Michal Krysta při plavbě přes Atlantik

Michal Krysta při plavbě přes Atlantik Zdroj: archiv M. Krysty

Michal Krysta při plavbě přes Atlantik
2
Fotogalerie

Dobrodruh Michal Krysta: Od překližky ke světovému stříbru!

V listopadu loňského roku jsme přinesli zprávu o nadšenci z jižní Moravy, který si ve stodole „zbouchal“ z překližky jachtu, s níž pak vyrazil přes Atlantik. A dojel si v ní pro stříbro!

Michal leze po skalách, oddává se paraglidingu, jezdí na kajaku a na kole. Extrémní sporty jsou přirozenou součástí jeho života a neustále se snaží posouvat své hranice dál. Proto se rozhodl zúčastnit nevšedního a náročného jachtařského závodu přes Atlantik. Podmínkou účasti bylo, že si závodník musí svou loď postavit vlastníma rukama. A tak se do toho Michal Krysta pustil.

Následoval trénink na moři, fyzická i duševní příprava a dlouhé měsíce dřiny. Komplikací bylo i tornádo, které se v létě prohnalo v okolí Michalova bydliště. Všechno ale dopadlo dobře a v listopadu vyplul z Lanzarote na širý oceán směrem do Karibiku jako jediný Čech v závodě Globe 5.80 Transat s přísnými pravidly. Mezi ně patřil i jasně vymezený okruh technického vybavení.

Hned od začátku se Michal držel na předních pozicích, ale právě technika ho v posledním úseku pozlobila – porouchali se mu oba autopiloti. Český borec se ale nevzdal. Sice se mohl nechat jen tak unášet proudem a odpočinout si, ale raději zmobilizoval zbytek síl, oželel spánek a několik dní setrval u kormidla. Díky tomu dokončil historicky první závod svého druhu na fantastickém druhém místě. Za vítězným Švýcarem doplul do cíle v těsném závěsu, naopak další závodníci dorazili až o několik dnů později.  

Michal Krysta tak nejen skvěle reprezentoval svoji vlast, ale může posloužit i jako vzor člověka, který se na cestě za svými sny jen tak nevzdává. Snad ho tahle zkušenost vyburcuje k pokoření dalších met. Přejeme mu dobrý vítr do plachet!