Vážený uživateli, je nám líto, ale Váš prohlížeč nepodporuje plné zobrazení webu. Doporučujeme Vám přejít na jeho aktuálnější verzi (MS Edge) nebo na některý z nejčastějších prohlížečů (Chrome, Firefox, Safari).
Stát jsem já - hlavní vizuálStát jsem já - hlavní vizuál
Činohra

Stát jsem já

Vincent Macaigne

„Svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit!“

Stavovské divadlo
Vhodné k maturitě

Základní informace

Kde hrajeme

Stavovské divadlo

Přibližná délka představení

2 hodiny 20 minut, bez přestávky

Nastudování

v češtině

Premiéra

8. září 2020

Na jedno místo v jednu chvíli přivádí autor báji, mýtus i současnou politiku. V příběhu jedné rodiny – matky a dvou dětí – se zrcadlí jedině velké dějiny, žádné osobní maličkosti. Když je člověk předurčen zachraňovat svět, nedá se nic jiného dělat…

Přehrajte si
podcast

Účinkující

  • 2023-2024
  • 2024-2025

O inscenaci

V neznámé zemi byl svržen král, ten nezemřel, ale stal se hračkou v rukou současných politiků, kteří chtějí národ jenom bavit, například svými přihlouplými reality-show. Jeden už neví, kdy se ocitl v televizním studiu, kde pravda je skoro cokoliv, a kdy má v rukou takovou sílu, že má schopnost změnit dějiny. Nikdo ničemu nerozumí, ale všichni jdou pořád vpřed, protože – jak říká jedna z postav hry – „svět se nemusí zachraňovat, svět se musí bavit“.

Můžeme mluvit o mýtu o zrození národa a zrození státu, můžeme mluvit o hroutících se a znovu ustavených diktaturách, ale zrovna tak se můžeme nechat unášet strhující energií proudu textu, jemuž nic není svaté, který čerpá z dějin křesťanství stejně jako ze zasedání OSN, který je svým způsobem dokonalým obrazem našeho složitého, nepřehledného, pažravého světa, v němž ti nejhlasitější mají nejvíc místa, ale v němž se pořád ještě najdou hrdinové, jimž není osud nás všech tak docela lhostejný. Ve hře se objevuje spousta popových písní, okouzlujících novinářek, šarmantních moderátorů a vtipných a chytrých politiků. Protože: i když se mluví o politice a nenapravitelnosti lidského ducha, musí to být hlavně zábava. A ve výsledku je to vlastně hlavně pohádka o jednom království, kde – aby se všichni měli dobře – musí se nejdřív povraždit.

Vincent Macaigne (1978) je francouzský divadelní a filmový režisér a herec. Nejprve se věnoval klasickému divadlu, později začal sám na jeviště uvádět vlastní hry. Jeho cílem je diváky probudit z letargie, aktivizovat – a jak sám říká: pobavit. Hra Stát jsem já měla premiéru v roce 2017 a jako první z jeho textů vyšla tiskem. Na české jeviště se Macaigne dostává vůbec poprvé, filmoví fanoušci ho mohou znát například ze snímku Bílá jako padlý sníh (2019), kde hrál po boku Isabelle Huppertové.

Fotograf inscenace: Petr Neubert

UPOZORNĚNÍ: V představení se používá stroboskop, střelné zbraně a vulgární jazyk.
Vhodné pro diváky od 16 let. 

Podcasty

K jádru věci: STÁT JSEM JÁ
K jádru věci: STÁT JSEM JÁ
00:0041:58

Foto a video galerie

Sdílet na sociálních sítích

Praktické informace

Kde si koupit vstupenky

Národní divadlo prodává vstupenky až na 6 měsíců dopředu. V současné době je možné zakoupit vstupenky na představení Činohry, Baletu, Opery a Laterny magiky konaná v měsících březen–srpen 2024.

Při koupi online je možné získat e-vstupenku. Papírové vstupenky si můžete vyzvednout v pokladnách Národního divadla.

Co si vzít na sebe?

Divák by měl svým zevnějškem a chováním respektovat společenské zvyklosti při návštěvě divadelního představení.

Parkování u Stavovského divadla

U Stavovského divadla bohužel není možnost parkování, ale využít lze hlídané parkoviště v obchodních domech Kotva (Revoluční 1/655, Praha 1) či Palladium (Na Poříčí 1079/3a, Praha 1).

Občerstvení ve Stavovském divadle

Vyhněte se frontě a rezervujte si občerstvení na přestávku. 
Rezervujte si občerstvení po příchodu do divadla na baru, který vám nejvíce vyhovuje. Objednávka na vás bude čekat s vaší jmenovkou. Platit můžete hotově nebo kartou. 

Nápojový lístek (PDF, 60 kB)