© Ilustrační foto z nemocnice Lékařů bez hranic v Boost, Afghánistán, 2019. © Elise Moulin / Lékaři bez hranic
14 Led 22 27 Led 22

Pořád byla šance ji zachránit

Lékařka Adžmal* se svým týmem musí udělat všechno proto, aby zachránila život zraněné matce v afghánském městě Laškárgáh.

Jeli 100 kilometrů, aby se dostali k nám do nemocnice. Zatoulaná střela trefila ženu do břicha. Byla těhotná. Když dorazili, stav nastávající matky byl kritický.

Jmenuji se Adžmal, jsem lékařka a pracuji pro Lékaře bez hranic v Afghánistánu.

Přístup ke zdravotní péči je vždy zásadní. Záleželo na něm během mnoha let bojů v Afghánistánu a záleží na něm i dnes. Když tato žena přijela se svojí rodinou, narazili na naši strážkyni. Ta viděla, jak je situace vážná, pomohla jim na pohotovost a upozornila kolegy.

Porodní asistentky spěchaly, aby ženě pomohly. Rychle vyhodnotily její stav, zavedly infuzi a zavolaly porodníka. Šlo o kritický případ a pracovaly rychle.

Bohužel, ultrazvuk ukázal, že střela zasáhla miminko, které zemřelo. Pořád ale byla šance zachránit matku.

Operace

Chirurgický tým připravil operační sál. Máme štěstí, že v nemocnici jsou dva sály. Jeden z nich je určený pro porodnické případy a tam jsme ženu rychle převezli.

Na péči o ženy s porodními komplikacemi se specializujeme. Máme obrovské zkušenosti s kritickými císařskými řezy, jako byl tento.

Žena pocházela z daleké vesnice a po dlouhé cestě ztratila hodně krve. Anestezioložka, lékařka-porodník a sestry společně během operace zastavily krvácení. Díky nemocniční krevní bance pacientka mohla dostat potřebnou transfuzi.

Operaci přežila. Převezli jsme ji na oddělení, kde dostávala další transfuzi, antibiotika a infuzi. Staraly se o ni zdravotní sestry a porodní asistentky. Měnily jí obvazy a dohlížely na to, aby jedla speciální pooperační jídla, která dáváme našim pacientům pro rychlejší uzdravení.

Hrdost

Žena se postupně zotavovala a po pěti dnech od příjezdu byla stabilizovaná dost na to, aby mohla znovu cestovat. Stále se bojovalo, a tak se nemohla dočkat, až bude zpátky u svých dalších dětí.

Když odcházela, políbila ruce jedné z našich porodních asistentek a poděkovala celému týmu za to, že jí zachránil život.

Pokaždé, když přemýšlím nad osudem této ženy, jsem opravdu hrdá na náš tým. Odváděl skvělou práci od chvíle, kdy žena přijela. Kvalifikace a zkušenosti našich zdejších zaměstnanců jsou úžasné. Ale jsem hrdá i na veškerou péči, kterou Lékaři bez hranic poskytují. Kdyby tu nebyli, ta nebohá žena by přišla o život.

(…)

Jediná naděje

Pacienti přijíždějící do nemocnice Boost jako první vidí velkou budovu, kde se toho hodně děje. Do porodnice chodí a pracují v ní pouze ženy, vysoce motivované expertky. Máme hodně pacientek, ale vše je dobře zorganizované. Nastávající matky se prochází po chodbách a čekají na porodní kontrakce. Jiné kojí svá novorozeňata. Dalším maminkám pomáháme na porodní sál či zotavit se z operace.

Péče, kterou od nás postřelená žena obdržela, by v soukromé nemocnici stála okolo 20 000 afghání (okolo 4 000 Kč). Mnoho našich pacientů prodává svůj majetek, jen aby si mohli zaplatit cestu do nemocnice. Pro některé lidi jsme jedinou nadějí na lékařskou péči.

Lékaři bez hranic poskytují kompletní předporodní a poporodní péči v krizových oblastech 

POMÁHEJTE S NÁMI

*Jméno bylo změněno.

Blog byl pro účely českého překladu upraven a zkrácen.

{{{ labels.morehistories }}}