Šanta kočičí: Půvabná léčivka, která potěší vaši kočku

santa
Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Šanta kočičí je krásná a léčivá, potěšení a užitek nepřináší však jen lidem. Je významným lákadlem pro kočky, svou intenzivní vůní přitahuje všechny zástupkyně kočičí říše z okolí. My ji oceníme pro její uklidňující účinky.

Šanta kočičí (Nepeta cataria) se pěstuje v mnoha částech světa, původní je pravděpodobně v oblasti od Španělska, přes Krym, Kavkaz, Turecko až po severní Írán, Indii a Nepál. U nás není původním druhem a najdeme bylinu především v teplejších oblastech. Nejčastěji si vybírá okolí měst, lidských sídel, rumiště, kamenité svahy a okraje polí.

Vyrůstá zhruba do výšky 30-70 cm, lodyha je čtyřhranná, v horní polovině chlupatá. Listy mají trojúhelníkovitý tvar a po okrajích jsou pilovité. Drobné květy jsou bílé, někdy se může objevit narůžovělý odstín. Rostlina kvete celé léto a má příjemnou vůni.

Šanta nejen pro uklidnění

Šantu můžeme, co se týká účinků, přirovnat ke známější meduňce. Funguje jako mírné sedativum. Tlumí neklid, nervozitu, podráždění nebo duševní napětí. Může pomoci s nespavostí.

Má příznivý vliv na trávení a trávicí trakt.  Mírní křeče v žaludku, žlučníku a střevech. Používá se například u kojenců a malých dětí při nadýmání, průjmu a křečích v bříšku. Mírní menstruační potíže a bolesti. Mírně snižuje horečku, má potopudný účinek. Zevně se přikládá na rány a pohmožděniny. U některých lidí může napomoci se zvýšeným krevním tlakem.

Sbírá se nať na začátku kvetení, uřízneme zhruba 20 cm nad povrchem, aby mohla dorůstat. Během kvetení můžou proběhnout 2-3 sklizně. Připravuje se ve formě tinktury nebo nálevu. Listy šanty lze také upotřebit v kuchyni, přidávají se k masu nebo do nádivek.

santa kocici
Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Voňavá hračka pro kočky

Pokud jste milovníky koček, je pravděpodobné, že jste se setkali se zbožím označeným jako „catnip“. Je v nabídce mnoha specializovaných obchodů pro zvířata, je to vlastně takové lákadlo. Pojmenování označuje „drogu“ pro kočky, šantu kočičí, která je součástí mnoha hraček a jiných produktů určených pro kočky.

Pokud někam chcete nalákat čtyřnohého mazlíčka, pořiďte jí hračku se šantou. Nemusíte však utrácet peníze, stačí pytlíček naplnit šantou, zašít a připevnit například rolničku. Na kočky působí obsažený nepelakton, který je pro ně halucinogenem. Nemusíte se bát, kočce nijak neuškodí. Zatímco pro lidi je sedativem, vašeho mazlíčka naopak povzbudí, pokud ji očichává. Zajímavostí je, že nepelakton funguje i jako repelent.

Vlastní voňavá úroda

Jestliže toužíte po vlastní sklizni, není to vůbec těžké. Potřebuje slunečné stanoviště a propustnou půdu. Za teplých letních dní ocení pravidelnou zálivku. Lze ji pěstovat jak venku na záhonku, kde působí velmi dekorativně nebo jako přenosnou rostlinku v nádobě. Do půdy ji sázejte alespoň 30 cm od sebe. Pokud máte doma kočku, chraňte mladé rostlinky například drátěným poklopem. Zakoupit lze semena i sazenice.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here