Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

1
19732
na_noze
Diabetolog a prezident České podiatrické společnosti Miroslav Koliba / Foto: ZdraveZpravy.cz

„Když pacientovi zhojíte za dva měsíce otevřenou ránu na noze, jíž trpěl dlouhé roky, jste pro něj něco jako bůh,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz diabetolog a prezident České podiatrické společnosti Miroslav Koliba.

V podcastu Miroslav Koliba popisuje moderní léčbu otevřených ran nejen u diabetiků amniovou membránou. Podle něj jde o fantastickou novinku, jejíž nástup brzdí pandemie covidu-19, ale která přináší skvělé výsledky.

„Mohu uvést mnoho případů pacientů, kteří se trápili roky s otevřenou ránou, přišli k nám do ambulance, a my jsme jim za dva měsíce díky amniové membráně ránu zhojili jako mávnutím kouzelného proutku,“ říká Miroslav Koliba v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Zákrok amniovou membránou, navíc dnes již hradí zdravotní pojišťovny. Což dlouho nebylo. A byť tuto novou technologii, která využívá placenty rodiček, nelze aplikovat u každého pacienta s chronickou ránou, pomoci může desítkám tisíců lidí. Už třeba proto, že v Česku je asi milion diabetiků a dle statistik každému čtvrtému z nich během života hrozí riziko otevřené rány na noze.

„Přece jen… Ta náplast je relativně drahá. A není na každou ránu. Na povleklé, zanícené nebo rány, které nemají vyřešenou příčinu, ji aplikovat určitě nemůžeme. Ale pokud je rána čistá, stagnuje její hojení a ranhojič už nemůže použít nic jiného, tak zde je určitě načase vytáhnout amnioderm a aplikovat ho,“ vysvětluje Koliba.

On sám amniovou membránu vždy aplikuje pacientům, u nichž lékař v minulosti vyzkoušel všechny možné způsoby, aby u nich ránu zaléčil. A i když nic nepodcenil, udělal vše, co měl, tak rána přesto zůstala. Škoda podle něj ale je, že on jako ambulantní lékař může technologii aplikovat pouze diabetikům. Otevřenými ránami přitom netrpí jen diabetici. Lidé řeší i bércové vředy, popáleniny, proleženiny… Typů otevřených rán je nespočet.

Podiatrie: Nejen rány na noze, ale komplexní péče o nohy

Miroslav Koliba zachraňuje nohy diabetických pacientů skrze zhojování ran před amputací. Koníčkem jsou mu pak nohy jako takové. I proto byl před několika lety nominován do vedení České podiatrické společnosti [ČPS]. Podiatrie je stručně řečeno komplexní péče o nohy. Přičemž podle Miroslava Koliby je to v Česku s péčí o nohy možná ještě horší než s péčí o zuby a určitě horší než s péčí o vlasy.

„Stejně jako se chodíme pravidelně stříhat, měli bychom pravidelně jednou nebo za dva měsíce zajít na pedikúru, kde nám nohy ošetří kvalifikovaný pracovník, který má teoretické i praktické znalosti,“ říká v podcastu ZdraveZpravy.cz.

Význam podiatrie připodobňuje k významu dentální hygieny ve stomatologii: „Zubař dělá odbornou péči. Léčí zubní kaz, aplikuje anestezii nebo operuje. A dentální hygienistka se věnuje preventivní péči o zuby. A stejně tak například diabetici potřebují pravidelnou preventivní péči o nohy. Aby jim nevznikaly otevřené rány. A nejenom, aby jim nevznikaly, ale aby se jim nevracely. A to je také jeden z předmětů činnosti preventivní podiatrie.“

Pracujeme na tom, aby tu byli vyškolení podiatři

Odbornou péči o nohy ale dle jeho slov nepotřebují pouze diabetici. Dolním končetinám by měli dle jeho slov věnovat pozornost všichni. Častý problém Čechů jsou třeba zarůstající nehty. Což umějí velice dobře řešit školené pedikérky a školení pedikéři. Lidé ale mají potíže i se špatným postojem, plísněmi, mykózami a dalšími neduhy, které provázejí zanedbané nohy.

„Přitom nohy jsou vstupní branou do pohybového ústrojí,“ upozorňuje v podcastu ZdraveZpravy.cz Miroslav Koliba.

V Británii recyklují injekční pera pro diabetiky

I proto Česká podiatrická společnost usiluje o vznik odbornosti podiatr. Jím by měl být zdravotník s bakalářským vzděláním. Nelékař, který by ale dokázal pomoci těm lidem, jimž komplikují život nezdravé nohy.

„Řekněme si to upřímně, lékařů tu více nebude, ale lidí, kteří trpí na nohy, je tu už teď více než dost. A těm by měl někdo pomoci dříve, než se zhorší jejich zdravotní stav kvůli tomu, že špatně chodí, mají plísně, mykózy či otevřené rány na noze,“ říká Koliba.

V podcastu se vyjadřuje i k diabetikům a praktickým lékařům, kteří se v Česku starají asi o 25 procent diabetiků. V této souvislosti říká, že mnoho z nich je velice kvalitních, ale jsou mezi nimi i takoví, kteří svým diabetickým pacientům “ani nezují boty”.

„Já vždy říkám pacientům diabetikům, pokud máte praktického lékaře a nezul vás, tak neudělal takovou prohlídku, jakou by měl u diabetika provést,” říká s dovětkem, že je pravda, co se říká. Totiž, že už jen pohled na nohy pacientů lékařem, dokáže u poloviny z nich odvrátit případné problémy.

Inzulín slaví sto let v léčbě diabetu. Dál je nezastupitelný

Třeba jen tím, že lékař, pokud se ve věci orientuje, pacienta poučí, jak se o nohy starat.

„Například diabetici své nohy necítí, ale nikdo jim nikdy neřekl, že mají být extrémně opatrní na slunce a horké povrchy. A protože jim to nikdo neřekl, tak se pravidelně v létě z dovolených vracejí se spálenými dolními končetinami,” vysvětluje s tím, že i v tomto případě pak riskují ránu a infekce.

Netlačte na děti, aby rychle chodily, říká Miroslav Koliba

I když se Miroslav Koliba jako ambulantní lékař specializuje na diabetické pacienty, jako prezident ČPS v podcastu ZdraveZpravy.cz hovoří o tom, jak by se lidé měli starat o nohy. Podstatné je podle něj pravidelně navštěvovat pedikéra. Nohy si promazávat krémy a pěnami. A není dobré nosit příliš těsné boty a bránit se zdravotním vložkám do bot.

Vyjadřuje se i k dětem. I v jejich případě platí, že by neměly nosit těsné boty a už vůbec ne po sobě v rodině boty dědit. A další věc, matky malých dětí na ně nemají naléhat, aby začaly co nejdříve chodit.

„Ta základní zpráva v péči o nohy u dětí je, nestavět malé děti předčasně na dvě nohy. Chyba je nutit děti do chůze, když na to nejsou připraveny. Dobré je, nechat jim tu fázi ´po čtyřech´ co nejdelší. Neříkám do pěti let, ale nezoufat si, když dítě ještě v roce nechodí. Důležité je, aby se mu správně vyvinula páteř a pak bude mít i zdravé nohy,“ vysvětluje.

České děti se málo hýbou a přibývají na váze

Další přirozená věc podle něj je, že děti mají plochonoží běžně do tří let. Tvrdí, že matky chybují, když jim kvůli tomu fixují nohy do těsných a tuhých bot.

„Čím více jim tu nohu zamknete, tím více tomu dítěti omezíte přirozený pohyb. A to je špatně. Ať to dítě chodí naboso, jen v ponožkách a mění povrchy. To všechno je dobré pro jeho nohy,“ říká Miroslav Koliba.

Bolí vás zub nebo rameno? Příčinu hledejte i na noze

U bot pro dospělé hraje dle jeho slov prim jejich využití. Každé boty se hodí na něco jiného. Opět připomíná, že i dospělí mají obouvat volnější boty. A je-li to třeba, mají nosit zdravotní vložky. Má to svůj smysl. Jak totiž říká, podiatři si velmi rádi vyprávějí příběhy třeba o tom, jak někoho stále bolel zub. Poté co mu podiatr ale “naordinoval” správnou stélku do bot, pacientovi se narovnala krční páteř a zub ho rázem přestal bolet.

„Anebo rameno nebo ruka, protože jsme tomu člověku díky stélce srovnali páteř,“ upřesňuje v podcastu ZdraveZpravy.cz Miroslav Koliba.

Daniel Tácha

Miroslav_KolibaMUDr. Miroslav Koliba, MBA, LL.M. začínal jako sekundární lékař na septickém chirurgickém oddělení a na chirurgické ambulanci v roce 2006. Tehdy také absolvoval prestižní kurz hojení ran v Hamburku – Professional Practice in Wound Healing at the European Surgical Insitute – pod vedením Dr. Luc Teot. Od té doby se aktivně věnuje vlhkému hojení ran na základě evidence based medicine poznatků. V letech 2007 až 2009 přednášel hojení ran pro Aesculap Academii.

Po zdokonalení léčby důsledků cukrovky v oboru chirurgie změnil zaměření a na interním oddělení se začal specializovat na léčbu cukrovky a na léčbu snad nejdražší a nejnáročnější komplikace cukrovky – syndromu diabetické nohy. V oboru diabetologie složil atestaci v roce 2013. Je odborný garant konference Multidisciplinární přístup v péči o nohy diabetiků. Od roku 2018 je prezident České podiatrické společnosti.

1 komentář

  1. Pan doktor je nejen vynikající odborník,ale i srdcař. Doprovázela jsem na vyšetření maminku – 90 let a pokaždé jsme byly spokojené s milým chovanim a trpělivosti pana doktora. Můžu říct, že maminka se na kontroly těšila. Za péči i přístup děkuji.Eva

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here