Jídlo a receptyZdraví

Co jsou rostlinná (ne)mléka a jaké výhody nabízejí?

Rostlinná nebo také „alternativní“ mléka si nacházejí stále více příznivců a to jak z důvodů zdravotních, tak i chuťových preferencí. Objevují se jak v domácnostech, tak je začaly nabízet i některé kavárny a restaurace. Nejčastěji se jedná o alternativní nápoje sójové, mandlové nebo kokosové. Vyhledávají je nejen alergicky, ale také lidé trpící intolerancí laktózy.

Sójová alternativa mléka

Sója patří mezi dokonalé alternativy pro ty, kdo se chtějí vyhnout klasickému mléku nebo produktům obsahujícím ořechy. Nabízí větší množství bílkovin. Sójový nápoj neobsahuje žádné přidané cukry, lepek ani konzervační látky. Vyrábí se ze sójových bobů, které se nadrtí, vylouhují, uvaří se ve vodě a vzniklá směs se pak přecedí. Nápoj se chuťově, od klasického mléka, liší. Je jemně nasládlý. Sójový nápoj se také používá pro výrobu tofu.

Mandlová alternativa mléka

Neobsahuje tělu škodlivý cholesterol, naopak nabízí bílkoviny, vlákninu, vitamíny B, D a E, hořčík, zinek, železo, sodík, zdravé tuky a antioxidanty. Je bez lepku, bez laktózy a bez přidaných konzervantů. Má nízkou energetickou hodnotu. Nápoj si velmi snadno připravíme doma. Pro jeho přípravu nám postačí mandle a voda. Mandle můžeme použít loupané nebo neloupané (ty je potřeba zbavit slupky – spaříme je horkou vodou, necháme odstát a oloupeme rukou). Hrnek mandlí namočíme alespoň na 4 hodiny do vody, následně je rozmixujeme a přes plátýnko řádně vymačkáme. Zbylá dužina se dá velmi snadno použít jako posypový materiál na sladkou snídani, připravíme z ní drobenku na koláč nebo třeba korpus na tartaletky.

Kokosová alternativa mléka

Kromě jiného obsahuje kyselinu laurovou, kterou tělo využívá jako zdroj energie. Je bez lepku a škodlivého cholesterolu. Opět si jej připravíme velmi snadno doma. Postačí nám strouhaný a neochucený kokos, který dáme do mixéru, přidáme vodu a rozmixujeme. Vzniklou směs vymačkáme přes plátýnko. Zbylý kokos můžeme využít pro pečení, jako náhradu klasické mouky.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button