Hlavní obsah

Princ Andrew a ti druzí: skandály královských rodin ve světě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britskou monarchií hýbe skandál prince Andrewa, ale po celém světě najdete přes 40 monarchií a byla by škoda zajímat se jen o život rodiny královny Alžběty. Víte, s čím se třeba potýká japonské císařství a proč se spolu nebaví bývalý a současný belgický král, tedy otec a syn?

Článek

Obyvatelé Britských ostrovů napjatě sledují, do jakých rozměrů naroste aféra prince Andrewa (61), který čelí obvinění ze sexuálního napadení. A ač je oblíbeným synem královny Alžběty (95), musela udělat nesnadné rozhodnutí. A mimo jiné na žádost 150 vojenských veteránů mu odebrala vojenské tituly a královské záštity.

Britská královská rodina patří rozhodně k nejsledovanějším a její historie je na skandály bohatá, ale není jediná. Víte, v které evropské královně je dusno mezi bývalým a současným králem? A kde v Asii řeší následnickou krizi? A kde si žijí nad poměry?

Belgie: Bývalý a současný král na nože

V roce 1830 získala Belgie samostatnost a stala se konstituční monarchií. Současný král Filip (61) je sedmým panovníkem. V Belgii vládl až do roku 1993 král Albert II. (87), ale kvůli zhoršujícímu se zdraví abdikoval. Bývalý král ovšem dává neohlášená exkluzivní a otevřená interview, kde se vyznává ze svých chyb, které jako rodič udělal nebo které byly způsobeny jeho manželskou krizí. Nedávno například přiznal (po dlouhých soudních sporech) svou nemanželskou dceru. Vztah se synem je prý plný hádek a rozepří a komunikují spolu výhradně písemně. Dokonce mu byla i snížena apanáž, proti čemuž se hrubě ohradil. 

U lidu je naopak oblíbená současná královna Mathilde (48), která během pandemie četla dětem na dálku knihy, nebo nástupkyně trůnu, princezna Alžběta (20), módní ikona.

Foto: Profimedia.cz

Král Filip a královna Mathilde s jejich čtyřmi dětmi (zleva: Eleanor, Emmanuel, Alžběta a Gabriel)Foto: Profimedia.cz

Norsko: Princezna a skupinový sex

Moderní norský stát se datuje od roku 1905 a současný král Harald V. (84) je třetím v pořadí. On i jeho žena Sonja (84) se těší velké popularitě. Manželku si ovšem musel kdysi vyvzdorovat, protože nebyla urozená.

Kdo má v jejich rodině na starosti skandály? Jejich dcera a snacha. Princezna Märtha Louise (50) v roce 2016 oznámila rozvod s otcem svých třech dětí, později se svěřila, že komunikuje s anděly, a nyní je zamilovaná do Američana vystupujícího jako šaman Durek. „Potkáte-li svůj dvojpaprsek, pocítíte bezbřehé štěstí,“ těmto slovy svou lásku princezna okomentovala.

Druhou rebelkou je žena prince Haakona (48), Mette-Marit (48). Prince poznala jako svobodná matka a měla zkušenosti se skupinovým sexem i drogami. Otec jejího prvního dítěte Maria (25) byl násilník a narkoman, s korunním princem pak má Mette-Marit další dvě děti, princeznu Ingrid Alexandru (17) a prince Sverra Magnuse (16).

Foto: Profimedia.cz

Král Harald s manželkou a jejich syn Haakon s manželkou a dětmi Ingrid a SverremFoto: Profimedia.cz

Japonsko: Kde seženou následníka?

V Japonsku je císař symbolem státu a jednoty lidu. A císařská rodina je nejdéle vládnoucí dynastií na světě, podle legend již od roku 660 př. n. l. Dnes vládne císař Naruhito (61). A povinnosti císaře jsou předávány mužským potomkům, což se ukazuje jako problém.

Současný císař má se svou ženou Masako (58) jen jednu dceru, princeznu Aiko (20). Šlechta a vedlejší větve císařské rodiny byly zrušeny, a princezna tak nemá možnost vzít si někoho urozeného. Po sňatku se tedy stane neurozenou občankou, ani její případný syn tedy nemá na trůn nárok. Tato situace vyvolala v Japonsku bouřlivé debaty o změnách v nástupnictví. V roce 2006 se ale narodil mladšímu bratrovi současného císaře syn, což z něj po strýci a otci učinilo třetího v pořadí na japonský trůn. Krize je zažehnána, diskuse o nástupnictví žen ale pokračuje.

Foto: Profimedia.cz

Rada moudrých se v Japonsku snaží přijít na to, jak zabránit kriziFoto: Profimedia.cz

Jordánsko: Královna boří mýty

Do počátku 20. století patřilo Jordánsko k Palestině, v roce 1923 se oddělilo a v roce 1946 bylo vyhlášeno Hášimovské království. Král Abdalláh II. (59) usedl na trůn v roce 1999, ač měl být nástupcem jeho strýc. Bývalý král si to ale pár dní před smrtí rozmyslel. Abdallá II. udržel v Jordánsku stabilitu, staví se proti Islámskému státu a je prozápadní. Patří k moderním vladařům a miluje kultovní seriál Star Trek, dokonce si zde střihnul malou roličku.

Býval proutníkem, ale v roce 1993 potkal na večírku sympatickou a pohlednou Raniju (51) a za tři měsíce byla svatba. Ta je vnímána jako žena s vytříbeným vkusem, především ale podporuje jordánské ženy, prosazuje jejich lepší vzdělávání i postavení. Na svém YouTube kanále se snaží bořit mýty o Arabech a muslimech.

Foto: Profimedia.cz

Rodina jako z reklamy, král s královnou a jejich děti: Iman, Hashem, Salma a HusajnFoto: Profimedia.cz

Thajsko: Královský pudl generálem

V roce 1932 se stal Siam konstituční monarchií, o sedm let později se přejmenoval na současné Thajsko a v zemi docházelo k řadě převratů. Situace se uklidnila za vlády krále Rámy IX. (†88), který vládl 70 let od roku 1946.

V Thajsku je král uctíván, ale ne ten současný. Král Maha Vatčirálongkorn neboli Ráma X. (69) je kontroverzní postavou, nahlas se ovšem kritizovat nesmí, nikdo nechce riskovat vězení. Býval vyhlášený playboy, své manželky a milenky dokáže beze slova odvrhnout a zemi řídí převážně z Bavorska, kde si pronajímá luxusní hotely a užívá s konkubínami. Vrcholem jeho vrtochů bylo, když svého pudla Fufu jmenoval vrchním maršálem thajského letectva. Když pes v roce 2015 zemřel, uspořádal pro něj panovník čtyřdenní pohřeb se všemi poctami.

Foto: Profimedia.cz

Nectí tradice a klidně si na hlavu vezme i kovbojský klobouk, lidem dochází trpělivostFoto: Profimedia.cz

Saúdská Arábie: Nejmocnější rodina

Vznik dynastie Saúdů se datuje do roku 1744 a saúdský král je zároveň i hlavní náboženskou autoritou. Ten současný se jmenuje Salmán bin Abd al-Azíz (86). Jedná se o nejbohatší královskou rodinu, její jmění se odhaduje na neskutečných 1,7 bilionu amerických dolarů, především díky obrovským zásobám ropy. Rodina je obrovská, čítá tisíce členů, ale většina peněz patří králi a jeho nejbližším.

Svého majetku si umí opravdu královsky užívat. Luxusní dovolené jsou standard, občas si k tomu udělají radost koupí vzácného obrazu (radost jim udělal například Leonardo da Vinci) nebo zámku. Saúdská Arábie je nicméně zemí, kde jsou dlouhodobě porušována lidská práva, umlčováni kritici nebo perzekvovány ženy. Výjimkou není ani královská rodina, která se neváhá zbavit nepohodlných vlivných osob i z řad vlastního příbuzenstva.

Foto: Profimedia.cz

Oficiálně je stále králem, ale prý za něj často rozhodují synovéFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám