Muži jako gaučoví povaleči: Proč mužům slábne erekce a co je na zdraví ohrožuje nejvíce? | Moje zdraví

Muži jako gaučoví povaleči: Proč mužům slábne erekce a co je na zdraví ohrožuje nejvíce?

Muži jako gaučoví povaleči: Proč mužům slábne erekce a co je na zdraví ohrožuje nejvíce?
Autor: istock.com
20. ledna 2023 • 14:00

Muži jsou celoživotně tak trochu dětmi. Někteří sportují, dost z nich se ale rádo „válí“ na gauči a kouká na televizi. I muži by však o své zdraví měli pečovat. Ke zdravému životnímu stylu jednoznačně patří vyvážená strava, dostatek pohybu a péče o sebe samého. Je možné vyvrátit přísloví „starého psa novým kouskům nenaučíš“?

Jak nedostatek pohybu negativně ovlivňuje mužovo zdraví?

Rizikových faktorů, které nepříznivě působí na zdraví muže a napomáhají tak vzniku civilizačních chorob, je poměrně mnoho. Kromě nedostatku fyzické aktivity je to také nevhodná strava, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, stres, vrozené dispozice, ale i samotné pohlaví daného člověka.

Video se připravuje ...
Sexuolog: „Bolí mě hlava“ říkají i muži s poruchou erekce. Stydí se!VIDEO 

Muži mají oproti ženám vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Na vině je nižší hladina pohlavních ženských hormonů zvaných estrogeny, které mají protektivní vliv na cévní stěnu a až do menopauzy chrání ženy před aterosklerózou, která je hlavní příčinou právě těchto onemocnění. Co se týče cukrovky 2. typu, zde jsou na tom hůře spíš ženy (mají o něco vyšší četnost výskytu než muži). Choroba, která se ale týká a také velmi dotýká právě mužského pohlaví a za kterou stojí nezdravý životní styl, je erektilní dysfunkce (potíže při dosahování a udržení erekce). Touto poruchou trpí až polovina mužů po čtyřicítce.

Prevence je základ

Nejsou to pouze ženy, které by měly pravidelně docházet na preventivní prohlídky ke svému lékaři. Tato problematika se skutečně týká také mužů. Na mysli máme pravidelné prohlídky u svého obvodního lékaře, který vám z krve a laboratorních testů určí hladinu cholesterolu v těle, množství tukových látek v krvi, hladinu krevního cukru neboli glykemie a udělá chemické vyšetření moči. S přibývajícím věkem pak k těmto vyšetřením přibude také vyšetření týkající se okultního krvácení do stolice, které slouží ke včasnému záchycení rakoviny tlustého střeva a konečníku. Pokud má muž nedostatek pohybu, je obézní a je ve věku mezi 20. a 40. rokem, je potřeba hlídat také glykemii. Včasný záchyt cukrovky a včasné zahájení adekvátních léčebných opatření mohou podstatným způsobem oddálit výskyt pozdních komplikací této choroby.

Proč je pohyb důležitý?

Aby muž zůstal fit, je zkrátka potřeba se hýbat. Vždy je nutné přihlédnout ke stávajícímu zdravotnímu stavu a také věku. Z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob je nutné zařadit správné aerobní aktivity jako chůzi, jízdu na kole, běh, plavání či lyže. Pokud však muž chodí rád do posilovny, není to nic proti ničemu. Každá aktivita se počítá. Kromě ochrany srdce je pohyb také důležitý jako prevence nadměrného ukládání viscerálního tuku a s tím spojeného většího bříška.

Kila navíc nejsou zdravá

Nedostatek pohybu je rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění (infarktu myokardu, cévní mozkové příhody atd.), jež jsou hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti (nejen) české populace. Bylo prokázáno, že je tomu tak i u lidí, kteří (navzdory nedostatku pohybu) nejsou obézní. Pokud fyzicky neaktivní člověk obézní je, jeho rizika se ještě zvyšují. Kromě nemocí srdce a cév je obezita spojena například s cukrovkou 2. typu, poruchami metabolismu tuků, hypertenzní chorobou, přetížením pohybového aparátu, ale také se zvýšeným výskytem některých nádorů a řady dalších nemocí. Optimální doba, po kterou je dobré věnovat se pohybu, je 30 minut denně. Důležité je také nekouřit, dodržovat zásady zdravé životosprávy a odpočívat.

Méně tuku, lepší pocit

Zdravý životní styl ale není pouze otázkou prevence civilizačních chorob. Vede také k dobrému pocitu ze sebe samého. Jakmile se totiž muž bude hýbat, nejenže bude lépe vypadat, ale bude se tak i cítit. Proto je potřeba brát pohyb jako nedílnou součást života každého z nás.

Na jakých místech lidé masturbují nejvíce?

Autor: Valentina Lebová
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.