Emile Parisien vydává album Louise

Emile Parisien vydává album
16. ledna 2022 Jazz, Aktuality Autor: Milan Tesař

Emile Parisien, francouzský hráč na sopránový saxofon, vydává na konci ledna 2022 nové album Louise, které natočil v mezinárodní šestičlenné sestavě, mimo jiné s americkým trumpetistou Theo Crockerem. Rozhovor s Emilem Parisienem chystáme na 4. března.

Parisien vyrůstal v Cahorsu v jižní Francii. Už jako malý se rozhodl, že bude studovat na nově otevřeném jazzovém oddělení ve 200 km vzdáleném Marciacu, městě, v němž se více než 40 let koná také velký jazzový festival. Právě díky této škole a festivalu měl možnost jako velmi mladý konzultovat své umění s americkými velikány jazzu jako Wyntonem Marsalisem nebo Oscarem Petersonem.

I když se sám jako profesionální hudebník zaměřuje především na spolupráci s evropskými kolegy (v poslední době vydal společná alba s francouzským akordeonistou Vincentem Peiranim nebo s německým klávesistou Michaelem Wolným), na své nové album Louise si přizval mimo jiné tři významné americké hráče – trumpetistu Thea Crockera, basistu Joea Martina a bubeníka Nasheeta Waitse. Francouzský hudebník se totiž snaží svým novým albem vrátit ke kořenům jazzu, který vznikl ve Spojených státech. Díky Crockerovi, který je vnukem trumpetisty Doca Cheathama (1905—97) se pak nepřímo dostává až k zakládající generaci jazzové hudby. I proto celé album uzavírá právě Crockerova kompozice Prayer for Peace.

Sestavu doplňuji dva Parisienovi dlouholetí blízcí hudebníci z Evropy, francouzský kytarista Manu Codjia a italský pianista Roberto Negro. S prvním z nich se saxofonista seznámil v Paříži už před dvaceti lety, s druhým hrával v duu a v dalších projektech.

Zde si můžete poslechnout náš starší rozhovor s Emilem Parisienem z roku 2010:

https://www.hudebnirozhovory.cz/detail-poradu/2010-06-29-19-15-00/

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!