Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na výlet v zimě v okolí Prahy: za historií, do přírody i do vody a tepla

Chcete se i v zimě vyvětrat a na jeden den vyjet z města za něčím zajímavým? Zkuste naše tipy v okolí Prahy, které v pohodě stihnete zrealizovat.

Ať už potřebujete zabavit děti, nebo se sami nadechnout čerstvého vzduchu, případně se trošku duševně obohatit, v okolí naší metropole si vždycky budete mít z čeho vybírat. Tady jsou naše tipy.

Nesmrtelný Karlštejn

Pohádkové kulisy jednoho z našich nejvýznamnějších hradů se vám určitě budou líbit i v zimě – ty venkovní i vnitřní. Karlštejn vítá návštěvníky i v tomhle ročním období, tak se nemusíte bát projít se stejnojmennou obcí až k němu a pak se vydat do jeho útrob. 

Zatímco většina českých hradů a zámků spí, tenhle se veřejnosti otevírá vždycky o víkendu od 10.00 do 15.00 hod. a vydat se můžete po prvním prohlídkovém okruhu. Z centra Prahy se sem autem pohodlně dostanete během hodiny a od věci není ani projížďka vlakem!

Atmosféra tu panuje úplně jiná, než jakou znáte z léta, kdy se tu pro samého turisty prakticky nedá udělat víc kroků najednou. Zvlášť v čase adventu je tu nádherně, v dobách před pandemií se tu konávaly historické trhy, na nichž bylo k sehnání něco k snědku, skvělé víno a samozřejmě i výrobky zručných řezbářů. Návštěvu si ale klidně naplánujte i na leden nebo únor, nebudete litovat.

Zřícenina hradu Zbořený Kostelec

Pokud raději obdivujete romantické ruiny a pozůstatky staveb z dob dávno minulých, vydejte se třeba ke zřícenině hradu Zbořený Kostelec, která se nachází asi 50 kilometrů od Prahy nedaleko Týnce nad Sázavou.

O samotném původu hradu se toho moc neví, první písemná zmínka o něm ale pochází z roku 1341. Nikdo o něj ale nestál už od roku 1467, proto není divu, že začal brzy chátrat. Nezpochybnitelná romantika místa přitahovala i Karla Hynka Máchu, který si hrad nakreslil do svého památníku při cestách Posázavím. 

Zbořený Kostelec
Romantická zřícenina přitahovala už Karla Hynka Máchu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na přelomu tisíciletí se zříceniny pokoušelo zachránit občanské sdružení Řád rytířů bílého kříže a některé práce se tu opravdu uskutečnily. Od roku 2003, kdy bylo sdružení z hradu vyhnáno, už objekt zase jen chátrá.

K hradu to není daleko od silnice č. 107, která vede z Týnce nad Sázavou do Kamenice, čeká vás tu ale slušné stoupání, tak nepodceňte obuv!

Aquapalace Praha

Možná se spíš raději schováte někam dovnitř, a ještě si u toho zadovádíte. Pak se vydejte do Čestlic, do Aquapalace resortu, kde vás čeká vodní a saunový svět, fitness, spa a wellness. Tady vám den uteče, ani nebudete vědět jak.

Tenhle plán je pochopitelně skvělý, jestliže máte doma malého „čochtana“. Ve vodním světě si společně užijete spoustu legrace. K dispozici je tu třeba nejdelší tobogán v Česku, divoká řeka, laserová show, umělé vlnobití, strmé skluzavky, na nichž se jezdí pekelně rychle, nebo spacebowl, atrakce, na které se s vámi doslova bude točit svět.

Ve všední dny je otevřeno od 10.00 do 22.00 hod., o víkendech a svátcích od 9.00 do 22.00 hod. Z centra Prahy je to do Čestlic něco přes 15 kilometrů a v pohodě sem dojedete MHD (zastávka Čestlice, aquapark).

Muzeum T. G. Masaryka v Lánech

Chcete-li se vydat za historií a poznáním, můžete vyjet do Lán, kde za pár korun projdete prostory spojené s prvním československým prezidentem. Seznámíte se tu s jeho rodinou, jeho profesorským obdobím, první světovou válkou, se vším, co se týká jeho prezidentského období a první republiky. Jedna z expozic vám ukáže i to, co dělo těsně po Masarykově úmrtí. 

Je fascinující, do jak těsného kontaktu se tu dostanete s naprosto unikátními předměty, které se T. G. Masaryka a jeho života týkaly. 

Do muzea se můžete podívat ve všední dny kromě pondělí, vždycky od 9.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 16.00 hod. O víkendech pak od 10.00 do 12.00 hod. a od 13.00 do 16.00 hod. 

Kokořínské pokličky

Krásu přírody si zase můžete dosyta vychutnat na Kokořínsku. Nedaleko Mšena se nacházejí úchvatné pískovcové útvary, které vypadají jako přerostlé houby. Příjemnou procházku si tu můžete udělat během celého roku a zima není výjimkou.

Pokličky
Tenhle kousek Česka je úžasný v kterékoli roční době.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nedaleko útvarů je parkoviště, proto se sem můžou vydat i méně zdatní turisti. Klidně si tu ale můžete naplánovat i delší okruh, dostanete se sem třeba z hradu Kokořín.

Z centra Prahy se sem autem zvládnete dopravit za hodinu a 15 minut.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na výlet v zimě v okolí Prahy: za historií, do přírody i do vody a tepla