Romana Barboříková
15. ledna 2022 • 18:44

Z karantény pro triumf ve sjezdu. Rakušan slaví po kontroverzní výjimce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ve středu večer přijel Rakušan Vincent Kriechmayr (30) do švýcarského Wengenu, vypadalo to, že ho do sjezdu, hlavní ozdoby zdejších závodů, vůbec nepustí. Přijel hned, jakmile mohl opustit karanténu po pozitivním testu na COVID-19, ale nestihl trénink, podmínku pro účast ve sjezdu. Od rozhodčích však dostal kontroverzní výjimku, kterou přetavil ve vítězství. Jeho první v této sezoně Světového poháru.



Wengen a Kitzbühel. Bezesporu dva nejvýznamnější sjezdy v kalendáři Světového poháru. Ten ve Švýcarsku se pyšní tím, že je v celém seriálu nejdelší. A to o dost! Zatímco loňský vítěz sjezdu v Kitzbühelu Beat Feuz strávil na trati 1:55,29 minuty, ten sobotní z Wengenu Vincent Kriechmayr o půl minuty víc, konkrétně 2:26,09.

Právě domácí sjezdař Feuz, který v sobotu dojel na druhém místě, mohl být trochu naštvaný kvůli dění okolo svého rakouského soupeře. Kriechmayr byl v minulém týdnu pozitivně testován na COVID-19. Po skončení pětidenní karantény, ačkoliv negativní test měl už v neděli, se okamžitě vydal do Wengenu, kam dorazil ve středu večer. Tedy už po odjetí obou oficiálních tréninků. Jenže právě účast alespoň v jednom tréninku je nezbytnou podmínkou pro to, aby mohl závodník nastoupit do soutěžního sjezdu.

Ještě ve čtvrtek, kdy se Rakušan zúčastnil super-G, na který se tréninky nekonají, to vypadalo, že tímto závodem a devátým místem v něm pro něj klání ve Wengenu skončila. Jenže jde přeci jen dvojnásobného mistra světa a muže z Top 5 celkového pořadí i bodování sjezdu a superobřího slalomu, a tak to nechtěla Mezinárodní lyžařská federace (FIS) dopustit.

A tak přišlo rozhodnutí, které někteří považují minimálně za kontroverzní. Pro Kriechmayra byl v pátek ráno uspořádán speciální trénink. I když trénink… Sedmý muž sjezdu na minulých olympijských hrách v Pchjongčhangu odstartoval, ovšem hned po pěti metrech zastavil. Účast v tréninku měl splněnu, nastoupil do něj. Potřebné síly už pošetřil do sjezdu, který se jel o pár hodin později.

Rakouský lyžař Vincent Kriechmayr
Rakouský lyžař Vincent Kriechmayr

Ačkoliv byly ve Wengenu zařazeny v programu dva sjezdy, ten pravý, nejdelší (4270 metrů) v celém SP, se jel pouze v sobotu. V pátek byla totiž startovní brána posunuta o kus níž a trať měřila 2950 metrů. Zde skončil Kriechmayr dvanáctý, vítězství slavil Aleksander Aamodt Kilde, kterému se však sobotní závod už tolik nepovedl a bral 7. příčku. Právě takové startovní číslo měl na hrudi Rakušan.

„Cítím se skvěle, byl to dost náročný závod. Dal jsem do toho všechno, pokusil jsem se jet lépe než v pátek a povedla se mi fantastická jízda. Je krásné být na vrcholu,“ pochvaloval si v rozhovoru pro oficiální FIS kanál.

Ať už může mnohým rozhodnutí FIS o výjimce připadat podivné, je třeba si uvědomit, že Rakušan tohoto skvělého výsledku ve velmi náročném sjezdu dosáhl poté, co byl pět dní v karanténě bez tréninku.

Ve Wengenu je ještě dnes na programu slalom a pak už se celý mužský lyžařský cirkus přesune do slovutného Kitzbühelu.

SP ve sjezdovém lyžování ve Wengenu (Švýcarsko):

Muži - sjezd: 1. Kriechmayr (Rak.) 2:26,09, 2. Feuz (Švýc.) -0,34, 3. Paris (It.) -0,44, 4. Odermatt (Švýc.) -0,46, 5. Mayer (Rak.) -0,51, 6. Čater (Slovin.) -0,66, 7. Kilde (Nor.) -0,98, 8. Rogentin (Švýc.) -1,36, 9. Striedinger -1,67, 10. Franz (oba Rak.) -1,77.

Průběžné pořadí sjezdu (po 6 z 10 závodů): 1. Paris 316 b., 2. Kilde a Feuz oba 305, 4. Mayer 302, 5. Kriechmayr 285, 6. Odermatt 276.

Průběžné pořadí SP (po 20 z 35 závodů): 1. Odermatt 1075, 2. Kilde 685, 3. Mayer 592, 4. Kriechmayr 524, 5. Feuz 447, 6. Paris 406.

Nejlepší výsledky Kriechmayra v této sezoně

1. místo sjezd Wengen (v sobotu)
2. místo sjezd Lake Louise (27. 11.)
3. místo super-G Bormio (29. 12.)
3. místo super-G Val Gardena (17. 12.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud