Kuří oko: jak vzniká a jak ho odstranit?

14. srpna 2022 6:35

Kuří oko (clavus) je ztvrdlý výstupek nejčastěji žluté barvy, který se objevuje na kůži dlouhodobě namáhané třením a tlakem. Jedná se o přirozené ztvrdnutí a zesílení kůže v místech, kde dochází k jejímu otlačení.

Obsah článku

  1. Jaké jsou příznaky kuřího oka?
  2. Kdy navštívit lékaře?
  3. Příčiny
  4. Rizikové faktory
  5. Prevence
  6. Diagnostika
  7. Jak odstranit kuří oko?
  8. Co si z článku odnést?

Nejčastěji se kuří oka tvoří na noze kvůli nevhodné, příliš těsné obuvi, ale můžeme se s nimi setkat i na rukou.

Kromě toho, že jsou kuří oka estetickým problémem, mohou pacientovi způsobovat také bolesti, což se může projevit problémy s chůzí.

U jinak zdravých osob, bez onemocnění, která negativně ovlivňují hojení ran, kuří oka nevyžadují žádnou speciální léčbu a často tento problém sám od sebe zmizí, pokud odstraníme příčinu tření a tlaku (tedy například změníme obuv).

Nicméně pokud má pacient diabetes nebo jiné onemocnění, které zpomaluje hojení ran a/nebo je spojeno se zhoršením zásobení tkání a buněk krví, je správná a rychlá léčba kuřích ok velmi důležitá, aby se předešlo závažným komplikacím, jako jsou nehojící se defekty nebo diabetická noha.

Proto, pokud máte diabetes, měli byste se o léčbě a prevenci kuřích ok vždy poradit se svým lékařem.

Jaké jsou příznaky kuřího oka?

Kuří oko se projevuje jako ztvrdlý hrbolek žlutavé barvy na kůži. V jeho okolí může být kůže napjatá, suchá či voskovitá.

Kuří oko vypadá jako malý ztvrdlý hrbolek či výrůstek na kůži, který má žlutavou barvu a může být bolestivý

Kuří oko vypadá jako malý ztvrdlý hrbolek či výrůstek na kůži, který má žlutavou barvu a může být bolestivý

Někdy mohou kuří oka pacientovi způsobovat bolest, zejména pokud se nachází na exponovaných místech, která jsou vystavena tření a tlaku (například plosky nohou, dlaně rukou nebo meziprstní prostory).

Kuří oka se se nejčastěji objevují na ploskách nohou pod prsty, na okrajích chodidla, kolem kotníků, na dlaních rukou i mezi prsty rukou či nohou.

Mají různou velikost a mohou mít i různý tvar.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud jsou kuří oka bolestivá nebo se objeví komplikace v podobě zánětu (zarudnutí kůže v okolí, cukání v kuřím oku, horečka), vyhledejte lékařskou pomoc.

Pokud máte diabetes a objeví se kuří oko, je rovněž nutné navštívit lékaře.

Pokud se v okolí kuřího oka objeví známky zánětu, jako je zarudnutí kůže nebo otok, měli byste zajít k lékaři

Pokud se v okolí kuřího oka objeví známky zánětu, jako je zarudnutí kůže nebo otok, měli byste zajít k lékaři

Neléčené kuří oko může u diabetiků vyvolat závažné komplikace v podobě syndromu diabetické nohy nebo nehojících se vředů a otevřených ran.

K lékaři musí také diabetici s kuřím okem či jakýmikoli defekty na kůži.

Příčiny

Příčinou kuřích ok je opakované tření nebo otlak kůže.

Vbočený palec (hallux valgus) a další deformity nohy zvyšují riziko tvorby kuřích ok

Vbočený palec (hallux valgus) a další deformity nohy zvyšují riziko tvorby kuřích ok

Mezi nejčastější příčiny patří například:

  • Nošení nevhodné obuvi: příliš těsná obuv nebo boty na vysokých podpatcích způsobují otlak různých částí nohou. Naproti tomu příliš volná obuv zvyšuje riziko tření kůže o botu při chůzi. Někdy může otlak způsobit i shrnutá stélka nebo steh uvnitř boty.
  • Chůze naboso nebo špatně padnoucí ponožky: i když je chůze naboso zdravá, pokud nenosíte ponožky do bot nebo sandálů, je kůže na nohou vystavena tření a otlakům, což zvyšuje riziko kuřích ok. Nicméně obdobně mohou kuří oka způsobit špatně padnoucí (příliš volné) ponožky.
  • Hraní na hudební nástroje či práce s ručním nářadím: i když se kuří oka většinou objevují na ruce, můžeme se s nimi setkat i na rukou, zejména v důsledku dlouhodobého používání ručního nářadí nebo při hraní na strunné hudební nástroje, jako jsou kytara, housle nebo harfa.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory, které mohou vést k časté tvorbě kuřích ok, mimo jiné, patří:

  • Vbočený palec (hallux valgus): vbočený palec je deformita přednoží, která se projevuje vyosením kořenového kloubu palce o více než 15° (takzvaná decentrace metatarsofalangeálního kloubu palce). Tento problém je způsoben oslabením některých svalů palce (zejména přitahovače a odtahovače), což vede ke změně sil působících na petatarsofalangeální skloubení. To se projeví narušením kloubního pouzdra, šlach a vazů v postiženém kloubu, což vede k vyosení palce tak, že se jeho špička výrazně naklání směrem k ostatním prstům. Tento stav může být spojen nejen s bolestí, ale zvyšuje také riziko tvorby kuřích ok, protože se pacient kvůli "přečnívajícímu" kloubu nemůže dostat do bot, což způsobuje otlaky a kuří oka.
  • Kladívkové prsty: jedná se o deformitu přednoží, která se projevuje drápovitým zahnutím prstů na nohou v důsledku poklesu nožní klenby a ochabnutí šlach a svalů, které nožní klenbu udržují. Souvisí také s nošením příliš úzké obuvi. Kladívkové prsty jsou namačkány na sobě, což zvyšuje riziko otlaků a tvorby kuřích ok na okrajích prstů.
  • Ostatní deformity přednoží a nohou: významným rizikovým faktorem kuřích ok jsou také další deformity a malformace nohou, jako jsou například různé kostěné výrůstky, apod., které zvyšují riziko otlaku a tření a tím přispívají k tvorbě kuřího oka.
  • Nepoužívání rukavic: pokud nenosíte při práci s ručním nářadím ochranné rukavice, může vlivem tření a tlaku docházet k tvorbě kuřích ok na dlaních a prstech rukou.

Prevence

I když není vždy možné vzniku kuřích ok zabránit, s pomocí následujících tipů můžete riziko snížit na přijatelné minimum:

  • Noste pohodlnou, prostornou obuv: pokud nemůžete v botě dostatečně hýbat prsty, jsou boty příliš těsné. Kupujte si boty ne podle vzhledu, ale podle toho, jak dobře vám padnou, jak dobře se vám v nich chodí a jak prostorné jsou pro vaše prsty.
  • Používejte korektory a další přípravky na ochranu prstů a nohou: korektory, separátory prstů a gelové podpory pomáhají chránit exponovaná místa nohou před otlaky a tím i před tvorbou kuřích ok. Separátory kladívkových prstů udržují prsty od sebe, a tím brání jejich tření.
  • Používejte polstrované rukavice při práci s ručním nářadím: ochrana rukou a dlaní před otlaky a kuřími oky je důležitá zejména u lidí, kteří toto nářadí denně používají v práci. Noste polstrované rukavice nebo držadla či madla nástrojů obalte páskou či tkaninou tak, aby se snížilo riziko otlačení dlaní a prstů při dlouhodobé práci.

Diagnostika

Lékař postižená místa pečlivě prohlédne, aby vyloučil další příčiny ztvrdlé a ztluštělé kůže, jako jsou kožní cysty nebo bradavice.

K potvrzení některých deformit přednoží, jako je například hallux valgus, kostní výrůstky (exostózy) nebo trakční osteofyty plantární apoeurózy či úponu Achillovy šlachy (plantární a dorzální patní ostruha), které mohou být jedním z rizikových faktorů kuřího oka, může lékař někdy doporučit provedení rentgenového snímku nebo CT vyšetření (výpočetní tomografie).

Jak odstranit kuří oko?

Prvním krokem v léčbě kuřího oka je vždy odstranění příčiny problému.

Musíme tedy nejprve zamezit otlaku a tření, což spočívá ve změně obuvi, nošení dobře padnoucích ponožek a využívání různých korektorů, separátorů a gelových podpor, které vám doporučí lékař.

Nohy pravidelně koupejte v teplé vodě s mýdlem, šetrným ke kůži.

Po koupání pak pokožka zvláční a změkne a ztvrdlá místa se tak lépe zahojí.

Pokud se kuří oko po odstranění příčiny otlaku či tření a koupelích v teplé vodě do několika týdnů nezahojí, vyhledejte lékaře, který vám doporučí některý z následujících způsobů odstranění kuřího oka:

  • Odstranění kožních výrůstků: lékař s pomocí skalpelu, laseru či dalších metod kožní výrůstky šetrně odstraní, za přísně sterilních podmínek. Doma se o vylupování či nešetrné odřezávání kůže skalpelem nepokoušejte, protože hrozí riziko infekce či jiných závažných komplikací, jako je krvácení.
  • Náplasti na kuří oka: náplasti na kuří oka obsahují látky, které narušují ztvrdlou, zrohovatělou kůži a urychlují tak hojení kuřích ok. Tyto náplasti si můžete zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Je vhodné před každým použitím náplasti šetrně odstranit vrchní zrohovatělou olupující se vrstvu kůže například pemzou nebo jemným pilníkem na nehty.
  • Přípravky s kyselinou salicylovou: v případě větších kuřích ok vám lékař může předepsat gely, krémy nebo mastičky s kyselinou salicylovou, která narušuje zrohovatělé buňky a usnadňuje jejich odstranění a tím i hojení kuřího oka.
  • Ortopedické vložky do bot: pokud je příčinou kuřího oka deformita přednoží, může vám lékař předepsat speciální vložky do bot, které zlepšují postavení nohy v botě a snižují tak riziko otlaků a tření.
  • Korekční operace: v případě, že je příčinou kuřího oka deformita přednoží, jako je hallux valgus nebo kladívkové prsty, může někdy pacientům pomoci korekční operace (takzvaná korekce přednoží), jejímž cílem je zlepšit postavení prstů a tím snížit riziko jejich utlačení a tření.

Po vyléčení kuřího oka je vždy důležité zamezit dalšímu útlaku a tření.

Měli byste tedy nosit vhodnou, dobře padnoucí obuv, která netlačí a nabízí dostatek prostoru pro prsty a kvalitní ponožky z materiálů, které dobře odvádí pot (například bambusové vlákno) a snižují tak riziko tření.

Co si z článku odnést?

Kuří oko (clavus) je označení pro bolestivý hrbolek ztvrdlé kůže, který se nejčastěji objevuje na noze, v místech, kde dochází k opakovanému utlačování či tření kůže s obuví.

Kuří oka se mohou objevit i na rukách jako takzvané "mozoly", a to zejména u hráčů na strunné hudební nástroje a/nebo u osob, které v práci používají ruční nářadí bez dostatečných ochranných prostředků.

Léčba kuřích ok spočívá v odstranění příčiny útlaku a tření, tedy například ve změně obuvi nebo nošení dobře padnoucích ponožek.

Na trhu existují i speciální náplasti na kuří oka a různé korektory, podproy či separátory prstů, které urychlují hojení a současně jsou účinnou prevencí před návratem obtíží.

Ne vždy je nutné s kuřím okem běžet k lékaři, ale pokud se stav po odstranění příčiny útlaku nezlepší a/nebo jste diabetik, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Mayoclinic.org

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 14. srpna 2022 6:35
Datum příští revize: 14. srpna 2024 6:35
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace