Dva mrtví v Peru. Erupce sopky na Tonze a následné vysoké vlny si vyžádaly oběti

Neobvykle vysoké vlny vyvolané erupcí podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga si pravděpodobně vyžádaly dvě oběti na životě v jihoamerickém státě Peru. Agentura Reuters uvedla, že dvojice utonula na pláži v severoperuánském regionu Lambayeque.

Lima Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli vlnám způsobeným erupcí sopky na Tonze evakuovali pobřeží v Chile nebo Japonsku

Kvůli vlnám způsobeným erupcí sopky na Tonze evakuovali pobřeží v Chile nebo Japonsku | Foto: Rodrigo Garrido | Zdroj: Reuters

O sobotním úmrtí dvou lidí v neděli informoval peruánský úřad civilní obrany (Indeci). V některých pobřežních oblastech Peru byly po sobotní erupci u Tongy zaznamenány neobvykle vysoké vlny.

U Tongy vybuchla podmořská sopka. Lidé u pobřeží utíkali před vlnou tsunami

Číst článek

Podvodní vulkán vybuchl v sobotu a vyvolal varování před vlnami tsunami a evakuace až v Japonsku. Obrovské vlny se objevily na některých ostrovech v jižním Pacifiku. Vlny tsunami poničily čluny až na Novém Zélandě a v kalifornském Santa Cruz, ale podle agentury AP zřejmě nezpůsobily rozsáhlé škody. Varování před tsunami vydaly úřady i na Havajských ostrovech nebo na Aljašce.

Americká geologická služba USGS uvedla, že erupce vyvolala otřesy jako u zemětřesení o síle 5,8 stupně. Vlny tsunami vyvolané vulkány, a nikoli zemětřesením, jsou podle vědců poměrně vzácné. Další informace o případných obětech katastrofy zatím nejsou.

Preventivní opatření

Kvůli vlnám bylo preventivně dočasně uzavřeno 20 peruánských přístavů a úřady také varovaly, že erupce vyvolá neobvykle vysoké vlny. Peruánská policie na twitteru uvedla, že uvedené oběti nalezli policisté ze stanice na pláži Naylamp. Vlny byly v oblasti mimořádné a úřady upozornily na nevhodné podmínky pro koupání, dodala policie.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak mořská voda v pobřežních oblastech severního a centrálního Peru zaplavila několik domů a obchodů.

Dopady v Česku

Výbuch sopky na druhé straně zeměkoule se odrazil i na počasí v České republice a na Slovensku. Tlaková vlna po sobotním výbuchu vzdáleném téměř 17 tisíc kilometrů způsobila v Česku krátkodobý nárůst tlaku vzduchu, uvedl v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

A v noci dorazila tlaková vlna i z druhé (vzdálenější) strany planety! @Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

08:16 – 16. 01. 2022

16 275

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme