Hlavní obsah

Pikantní boj o post náměstka na spravedlnosti

Po odchodu Jeronýma Tejce z postu náměstka ministra spravedlnosti, který měl na starosti i agendu vězeňství, se o tento post ucházejí hned tři známá jména. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva se novým náměstkem ministra Pavla Blažka (ODS) pro vězeňství chtějí stát bývalí ředitelé Vězeňské služby Petr Dohnal a Pavel Ondrášek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a předseda klubu ODS Marek Benda (vpravo)

Článek

O funkci však hodlá zabojovat i někdejší náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel, pod kterého v minulosti vězeňství na ministerstvu spravedlnosti spadalo.

Výběrová komise se sejde příští týden, a ještě do jeho konce by mělo být známo jméno nového náměstka
Vladimír Řepka, mluvčí resortu

Mluvčí resortu Vladimír Řep­ka nechtěl tato jména komentovat, jen uvedl, že je nebude potvrzovat ani vyvracet. Blažek na tento post vyhlásil výběrové řízení, přičemž zájemci se mohli přihlásit nejpozději minulý týden. Učinila tak zmíněná trojice, přičemž Ondrášek i Dohnal v pátek Právu svůj záměr potvrdili.

„Výběrová komise se sejde příští týden, a ještě do jeho konce by měl být znám výsledek, a tedy i jméno nového náměstka,“ řekl v pátek Právu Řepka.

Náměstek Černochové prodal kvůli střetu zájmů své firmy

Domácí

Půjde o pikantní souboj, protože Dohnal s Ondráškem byli v minulosti rivalové, kteří dokonce v jednu chvíli oba vedli Vězeňskou službu a nepanovaly mezi nimi nejlepší vztahy. Dohnal vedl Vězeňskou službu do dubna 2014, kdy ho odvolala kvůli nespokojenosti s jeho prací tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Do funkce pak jmenovala právě Ondráška.

Jenže Dohnal si to nenechal líbit a podařilo se mu v roce 2015 uspět u soudu se žalobou proti odvolání s tím, že bylo nezákonné. V tom okamžiku se opět stal generálním ředitelem, jenže tím už byl i Ondrášek. Situaci musel nakonec vyřešit nástupce Válkové ministr Robert Pelikán (za ANO), který v lednu 2016 pro změnu zrušil jmenování Ondráška a vrátil do funkce Dohnala.

Dohnal v křesle šéfa dozorců vydržel do konce loňského září, kdy odešel i ze služebního poměru. Ve Vězeňské službě však zůstal a působí doteď jako civilní náměstek generálního ředitele pro zdravotnictví a správní činnosti. Dohnal i Ondrášek mají generálské hodnosti.

Blažek: Vztahy s Piráty jsou narovnané

Domácí

Když byl ještě Ondrášek generálním ředitelem Vězeňské služby, tak pro změnu spadal právě pod Zimmela jako mini­sterského náměstka. „Mohu vám potvrdit, že jsem se do tohoto výběrového řízení přihlásil. Zkušenosti pro funkci mám, věnoval jsem se tomu oboru spoustu let. Záleží, jak se rozhodne ministr,“ řekl Ondrášek.

Dohnal také potvrdil Právu, že má o funkci zájem, blíže to ale nechtěl dále komentovat.

Ani Zimmel neodcházel z justičního resortu v dobrém. O funkci náměstka pro trestní politiku přišel koncem roku 2018 kvůli zúžení počtu náměstků při reorganizaci úřadu, ke které se odhodlal tehdejší ministr Jan Kněžínek (ANO).

Šéfkou Blažkovy kanceláře má být Hamáčkova manželka

Domácí

Zimmel však stejně jako v minulosti Dohnal uspěl loni v říjnu u soudu se žalobou proti přeřazení na řadové a výrazně hůře placené místo referenta. O jeho dalším osudu by mělo rozhodnout ministerstvo vnitra.

Zimmel má za sebou také policejní minulost. Vedl například později zrušenou finanční policii, působil u protikorupční jednotky a byl i náměstkem celorepublikové kriminálky. Poté pracoval jako poradce někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám