Premier League - souhrn 22. kola: Harrison hattrickem skolil West Ham

14.01.2022, 22:59, aktualizováno 16.01.2022, 17:09
Komentáře a souhrny
Jack Harrison (© AFP)
V obou nedělních zápasech Premier League přivítala mužstva okupující pozice pro Ligu mistrů celky ze spodní poloviny tabulky. Zatímco Liverpool si s Brentfordem s přehledem poradil, West Ham podlehl Leedsu poté, co jej hattrickem sestřelil Jack Harrison. Už v sobotu si přitom první pozici upevnil Manchester City díky výhře nad Chelsea, konkurenční United naopak ztratili s Aston Villou...

Liverpool FC - Brentford FC 3:0

16.01.2022 15:00

Góly: 44. Fabinho, 69. Alex Oxlade-Chamberlain, 77. Takumi Minamino

Po úporném dobývání trefil gól do šatny Fabinho. Po přestávce Reds využili otevřenější obrany Brentfordu a zásahy Oxlada-Chamberlaina a Minamina navýšili vedení na konečných 3:0.

Dle očekávání se u míče více nacházeli hráči Reds, kteří dobývali sešikovanou obranu Brentfordu především ze stran. Hosté naopak vyčkávali na svou chvíli v podobě rychlých brejků. Ve 14. minutě to zkusil z dálky Trent Alexander-Arnold a jeho pumelice jen těsně minula levou šibenici. V další šanci pálil po rohu Van Dijk, ale jeho střelu dokázali gólman Fernandés ve spolupráci s Toneym zastavit na brankové čáře. V následujících minutách se ale Reds velmi těžko prosazovali proti zformovaným Včelám a dobývání pokračovalo.

Brentford naopak začal postupně získávat sebevědomí a ve 39. minutě pálil jen těsně mimo Ivan Toney. V další velké šanci se krátce poté objevil Janelt, ale byl pískán ofsajd. Ve 44. minutě už Anfield jásal, protože se po rohovém kopu prosadil Fabinho, který si našel míč na zadní tyči a v pohodě ho poslal do sítě. Těžká rána před přestávkou pro hosty.

Ti ale nesvěsili hlavy a do druhého poločasu nastoupili velmi aktivně a chvílemi Liverpool přehrávali. V 59. minutě se šikovně uvolnil Mbeumo a vystrašil Alissona. V 63. minutě se po dobré práci Alexandera-Arnolda opřel do míče Jota a jeho křižná střela se odrazila od pravé tyče. Portugalský záložník se po chvíli protlačil přímo před Fernándeze, ale ten jeho nájezd bravurně zlikvidoval. V 69. minutě už kapituloval poté, co Robertson výborně nacentroval a Oxlade-Chamberlain se z voleje nemýlil.

Anglický záložník se bohužel krátce poté zranil a musel být vystřídán Minaminem. A právě ten dnešní zápas zakončil. V 77. minutě předvedli domácí skvělý presink na rozehrávku hostů, kteří zazmatkovali a po jednoduché kombinaci Firmina s Minaminem zavěsil japonský talent do prázdné kasy. Velká chyba Brentfordu. Ten už se nezmohl ani na čestný úspěch a i přes solidní výkon dnes jasně prohrál.

Více informací k zápasu

West Ham United - Leeds United 2:3

16.01.2022 15:00

Góly: 34. Jarrod Bowen, 52. Pablo Fornals - 10. Jack Harrison, 37. Jack Harrison, 60. Jack Harrison

Skóre utkání otevřel v 10. minutě hostující Harrison, na kterého sice odpověděl domácí Bowen, ale Jack Harrison ve 37. minutě vrátil Leedsu vedení. Po přestávce srovnal Fornals, ovšem krátce na to udeřil potřetí v zápase Harrison.

Po úvodním oťukávání se do první možnosti proháčkoval Jack Harrison, který se v blízkosti malého vápna opřel do míče, ale jeho pokus obrana zablokovala. Z následného rohového kopu už nevzešlo žádné nebezpečí. Hosté však byli nadále aktivnější a v 10. minutě se dostali do vedení! Cresswell nezachytil dlouhou přihrávku, k níž se dostal Klich a jeho ránu skvěle vyrazil Fabianski. Domácí obrana ale opět zaspala a nikým nehlídaný Forshaw přistrčil míč Harrisonovi, jehož ránu na zadní tyč už nemohl gólman Fabianski zastavit.

Až pak se probrali také Hammers a svého soupeři začali zatlačovat do vlastního pokutového území. Dlouho se ale nedostali do větší příležitosti. Až ve 29. minutě měl na hlavě vyrovnávací gól Dawson, který hlavičkoval před prázdnou bránou z malého vápna. Stoper West Hamu ale trestuhodně minul! Nemusel však litovat dlouho. Rohové kopy jsou, jak známo, specialitou Hammers a po dalším takovém ve 33. minutě se hlavou prosadil Jarrod Bowen, který se skvěle zbavil svého strážce a překonal Mesliera. Zasloužené vyrovnání.

Ve 37. minutě však přišel šok! Defenziva Hammers rozhodně nezářila a nezareagovala dobře na rohový kop. Hlavičkující Ayling tak prostrčil míč na Harrisona, který s jistou dávkou štěstí zaznamenal druhý gól v zápase. Průvan v obranách pokračoval a ve 41. minutě se sám před Meslierem objevil Rice. Z úhlu ale branku netrefil. V podobné příležitosti se v nastavení ocitl hostující Daniel James, který byl sám před Fabianskim. Ten jeho slabý pokus v pohodě chytil.

Do druhého poločasu vstoupili Kladiváři odhodlaní vyrovnat a v 52. minutě se jim to podařilo! Antonio výborně podržel u vápna těžký míč, přihrál Fornalsovi, ten si obhodil obránce a vědomě do protipohybu Mesliera zavěsil na přední tyč. 2:2.

Nerozhodný stav ovšem nevydržel dlouho. Vlašič zaspal při rozehrávce, k míči se dostal Raphinha, výborně našel Harrisona a ten obloučkem završil v 60. minutě hattrick! Kladiváři dnes tropí jednu chybu za druhou a potřetí musí dotahovat. 2:3.

V 63. minutě mohlo být pro Moyesovu družinu ještě hůř, Raphinhův přímý kop však skončil na tyči. Kladiváři dnes očividně nebyli ve své kůži a po další ztrátě opět inkasovali. Raphinha z brejku zachoval klid a předložil míč do vápna ideálně Klichovi a ten nezaváhal. Po konzultaci s VARem byl ale odpískán ofsajd.

Podobná situace se opakovala i na druhé straně, kdy kvůli postavení mimo hru neplatil zásah Jarmolenka. Ten se dostal k míči po krásné ráně Coufala a ještě lepšímu zákroku Mesliera. V nastavení mohl ještě srovnat Bowen, ale zblízka poslal míč hrudí nad!

Více informací k zápasu

Aston Villa - Manchester United 2:2

15.01.2022 18:30

Góly: 77. Jacob Ramsey, 82. Philippe Coutinho - 6. Bruno Fernandes, 67. Bruno Fernandes

Manchester United neudržel dvoubrankové vedení a s Aston Villou nakonec jen remizoval po výsledku 2:2. V první půli poslal hostující celek do vedení Fernandes, jehož nepříliš povedenou střelu za svá záda propustil brankář Martínez, v druhém dějství tentýž hráč ranou o břevno zvýšil náskok favorita a zdálo se, že je o osudu utkání rozhodnuto. Jenže Aston Villa se nevzdala a po brankách Jacoba Ramseyho a střídajícího Coutinha ještě dokázala vyrovnat.

Manchester United do utkání vstoupil lépe než domácí celek a brzy se mu také podařilo dostat do vedení. Volný přímý kop rozehráli nakrátko Telles s Fernandesem a druhý jmenovaný se za vápnem opřel do míče. Střelu se ještě pokusil tečovat stínící Cavani, nicméně Martínez měl i tak bez potíží zakročit. Domácí brankář však předvedl výstavní hrubici a míč mu propadl mezi nohama do sítě.

"Rudí ďáblové" prakticky celou první půlhodinu opanovali dějství na hřišti a mohli přidat i druhý zásah, když centr Fernandese propadl až k osamocenému Greenwoodovi, který ale zblízka napálil jen Martíneze. Pak o sobě konečně dala vědět také Villa, nejprve se po rohovém kopu dostal k hlavičce Buendía, De Gea byl ale připraven. Španělský brankář pak dokázal vychytat i zakončujícího Digneho.

Na startu druhé půle mohl vyrovnat Jacob Ramsey, jeho přízemní střelu však opět pozorný De Gea dokázal vyrazit. A tak udeřilo na druhé straně - dvacet pět minut před koncem vybojoval míč Fred, předložil jej na hranici vápna Fernandesovi, který prudkou ranou o břevno zvýšil náskok hostujícího celku a zdálo se, že je rozhodnuto.

Steven Gerrard na průběh utkání zareagoval střídáním a na hřiště poslal Coutinha. A ten se mu odměnil už po pár minutách pobytu na hřišti - nejprve to byl Mings, který vyvezl míč středem pole, ten se pak dostal do pokutového území ke Coutinhovi, jenž s přispěním Freda balón propasíroval na osamoceného Ramseyho, který prudkou ranou snížil na 1:2. A to nebylo vše - devět minut před koncem se totiž za hostující obranu dostal střelec první branky Ramsey a krásnou přihrávkou napříč malým vápnem oslovil nabíhajícího Coutinha, jenž zblízka srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Watford FC 1:1

15.01.2022 16:00

Góly: 49. Allan Saint-Maximin - 88. João Pedro

Newcastle nakonec nezvládl důležitý záchranářský souboj, když se mu nepodařilo udržet vedení a s Watfordem jen remizoval 1:1. Svěřenci Eddieho Howea tak zůstávají s dvanácti body na devatenáctém místě tabulky, zatímco Watford stále okupuje první nesestupovou příčku.

Utkání podle očekávání nenabídlo příliš pohlednou podívanou, často zápas připomínal nelítostný boj o střed pole, ve kterém měli ale dlouhou dobu navrch domácí hráči. Jako první zahrozil Saint-Maximin, na jehož centr však nedosáhl ani jeden ze tří nabíhajících hráčů Newcastlu. O pár minut později už se k centrovanému míči z druhé strany protlačil Joelinton, ovšem jeho zakončení skončilo na břevně hostující branky.

Na druhé straně zahrozil King, který ale po rychlém brejku branku netrefil. V poslední velké příležitosti první půle se ocitl Wood, ten ale z malého vápna hlavičkoval nad.

Krátce po startu druhého dějství se ale poprvé měnilo skóre. Kamara přišel o balón, toho se zmocnil Saint-Maximin, nebojácně si to nasměroval do pokutového území a prudkou ranou na bližší tyč rozjásal domácí příznivce. Na druhé straně se k nebezpečnému zakončení dostal King, jeho střelu doprostřed však brankář Newcastlu pohodlně ukryl do rukavic. Obrovskou příležitost na vyrovnání měl pak Sissoko, který se po rychlém kontru dostal až sám před brankáře Dúbravku, jenže v rozhodující chvíli branku vysoko přestřelil.

Vyrovnání se ale nakonec Watford přece jen dočkal. Dvě minuty před koncem základní hrací doby si na centr Kika naskočil João Pedro a přesnou hlavičkou k tyči rozesmutnil domácí obecenstvo, které už počítalo se ziskem všech tří bodů. Místo toho Newcastle jen remizoval 1:1 a na postup mimo sestupové příčky si ještě bude muset počkat.

Více informací k zápasu

Norwich City - Everton FC 2:1

15.01.2022 16:00

Góly: 16. Michael Keane (vl.), 18. Adam Idah - 60. Richarlison

Norwich City porazil v utkání 22. kola Everton 2:1. Domácí se tak díky vítězství posunuli na osmnáctou příčku a na záchranu ztrácí jediný bod. Hostům se sestupové příčky přiblížily na šest bodů a jsou patnáctí.

Norwich šel hned v šestnácté minutě do vedení. Po kombinaci ve středu pole se balon dostal na pravou stranu, kde si jej převzal Josh Sargent a ten poté poslal do vápna přízemní centr. Na přední tyči chtěl zasáhnout bránící Michael Keane, jenže to udělal tak nešťastně, že míč poslal přesně mezi tyčku a Pickforda do sítě.

Ještě veseleji bylo na Carrow Road o dvě minuty později. Domácí se dostali do přečíslení tři na dva, balon vedl Williams. Poté si jej trochu se štěstím převzal Adam Idah, jenže jej ne úplně ideálně zpracoval a vypadalo to, že je po šanci. Záložník "Kanárků" se však ještě dokázal natáhnout a špičkou kopačkou poslal míč podél Pickforda do brány.

V 53. minutě málem Everton domácím namazal na třetí gól. Mykolenko chtěl nahrát Pickfordovi, jenže si nevšiml číhajícího Idaha. Brankář "Karamelek" nakonec byl u balonu dříve a zažehnal možnou katastrofu.

Po hodině hry se Evertonu podařilo snížit. Hosté prvně zahrávali rohový kop, ten domácí odvrátili. Poté však přišel další centr, pro který si šel gólman Krul, který ale nedokázal zasáhnout a navíc skončil na zemi. V celé situaci se nejlépe zorientoval Richarlison, který vystřihl parádní nůžky a skóroval.

V závěru se původně nastavovalo sedm minut, šance domácí na potvrzení výhry však přišla až v desáté nastavené minutě. Rashica však z brejku trefil pouze tyčku, mrzet ho to ale už nemuselo.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Southampton FC 3:1

15.01.2022 16:00

Góly: 37. Raúl Jiménez (pen.), 59. Conor Coady, 90+1. Adama Traoré - 84. James Ward-Prowse

Wolverhampton už dal zapomenout na pomalejší rozjezd do sezony a hodně nenápadně se přibližuje k pozicím znamenajícím evropské poháry. Může za to i povedený přelom roku, další úspěch přišel v domácím souboji se Southamptonem.

Southampton nesehrál špatné utkání, doplatil ale na vysokou efektivitu v zakončení v podání soupeře. Wolverhampton poprvé zahrozil v 18. minutě, na rychlém brejku se podíleli Trincao, Jiménez a Aït Nouri, posledně jmenovaný vše zakončil přihrávkou před branku a nebezpečí odvrátil až vracející se Lyanco.

Hodně vzruchu pak přinesla 33. minuta a několik podezřelých zákroků v pokutovém území Saints. Ten poslední předvedl Bednarek, obětí byl Aït Nouri a do akce musel VAR. Na monitoru si nakonec vše prohlédl i hlavní sudí Michael Salisbury a nařídil penaltu, míč si na puntík postavil Jiménez a s přehledem otevřel skóre - 1:0.

Southampton potřebovat zvýšit útočnou aktivitu a ještě v prvním poločase dvakrát sahal po vyrovnání, v obou případech přitom jeho střelci zkazil radost José Sá. Ve 40. minutě fantasticky vytáhl gólovou hlavičku Salisua, v nastavení si oba svůj souboj zopakovali a znovu se radoval portugalský brankář.

Po změně stran se kamenem úrazu pro Southampton staly standardní situace. V 56. minutě dorazil míč do opuštěné svatyně Coady a hosty ještě zachránil zdvižený praporek v ruce jednoho z pomezních, který odhalil ofsajd Gomese. Jenomže Soton se nepoučil, o tři minuty později nepohlídal hlavičkujícího Kilmana a po odrazu balónu od tyče měl hodně snadnou roli znovu Coady - 2:0.

Wolverhampton si svůj náskok dlouho bedlivě hlídal a z role vypadl až v samém závěru. Drama přinesla 84. minuta, James Ward-Prowse si stoupl k trestnému kopu a parádní ranou vrátil svůj tým do hry - 2:1.

A zůstat nemuselo jenom u snížení, v 88. minutě se totiž v tutovce ocitl Perraud a hlavou orazítkoval jen brankovou konstrukci. Celá situace musela Southampton mrzet, jelikož na druhé straně došlo k definitivnímu rozhodnutí. Adama Traoré nejprve minul prázdnou svatyni, v nastavení si ale napravil reputaci, když unikl po levé straně a stanovil konečný výsledek - 3:1.

Více informací k zápasu

Manchester City - Chelsea FC 1:0

15.01.2022 13:30

Góly: 70. Kevin De Bruyne

Manchester City udělal další důležitý krok směrem k mistrovskému titulu, když na vlastním hřišti díky brance De Bruyneho přehrál druhou Chelsea těsně 1:0. Souboj prvního s druhým nenabídl příliš pohlednou podívanou, na trávníku se totiž odehrávaly taktické šachy s minimem vyložených šancí. O něco lepším týmem však přece jenom byli domácí a zaslouženě si tak připisují zisk tří bodů.

V úvodu utkání o sobě dala několikrát vědět Chelsea, která se po ziscích míče na polovině hřiště hnala do rychlých protiútoků. Při jenom takovém úniku dokázal Lukaku odtlačit bránícího Stonese, přečíslení 3 na 2 však řešil tím nejhorším možným způsobem, když místo vybídnutí nabíhajícího Alonsa volil přihrávku na Ziyecha, který se nacházel v dvoumetrovém ofsajdu a šance tak přišla vniveč. O chvíli později se zase v prostoru mezi liniemi ocitl Ziyech, který mohl do úniku vyslat Lukaka, jenže přihrávku k nevoli manažera Tuchela o dobrých deset metrů minul.

Citizens pak převzali taktovku, obléhali pokutové území Chelsea, ale do vážnějších šancí se nemohli propracovat. Zpětnou přihrávku Grealishe napříč celým vápnem odklidil do bezpečí Alonso, De Bruyneho pokus z úhlu zase ukryl do rukavic Kepa. Až pět minut před koncem vyrobil velkou chybu v rozehrávce Kovačić, jehož přihrávku zblokoval De Bruyne přímo do běhu dotírajícího Grealishe, který se na vápně ocitl zcela sám před brankářem Kepou. Zvolil pohotové zakončení z prvního doteku, španělský brankář však vytáhl parádní zákrok a míč vytěsnil na rohový kop.

Na startu druhé půle vyvezl balón Kovačić a kolmicí oslovil Lukaka, který ale únik nevyřešil dobře a pokusem o obstřel jen trefil vyběhnuvšího brankáře Edersona. Dobíhající Ziyech pak pálil vysoko nad. Na straně druhé přišlo nebezpečí z kopačky De Bruyneho, jehož volný přímý kop musel vytáhnout na roh brankář Kepa. Po ztrátě Lukaka zase pálil nebezpečně z hranice vápna Sterling, branku ale netrefil.

Rozuzlení přišlo až dvacet minut před koncem. Dlouhou rozehrávku Kepy zachytila domácí obrana, rychle přesunula míč na De Bruyneho, který ustál zákrok Kantého a z dvaceti pěti metrů zakroutil nádhernou střelu na zadní tyč - Kepa se i díky úkroku na špatnou stranu natahoval marně. A protože se Chelsea již nezmohla na žádnou vážnější odpověď, dospělo utkání k vítězství prvního celku tabulky 1:0.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Crystal Palace 1:1

14.01.2022 21:00

Góly: 87. Joachim Andersen (vl.) - 69. Conor Gallagher

Brighton remizoval v utkání 22. kola Premier League s Crystal Palace 1:1. Hosty poslal do vedení Conor Gallagher, nešťastníkem zápasu se však stal Joachim Andersen, který si tři minuty před koncem dal vlastní gól.

První šanci si v desáté minutě vytvořili domácí. Ti využili ztráty míče a následného kiksu Warda při odvracení a Leandro Trossard mířil z pravé strany sám na Butlandu. Domácí útočník jej však nechal vyniknout po střele na zadní tyčku, kterou brankář hostí vykopl.

Ve 35. minutě se sudí po rohovém kopu šel podívat na video a nakonec pro domácí odpískal pokutový kop za faul Hughese na Veltmana. Penalty se ujal Pascal Gross, ale provedl ji katastrofálně. Po krátkém rozběhu balon nasměroval doprostřed, jenže po zemi a Butland neměl problém míč vyrazit. Po chvilce se po dalším rohu prosadil Neal Maupay, následná kontrola však prokázala až příliš velký důraz domácího útočníka.

A tak se v 69. minutě do vedení dostali hosté. Ti se postupnou kombinací probojovali až do pokutového území, sice už to vypadalo, že je míč ztracený, ale Schlupp jej zvládl z brankové čáry vrátit zpět přesně na Conora Gallaghera, který si jedním dotekem balon zpracoval a druhým jej poslal do sítě.

Vyrovnání přinesla pro hosty nešťastná situace z 87. minuty. Brighton obléhal vápno soupeře, Maupay se na levé straně zbavil Warda a poslal před branku prudký pas, který chtěl odvrátit Joachim Andersen, ale trefil balón takovým způsobem, že jej nasměroval na bránu mimo dosah Butlanda. V závěru ještě mohl rozhodnout Welbeck, ale jeho hlavičce pár centimetrů chybělo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City22182254:1356
2.Liverpool FC21136255:1845
3.Chelsea FC22127345:1743
4.West Ham United22114741:3037
5.Arsenal FC20112733:2535
6.Tottenham Hotspur18103523:2033
7.Manchester United2095632:2932
8.Wolverhampton Wanderers2094717:1531
9.Brighton & Hove Albion20610421:2128
10.Leicester City1874731:3325
11.Crystal Palace2159730:3124
12.Southampton FC2159725:3324
13.Aston Villa20721127:3223
14.Brentford FC21651024:3323
15.Leeds United2057824:3922
16.Everton FC19541024:3419
17.Watford FC19421323:3714
18.Norwich City21341410:4513
19.Newcastle United20191020:4312
20.Burnley FC1718816:2711
Zbývající zápasy
15.01. 16:00Burnley FC - Leicester City
16.01. 17:30Tottenham Hotspur - Arsenal FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (865)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele