Co ukázal spor Rohlíku s kurýry

Spor mezi zaměstnanci a firmou vystupující vůči zákazníkům pod jménem Rohlík je na první pohled banálním sporem mezi zaměstnavatelem a jeho personálem. Stává se poměrně často, že zaměstnanci nesouhlasí se změnou pracovních podmínek. Jenže tento spor ukazuje něco víc, pokud jde o trendy v současné ekonomice.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurýr Rohlík.cz, ilustrační foto

Kurýr Rohlík.cz, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kurýři u Rohlíku – vlastně tedy řidiči a závozníci – si stěžovali na nově zaváděný systém odměn. Podle nich je připraví o část výplaty. Firma kontrovala, že to tak není a že jí na zaměstnancích záleží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Hudema: Co ukázal spor Rohlíku s kurýry

Šéf firmy Tomáš Čupr jim pak napsal, že „všichni kromě kurýrů si prostě najdou jinou práci, když se jim práce pro nás přestane líbit, ale kurýr prostě křičí a má pocit, že má na práci u nás nárok“. Jasný vzkaz zaměstnancům, ať si tolik nevyskakují.

Problém zvaný švarcsystém

Problém je ale v tom, že kurýři Rohlíku nejsou zaměstnanci. Jsou vedeni jako podnikatelé, i když mají směny a jezdí firemním autem.

Pracují na u nás zákonem zakázaný takzvaný švarcsystém. Jinak by jim nemohl Rohlík jen tak změnit systém odměňování. Tento systém se stále více rozmáhá, u nás i ve světě. A zajímavé je, že i ve velkých, solidních a úspěšných firmách, jako je Rohlík.

Státní úřady nad tím více méně zavírají oči. Možná s představou, že jde přece o svobodnou dohodu mezi firmou a zaměstnancem. Navíc stát tento systém nepřímo podporuje například nastavením paušální daně z příjmů. Má to ale několik háčků.

Podrývá to úctu k právu i fungování státu. Vede to k dalšímu obcházení předpisů včetně neplacení daní. Proč mám já platit daně a odvody, když na nich nezákonně šetří zaměstnáváním na černo miliardová firma?

Brát, ale ne dávat

Stát tím přichází o příjem a zároveň je tu rostoucí skupina lidí, kteří příliš nepřispívají do státní sociální sítě, ale v případě nouze do ní spadnou a stát se o ně musí postarat.

Nakonec může jít o masový jev. Náznaky tohoto trendu už vidíme třeba ve Spojených státech. Rozmáhá se tam „antipracovní“ hnutí, tedy hnutí lidí, kteří nechtějí mít stálou práci a jsou ochotni kdykoliv z práce odejít. Jen si přivydělávají, aby přežili, a příliš nemyslí na stáří nebo možnou nemoc. Na sociální síti Reddit má jejich skupina 1,6 milionu členů a podle analytiků banky Goldman Sachs může toto hnutí dlouhodobě snížit podíl pracujících lidí ve společnosti. Dopady mohou být dalekosáhlé, zejména v Evropě, kde stále ještě funguje sociální stát.

Autor je komentátor Lidových novin

Marek Hudema Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme