Davidová si ve stíhačce polepšila, skončila dvanáctá. Kralovala Röiselandová

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 1. 2022 15:43
Biatlonistka Markéta Davidová si ve stíhacím závodu na Světovém poháru v německém Ruhpoldingu polepšila oproti sprintu o patnáct míst a skončila dvanáctá. Adam Václavík dojel čtyřiadvacátý a zaznamenal druhý nejlepší výsledek v kariéře. Vyhráli lídři sezony Norka Marte Olsbuová Röiselandová a Francouz Quentin Fillon Maillet.
Markéta Davidová
Markéta Davidová | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Vedoucí žena seriálu SP ve svém posledním závodu před olympijskými hrami v Pekingu zvítězila před švédskými sestrami Öbergovými. Druhá byla Hanna a třetí vítězka sprintu Elvira. Olsbuová Röiselandová ovládla čtvrtý z pěti stíhacích závodů v sezoně.

Davidová vyrážela na trať sedmadvacátá. První tři položky odstřílela přesně a byla jedenáctá. Při závěrečné stojce minula poslední ranou, zakroutila hlavou a zamířila na trestné kolo. Do posledního okruhu vybíhala jedenáctá, ale předstihla ji Švédka Mona Brorssonová.

"Povedlo se mi být ve své bublině a střílet jako na tréninku. Poslední rána mě mrzí, ale prostě přišla," řekla Davidová České televizi. V běhu měla pátý nejrychlejší čas. "Měla jsem skvělý lyže, poděkuju servisu. Super! Kéž by byly každý závod takhle," přála si.

Jessica Jislová udělala dvě chyby a posunula se z 21. na 19. místo. Další dvě české biatlonistky nebodovaly. Lucie Charvátová musela na šest trestných kol a obsadila 43. pozici. Eva Puskarčíková byla po pěti chybách o deset míst horší a poslední z biatlonistek, které nastoupily na start.

Václavík sice musel čtyřikrát na trestné kolo, přesto si oproti sprintu z 34. příčky polepšil o deset míst. Lepší výsledek zaznamenal v SP jen jednou, sedmnáctý dojel ve sprintu v Oberhofu v lednu 2017. O deset míst se posunul i druhý český závodník ve stíhačce Michal Krčmář, který skončil 32.

Fillon Maillet vyhrál sprint, ale po polovině závodu se zdálo, že míří za úspěchem Benedikt Doll. Němec ale pokazil závěrečné dvě položky a Francouz si už první místo pohlídal. Na druhé se z 32. pozice po sprintu dostal Rus Alexandr Loginov a třetí byl Bělorus Anton Smolski.

Světový pohár se z Ruhpoldingu přesune do italské Anterselvy, kde se bude příští týden závodit od čtvrtka do neděle. Pak už budou následovat olympijské hry.

 

Právě se děje

Další zprávy