Sponzorováno

Polyartritida – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.73/5 (11)

  • Polyartritida (také známá jako polyartikulární artritida nebo zánětlivá polyartritida) je definována jako artritida nebo bolest kloubů, která postihuje pět nebo více kloubů současně.
  • Samotný termín jednoduše popisuje počet zapojených kloubů: poly znamená mnoho. Jako takový může být použit k popisu libovolného počtu stavů, trvalých nebo přechodných, při kterých je postiženo více než pět kloubů.
  • Polyartritida je nejčastěji spojena s autoimunitními onemocněními, jako je revmatoidní artritida, ale může být také způsobena některými virovými infekcemi.

Polyartritida je přítomna, když jsou čtyři, pět nebo více kloubů v těle bolestivé a zanícené. Tento stav je také známý jako polyartralgie, což znamená „bolesti mnoha kloubů“.

Polyartritida je tedy termín používaný, když je bolestí postiženo pět nebo více kloubů. Existuje mnoho potenciálních příčin, takže příznaky se mohou velmi lišit od člověka k člověku.

Název polyartritida pochází ze dvou řeckých slov:

  • „poly“, což znamená mnoho
  • „arthron“, což znamená kloub

Polyartritida se může projevit jako akutní epizody nebo se může stát chronickou, která trvá déle než šest týdnů. Polyartritida se může objevit po mnoha virových infekcích. Může se vyvinout do specifického typu autoimunitního onemocnění, jako je revmatoidní artritida, lupus nebo Sjogrenův syndrom. Obvykle se však vyřeší a neopakuje se.

V tomto článku se podíváme na některé z různých forem polyartritidy spolu s příznaky, které se mohou vyskytnout, a na to, co lze udělat pro jejich léčbu.

Příznaky polyartritidy

Příznaky polyartritidy mohou být podobné jako u revmatoidní artritidy. Mohou se v těle vyvinout po dobu mnoha měsíců, nebo mohou mít náhlý nástup.

Příznaky jsou obvykle:

  • bolest
  • ztuhlost
  • otok nebo zarudnutí v postižené oblasti
  • vyrážka
  • únava nebo nedostatek energie
  • vysoká teplota – 38 ºC nebo vyšší
  • pocení
  • nedostatek chuti k jídlu
  • nečekaný úbytek hmotnosti

Příčiny polyartritidy

Polyartritida se může objevit v důsledku genetických faktorů. Někteří lidé mají přirozeně ve svém těle proteiny ničící nemoci zvané protilátky, které tomuto stavu usnadňují prospívání.

Některé spouštěče mohou také způsobit polyartritidu, třeba když má tělo infekci, která oslabuje imunitní systém.

Polyartritida může být séropozitivní nebo séronegativní:

Někdy je polyartritida způsobena předchozí infekcí nebo onemocněním a může být doprovázena jiným stavem. Tento paralelní výskyt často ztěžuje lékařům diagnostiku. Tento proces je popsán v jedné studii z roku 2016, která popisuje, jak byla 19leté ženě diagnostikována forma meningitidy a také polyartritida.

Viry, které způsobují zarděnky a příušnice, také aktivují imunitní systém těla a mohou vyvolat zánětlivou reakci, která vede k rozvoji polyartritidy.

Jaké jsou rizikové faktory pro polyartritidu?

Rizikové faktory pro polyartritidu jsou dvojího druhu: ty, které lze změnit, a ty, které ne.

Mezi faktory, které LZE změnit, patří:

  • Životní styl: Kouření, konzumace alkoholu a příjem kofeinu mohou způsobit, že někdo bude „otevřenější“ vůči rozvoji polyartritidy.
  • Zkušenosti z dětství: Pokud je dítě vystaveno faktorům, jako jsou rodiče, kteří kouří, může to zvýšit riziko, že se u něj později v životě rozvine polyartritida.

Mezi faktory, které NELZE změnit, patří:

  • Věk: Lidé jsou se stoupajícím věkem náchylnější k rozvoji polyartritidy.
  • Pohlaví: Míra diagnostiky je vyšší u žen než u mužů.
  • Dědičnost: Specifické geny mohou způsobit, že se u člověka vyvine polyartritida.

Typy polyartritidy

Existuje několik různých forem polyartritidy, včetně následujících:

Polyartikulární JIA – Juvenilní idiopatická artritida

Polyartikulární JIA postihuje klouby u dětí a dospívajících. Když se polyartritida objeví u mladých lidí, od raného věku až do pozdního dospívání, je klasifikována jako juvenilní idiopatická artritida neboli JIA.

Může způsobit velmi bolestivé otoky malých i velkých kloubů od kotníků, zápěstí a rukou až po kyčle a kolena. Může se dokonce objevit v oblasti krku a čelisti.

Lékaři ne vždy vědí, co způsobuje JIA. V mnoha případech jde o stav, který se může časem a dobrou léčbou zlepšit.

Sponzorováno

Lupus

Kromě toho, že tato forma polyartritidy postihuje klouby člověka, často postihuje kůži, ledviny a centrální nervový systém.

Psoriatická artritida

Psoriatická artritida, jak její název napovídá, může být přítomna u lidí, kteří mají kožní onemocnění psoriázou. Někdy se jako první rozvine artritida.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, mohou být šupinatá, červená vyrážka a otoky prstů na rukou a nohou do „tvaru klobásy“ pouze na jedné straně těla.

Komplikace související s polyartritidou

Pokud není polyartritida dobře léčena nebo kontrolována, mohou být vážně postiženy další orgány a části těla. Polyartritida může způsobit zjizvení na plicích, což vede k dušnosti a kašli. Potenciální komplikací je také zvýšené riziko infarktu. Účinky na jiné oblasti těla mohou být:

  • Plíce: Zjizvení na plicích může způsobit komplikace, jako je dušnost a chronický kašel.
  • Oči: Suché oči nebo zánět očního bělma.
  • Kůže: Vyrážka nebo hrudky tkáně vznikající pod kůží.
  • Srdce: Výstelka kolem srdce se může zanítit a způsobit bolest na hrudi. Srdeční infarkty a mrtvice mohou být také pravděpodobnější.

Existuje i větší pravděpodobnost rozvoje určitých stavů, pokud je polyartritida přítomna již nějakou dobu. Patří mezi ně karpální tunel, trvalé poškození kloubů a problémy s klouby v horní části páteře.

Léčba polyartritidy

Polyartritidu zatím nelze vyléčit, lze ji ale léčit (zmírnit) léky a nelékařskými prvky, jako je strava, cvičení a životní styl. Jak výzkum postupuje, je k dispozici stále více léků.

Mezi současné dostupné léčebné postupy patří:

  • Léky proti bolesti: Patří sem volně prodejné léky, jako je Paracetamol.
  • Nesteroidní protizánětlivé léky: Léky, jako je ibuprofen, pomáhají snižovat bolest a ztuhlost.
  • Antirevmatická léčiva modifikující onemocnění (DMARD): Tyto léky působí déle než léky proti bolesti a pomáhají zpomalit průběh onemocnění. Methotrexát je běžně používaný DMARD, který může snížit poškození kloubů způsobené polyartritidou.
  • Biologické terapie: Tyto metody léčby zpomalují postup polyartritidy. Používají imunitní systém těla k zacílení stavu. Mezi běžné příklady těchto léků patří infliximab a etanercept.
  • Steroidy: Injekce, kapání do žíly nebo tablety obsahující steroidy mohou snížit zánět a pomoci kontrolovat bolest. Steroidy se používají pouze krátkodobě, protože při dlouhodobém užívání se mohou objevit nežádoucí účinky.

Podle Britské národní společnosti pro revmatoidní artritidu začíná denní dávka 7,5 miligramu (mg) steroidu účinkovat během několika dnů od zahájení léčby. Ve vzácných případech bylo zjištěno, že methotrexát způsobuje problémy v játrech. V důsledku toho je vhodné s lékařem probrat rizika spolu s tím, jaké množství alkoholu kdo pije.

Nelékařská léčba pro úlevu od bolesti a příznaků ztuhlosti polyartritidy může zahrnovat fyzioterapii a cvičení s nízkým dopadem, jako je plavání, chůze a jízda na kole. Vše, co má mírný dopad na klouby, je užitečné.

Případný cvičební plán by měl vyhovovat potřebám jednotlivce. U pacientů může být užitečné vytvořit si plán se svým lékařem nebo specialistou na cvičení.

Protahování, plavání a další formy cvičení mohou být také užitečné při léčbě příznaků polyartritidy. Teplé koupele a zahřívací rukavice mohou také pomoci zvládnout bolest způsobenou artritidou.

Jaký je dlouhodobý výhled na polyartritidu?

Pokud jde o polyartritidu, určení příčiny je klíčové pro získání správné léčby a zmírnění příznaků. Důležitá je také diagnostika infekční příčiny nebo autoimunitního stavu a vyloučení jakékoli možnosti rakoviny. Protože tento příznak může být důsledkem řady příčin, je důležité spolupracovat se svým lékařem, abyste pochopili základní příčinu bolesti kloubů.

Je důležité léčit polyartritidu dříve, než se stav zhorší a způsobí trvalé poškození kloubů. Ve vzácných případech může polyartritida způsobit zjizvení v plicích, suché oči, kožní vyrážku a perikarditidu (zánět osrdečníku).

Pokud pociťujete bolest v pěti nebo více kloubech, je na místě zavolat svému lékaři.

Sponzorováno

A co vy? Máte nějaké zkušenosti s polyartritidou? Napište nám do komentářů.

A dále si přečtěte

Studie a zdroje článku

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

1 komentář u článku “Polyartritida – co je to – příznaky, příčiny a léčba”

  1. Jarmila napsal:

    Dobrý den,mám zkušenosti s polyartritidou u své matky které to začalo bolesti kolen ,nejdřív jedno potom druhé a šlo to hrozně rychle .Od března do listopadu téhož roku už přestala úplně chodit.Hrozne bolesti všech kloubů žila s tím 9 let.Rok před tím ji uštkla zmije.Myslime si,ze to byl spouštěč.Zánět z hada jelikož se jí rozběhla i Štítná žláza.Leky žádný neexistovali v roce 04 podlehla

Zanechat komentář ke článku

Zpráva