Sponzorováno

Slackline a zdravotní výhody – jak začít se slackliningem? 4.82/5 (11)

Slacklining je vynikající v tom, že pomáhá zlepšit rovnováhu

Slacklining je vynikající v tom, že pomáhá zlepšit rovnováhu

Slacklining je rostoucí sport, který je velmi podobný chůzi po laně. Ale místo napnuté šňůry nebo lana balancujete na 1 až 2 palce širokém pruhu popruhu (to je tak 5 cm), který umožňuje extra odrazy a pružení, trochu jako trampolína.

Zkušení slacklineři se nesnaží jen přejít „lajnu“. Provádějí také triky: skákání, kroucení a převracení se ve vzduchu a poté opětovné přistání na šňůře. Výsledný sport nakonec vypadá jako směs chůze po laně, skoku na trampolíně a chůze po kladině, vše složené do jednoho. To vše samozřejmě nad zemí.

Jinými slovy, slacklining je docela neuvěřitelné sledovat a ještě zábavnější to zkoušet. Nemluvě o tom, že slackline je skvělý způsob, jak trénovat cross-training, když si potřebujete odpočinout od posilovny.

Zdravotní výhody slackliningu

Je perfektní na rovnováhu. A tu potřebujete!

Nemělo by být žádným překvapením, že stát na 5 cm popruhu, který je zavěšený nad zemí vyžaduje notnou dávku rovnováhy. Možná si neuvědomujete, že rovnováha je jednou z nejdůležitějších součástí kondice související se zdravím, zvláště když stárnete.

Dobrá schopnost narovnat se po nárazu nebo vyvedení z rovnováhy, či po zvednutí něčeho těžkého z podlahy může snížit riziko pádů a zranění souvisejících s pádem.

Slacklining je vynikající v tom, že pomáhá zlepšit rovnováhu a propriocepci (vaše přirozené chápání toho, kde se vaše tělo nachází v prostoru a jak souvisí s jinými silami), ale má i další výhody.

Vylepšená aktivace kvadricepsů – super při rehabilitaci dolních končetin

Studie z roku 2015 publikovaná v magazínu Journal of Science and Medicine in Sport zjistila, že použití slackliningu při rehabilitaci poskytuje významné zvýšení aktivace čtyřhlavých svalů, a současně má nízkou úroveň vnímané námahy.

To by se mohlo vyplatit při rehabilitaci dolních končetin. Bylo by to opravdu velkým přínosem pro lidi, kteří potřebují zapojit nohy, aby zlepšili regeneraci, ale kteří bojují s programy, u kterých se cítí zle nebo jsou pro ně bolestivé.

Lepší rovnováha a koordinace

Pro případ, že byste potřebovali důkaz, existují vědecké studie na podporu výhod slackliningu souvisejících s rovnováhou. Studie z roku 2011 zjistila, že když účastníci prováděli opakované tréninky na slackline, byli schopni výrazně snížit nekontrolovatelné kolébání lajny ze strany na stranu, které je často pozorováno u nováčků.

Studie ukazuje, že slacklining potlačil obvody míšního reflexu, což mohlo snížit nekontrolovatelné oscilace kloubů, které způsobují chvění vlasce. Jinými slovy, mozek se naučil pomáhat předcházet reflexům v kotnících, kolenou a kyčlích.

Výsledky studie ukázaly, že trénované subjekty mohly stát na lajně 20 sekund nebo déle, zatímco netrénované subjekty nezaznamenaly žádné zlepšení rovnováhy.

Dobrou zprávou je, že trénink na slackline prokazatelně zlepšuje rovnováhu jak u seniorů, tak u pacientů s Parkinsonovou nemocí. Pokud jste ještě nedosáhli zlatého věku 50 let, vězte, že slacklining, i když jste mladší, může mít trvalý pozitivní vliv na vaši rovnováhu.

Perfektní trénink dolních končetin

Studie z roku 2016 zjistila, že basketbalistky, které trénovaly na slackline, zaznamenaly zlepšení ve vertikálním skokovém testu. To naznačuje, že slacklining může být dobrou volbou pro trénink, zejména ve sportech, kde je vyžadována síla a obratnost.

Sociální interakce

Slacklining je ze své podstaty společenská aktivita. Určitě to jde zvládnout sám a sportovci soutěží i jako jednotlivci. Ale kdekoli je zřízena slackline, je téměř zaručeno, že se lidé moc pěkně shromažďují. Částečně je to způsobeno jeho neotřelou povahou, ale také tím, že aktivita je přístupná lidem všech věkových kategorií a úrovní schopností.

Každý, kdo si slackline vyzkouší poprvé, z něj bude trošku zdrcený. Moc mu to nejdřív nepůjde. Ale jsme na tom všichni stejně – to otevírá příležitosti pro smích a zábavu. A o to u slackline taky jde. Stačí pár tréninků a půjde vám to.

Sponzorováno

Při léčbě zranění

Slackliny využívají fyzioterapeuti, chiropraktici a sportovní lékaři jako novou a účinnou metodu rehabilitace zranění. Proč? Chůze po slacklině vás totiž nutí používat svaly po celém těle (i takové, o kterých jste nikdy neslyšeli) a iniciuje něco, čemu se říká neuromuskulární reakce neboli spojení mezi myslí a tělem. Budeme upřímní, úplně nerozumíme vědě za slackliningem a rehabilitací, takže bychom vám doporučili, abyste se podívali na tuto studii, která ukazuje, jak to funguje (včetně příkladu rehabilitačního režimu pro slackline).

Zlepšuje sílu středu těla

Pro každého, kdo nenávidí lehy-sedy, ale chce zlepšit svou sílu, může být slackline parádní. Na lajně totiž musíte používat svaly středu těla – svaly jádra těla používáte k udržení rovnováhy. Čím silnější se stanete ve svém jádru, tím méně budete muset dělat se svými pažemi.

Slackline jako prevence bolestí zad

Vaše zádové svaly budou pěkně posíleny už v raných fázích vaší slackliningové kariéry – což může pomoci snížit riziko vzniku bolestí zad. Výzkumy ukazují, že slackline má pozitivní vliv na držení těla. Jakýkoli mnohostranný přístup ke stabilitě jádra, například slackline, má potenciál zlepšit bolesti zad.

Jak začít se slackliningem

Nejlepší způsob, jak začít, je prostě a jednoduše začít! Najděte místo, které má slackline pásku (mnoho horolezeckých kroužků je má), nebo si kupte vlastní. Dají se koupit i online. Pokud máte pásku a přístup k několika stromům, můžete lajnu natáhnout a začít doslova během několika minut.

A mám pro vás pár rad do začátku:

Bojujte proti pádu, ale s pády počítejte

No tak spadnete. To je normální. A nebojte se, pravděpodobně ve skutečnosti nespadnete tvrdě na zem – skončíte tak, že sestoupíte rovnou na nohy. Ale když začnete padat, snažte se s tím bojovat – ze všech sil se snažte znovu získat rovnováhu. To je cesta k tomu, abyste se zlepšili a rychleji se vše naučili.

Choďte naboso nebo používejte minimalistické boty

Když pocítíte těsný kontakt s lajnou, budete lépe kontrolovat své pohyby a změny polohy pásky.

Dýchejte a uvolněte horní část těla

Několikrát se nadechněte, než vstoupíte na lajnu a snažte se, abyste dýchali pomalu, meditativně. Uvolněním horní části těla – držením paží ve vzduchu, pokrčenými lokty a nízko posazenými rameny – se váš trup může pohybovat volněji, když se snažíte udržet rovnováhu.

Slacklining ve výškách (pro zkušené matadory)

Slacklining ve výškách (pro zkušené matadory)

Udržujte kolena pokrčená

Tím, že ohýbáte kolena, snižujete své těžiště a přibližujete jej k lajně. To vám pomůže udržet rovnováhu a postaví vás to do atletičtějšího postoje, abyste se mohli pohybovat s houpáním lajny.

Ne, dolů moc nekoukejte

Jakkoli je to lákavé dívat se dolů při slackliningu, odolejte pokušení. Místo toho se dívejte přímo před sebe, nebo alespoň 5 metrů před sebou na lajnu.

Před chůzí se naučte stát

Než se vůbec pokusíte udělat krok, procvičte si získání rovnováhy na jedné a poté na druhé noze. Když se postavíte na pásku, vždy začínáte jednou nohou a hned budete v pokušení položit na lajnu i druhou nohu. Odolejte pokušení! Místo toho jednoduše stoupněte na podpůrnou nohu a zaměřte se na rovnováhu na místě.

Dělejte malé kroky s nohama namířenýma přímo před sebe

Když jste připraveni začít chodit, udržujte chodidla vyrovnaná a rovně na pásce, zatímco budete dělat malé kroky od paty k patě. Pravděpodobně se pokusíte vytočit prsty na nohou, ale ve skutečnosti je chůze pak obtížnější. Buďte trpěliví a vydržte. Pokud potřebujete pomoc, požádejte přítele, aby šel vedle vás a lehce vás držel za ruku.

Sponzorováno

A co vy? Zkoušeli jste slacklining? Budeme rádi, pokud nám napíšete do komentářů.

Odborné studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva