Karel Gott, Libuše Šafránková a Pavel Trávníček: Lidé v zahraničí si je vydupali!

Jedna z nejrkásnějších českých pohádek Tři oříšky pro Popelku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. ledna 2022 8:53

Pohádka Tři oříšky pro popelku je česká stálice. Herecke výkony Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka doplnění o hudbu Karla Svobody a hlas Karla Gotta jsou s námi už několik let, rok co rok. Co se ale stane, když se během svátků vánočních populární česká pohádka neodvysílá v zahraničí?

Česko-německá filmová pohádka Tři oříšky pro Popelku (Drei Haselnüsse für Aschenbrödel) měla premiéru v roce 1973. Scénář napsal podle předlohy Boženy Němcové František Pavlíček. V titulcích je však uvedena Bohumila Zelenková, která jej zaštítila, protože Pavlíčkovi komunistický režim zakázal činnost v kultuře.

Hudbu složil Karel Svoboda, hlavní píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš zpívá Karel Gott a text napsal Jiří Štaidl. V hlavních rolích se představili Libuše Šafránková jako Popelka a jako princ Pavel Trávníček.

Film je oblíbený v České republice, ale i v Německu, Norsku a dalších zemích. Když v roce 1993 veřejnoprávní norská televize NRK Popelku neodvysílala, do televize volali rozhořčení diváci. Na zámku Moritzburg se od roku 2009 každoročně koná výstava o filmu. Ze setkání na Moritzburgu v roce 2013 se natáčel hodinový dokument televize MDR.

Vystupují v něm Vorlíček, Trávníček i Gott. Pohádka měla v českých kinech premiéru v roce 1973. V televizi ji poprvé vysílali 24. prosince 1974. Premiéra v tehdejší NDR se konala 8. března 1974, v Západním Německu 19. prosince 1974.

Témata: pohádka Tři oříšky pro popelku Karel Gott