Policisté muže v Teplicích nezabili, potvrdil posudek. Šimůnková ale kritizuje nedostatečné vyšetřování

Znalecký posudek konstatuje, že policisté za smrt agresivního muže v Teplicích nemohli. Server iROZHLAS.cz jej zveřejňuje v plném znění. Policie červnovou událost popisovala do médií v rozporu se svědectvím zasahujících zdravotníků, na což upozorňuje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Ústecký krajský policejní ředitel Jaromír Kníže čelí podobné kritice od soudů či úřadů opakovaně.

Ústecký kraj Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie, ilustrační foto

policie, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Muž ze země vstal vlastními silami,“ napsal do úředního záznamu policista zasahující loni v červnu proti šestačtyřicetiletému Stanislavu Tomášovi, který pod vlivem drog demoloval zaparkovaná auta na ulici Dubská v Teplicích.

„V sanitce následně zkolaboval a i přes resuscitaci se nepodařilo obnovit jeho životní funkce,“ uvedl následně pro Českou televizi policejní mluvčí Daniel Vítek. Policie později zveřejnila zprávu, že Tomáš zemřel kvůli předávkování pervitinem.

Jak ale následně zjistila zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, tvrzení o kolapsu v sanitce nebylo pravdivé: Tomáš byl v bezvědomí už ve chvíli, kdy se k němu dostali záchranáři.

Zatýkání uživatelů drog? Obecně jsou citlivější, zdravý člověk by to nejspíš přežil, vysvětluje primář

Číst článek

„Pacient leží na břiše, nevydává zvuky, zkontrolovala jsem mu karotidu, ale neměl hmatný tep. Již v tuto chvíli měl pacient zástavu oběhu, tzn. že nedýchal,“ vypověděla jedna ze záchranářek při podání vysvětlení.

Uvedla také, že zadržený muž měl stále na rukou pouta. „Policisté jej nechali ležet bez pomoci na zemi s rukama spoutanýma za zády, přičemž v této pozici ležel bez povšimnutí (viz výpovědi zdravotníků) až do příjezdu ZZS (zdravotnické záchranné služby, pozn. red.) a pouta mu policisté sejmuli až na žádost zdravotníků!“

Z předběžné zprávy zástupkyně ombudsmana pak dále plyne, že policisté, kteří zásah kolegů prověřovali, tuto informaci nevzali v potaz.

Krajské ředitelství policie proto podle Šimůnkové pochybilo tím, že „při interním šetření události nedostatečně zjistilo skutkový stav, když zcela opominulo absenci výpovědí osádky prvního vozidla ZZS.“

Nedostatečné vyšetřování

Není to přitom poprvé, kdy kontrolní orgány vytýkají policistům pod vedením ústeckého krajského ředitele Jaromíra Knížete nedostatečné šetření možných přešlapů nebo chybějící ohledy na práva jednotlivců.

Ústavní soud loni v říjnu zkritizoval plošné kontroly účastníků akce Klimakemp 2018. Podle soudců šlo o zásah do práva na pokojné shromažďování.

V roce 2017 pak policisté podle soudů pochybili, když účastnici zadržené na Klimakempu odepřeli po převozu na ústecké krajské ředitelství pití, zbytečně ji drželi v poutech, neumožnili jí kontakt s advokátem a nutili ji pohybovat se po policejní stanici oblečenou „pouze do tílka zcela nezakrývajícího její intimní partie“.

Policie si po osudovém zákroku v Teplicích stojí za svým. Vinohradská 12 se hlásí přímo z místa činu

Číst článek

Plukovník Kníže také vedl plzeňskou policii v roce 2011, kdy zasahovala proti demonstrantům při kácení stromů v Národním parku Šumava. I zde Ústavní soud konstatoval nedostatečné vyšetřování přešlapů, kterých se policisté měli při zásahu dopustit.

Sám Kníže pak vedl zásah proti účastníkům technoparty CzechTek na Tachovsku v roce 2005. Následné nedostatečné vyšetřování policejního násilí kritizoval tehdejší ombudsman Otakar Motejl.

Posudek ve prospěch policie

Podle znaleckého posudku, který nechala policie vypracovat, policisté Tomášovu smrt nezavinili. Dokument, který server iROZHLAS.cz získal podle zákona o svobodném přístupu k informacím (na konci článku – pozn. red.), jmenuje předávkování pervitinem a horké počasí. „K závažnému poškození buněk srdeční svaloviny ve smyslu odúmrti došlo ještě před příjezdem zasahující hlídky,“ napsala dvojice soudních lékařů.

Pitva neodhalila, že by policisté muži při zásahu klekali na krk. Souvislost mezi policejním zásahem a úmrtím Tomáše tak určit nelze.

Jak napsala serveru iROZHLAS.cz tisková mluvčí kanceláře ombudsmana Markéta Bočková, zástupkyně Šimůnková 5. ledna závěrečné stanovisko odeslala policii k vyjádření. „Zástupkyně ombudsmana v něm také navrhla několik opatření k nápravě,“ uvedla mluvčí s tím, že policie má nyní měsíc na odpověď, do té doby úřad nic bližšího sdělovat nebude.

V závislosti na reakci policie může viceombudsmanka v šetření pokračovat, obrátit se na jiné státní orgány, nebo případ uzavřít.

Podobně reagoval Jaromír Kníže: „Pan krajský ředitel se již k celé věci vyjádřil a žádné další komentáře v současné době poskytovat nebude,“ napsal tiskový mluvčí ústeckého krajského ředitelství policie Daniel Vítek.

Znalecký posudek k úmrtí muže v Teplicích:

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme