Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Gauneři a Devadesátky: Seriáloví Mrázek, Jonák a Běla otevřeně o svých rolích a natáčení

Michal Novotný v roli Ivana Jonáka v seriálu Devadesátky.
Zdroj: Česká televize, publikováno se souhlasem
+ Dalších 28 fotografií
SERIÁL

V neděli na České televizi odstartoval nový detektivní seriál Devadesátky, který předchází vyhlášeným Případům 1. oddělení. Mapuje divoká devadesátá léta a na televizní obrazovku přináší i ztvárnění tehdejších kriminálních es. Co o natáčení i postavách říkají jejich herci?

Michal Novotný: Maskérům vyšel jasnej Ivan Jonák

Spoustu diváků v seriálu Devadesátky především až šokoval herec Michal Novotný, kterého maskérky umně převtělily do role kontroverzního Ivana Jonáka.

„Když jsem si vzal tu ovci na hlavu, posadil ji na můj obtloustlý obličej a navlékl jsem se do bílého obleku, vyšel z toho jasnej Jonák,“ říká herec.

„Když máte hrát někoho, koho každý zná, tak je to fakt těžký úkol. Na druhou stranu, ten prostor, aby se vylíčil Jonák do detailu, prostě nebyl. V našem seriálu je ale zachycen v trochu jiném světle, než jak vystupoval před médii, s bouchačkou v ruce, kdy dával na odiv svoje prsteny a auta. Tady už má policajty za zadkem a už to není takový mistr světa,“ svěřuje se Novotný, který si prý o Jonákovi zjišťoval i spoustu informací, jež o něm nejsou veřejně tak známé.

Mrazivý Albert Čuba: František Mrázek nebyl k nalezení

Méně podobný, ale o to mrazivější byl ostravský herec Albert Čuba, který ztvárnil jednu z hlav tehdejšího podsvětí Františka Mrázka.

Videozáběry pana Mrázka jsem nedohledal, takže moc nebylo co studovat. Natáčení Devadesátek jsem si ale opravdu užil, protože výprava a kostýmy byly skvělé a dobově přesné. Navíc, jsem dítě devadesátých let, protože je to období, kdy jsem by teenager. To období bude pro mě navždy spojeno s určitou nostalgií. Přiznám se, že kauzy tehdejší doby jsem moc nevnímal, především ty z první poloviny devadesátých let. To mi bylo teprve deset,“ vysvětluje Čuba.

Ondřej Němec: Antonín Běla omylem ukazuje svou odpudivost

Třetím z představených„grázlů“ v prvním díle byl Antonín Běla.

„K devadesátkám můžu říct jen zlidovělou hlášku: ‚Kdo si pamatuje devadesátá léta, ten je nezažil.‘ Já jsem v té době studoval na konzervatoři u Jaroslava Duška, takže všechny tyhle kauzy a politika šly úplně mimo mě. Takže se na seriál celkem těším, že nahlédnu do minulosti, která utváří naši společnost dodnes,“ říká představitel Běly Richard Němec.

Takových postav, kterou v seriálu hraju, bez ohledu na barvu pleti nebo etnickou příslušnost, běhá po světě stále dost, jenom se změnilo jejich vystupování a praktiky. Už nemají tak brutální způsoby, ale společnost ze svých finančních a politických kruhů ovládají dál,“ je ve shodě s autorem námětu, bývalým šéfem mordparty Josefem Marešem.

Při samotném natáčení měl docela průšvih.

Popletl jsem si natáčecí plán a až na place jsem zjistil, že točím ten svůj dialog, na který jsem se vůbec nepřipravil v domnění, že ho točím až za týden. Naštěstí s Martinem Fingrem se znám právě už z Činoheráku v Ústí a s Ondřejem Sokolem jsem už dřív taky párkrát točil a pan režisér zachoval klid. Jen já jsem se díky tomu málem udusil z cigaret, protože jsme to museli točit víckrát. Nicméně možná tím jsem pana Bělu vystihl v jeho odpudivosti,“ dodal Němec.

Česká televize bude kromě hraného seriálu na ČT1 každý čtvrtek vysílat na ČT2 i cyklus Polosvět, který se zločinům z 90. let detailně věnuje.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy