Pražské věže loni navštívilo téměř 650 tisíc lidí

Foto: Shutterstock.com Nejnavštěvovanější byla loni opět Petřínská rozhledna Foto: Shutterstock.com

Věže spravované Prague City Tourism (PCT) v loňském roce navštívilo 649 147 návštěvníků, což je meziročně o zhruba čtyři procenta více. Proti roku 2019, tedy období před pandemií covidu-19, je to však o téměř 1,5 milionu lidí méně. Nejnavštěvovanější byla Petřínská rozhledna, vyplývá z analýzy PCT, která se stará o sedm věží a bludiště na Petříně.

Na Petřínskou rozhlednu se vydalo 242 803 návštěvníků, což je o 8 587 více než loni. Předloni ale dosáhl počet návštěvníků 701 555. Do sousedního zrcadlového bludiště na Petříně přišlo 176 714 lidí, což je ve srovnání s rokem 2020 rovněž více.

Naopak pokles návštěvníků zaznamenala druhá nejnavštěvovanější věž, a to Staroměstská radnice. Loni tam zavítalo 124 248 lidí, což je meziročně o asi 4 000 lidí méně. Proti roku 2019 je to pokles o zhruba 571 000 návštěvníků. „Na návštěvnosti Staroměstské radnice se projevil obrovský propad počtu zahraničních turistů. Na Petříně pak byl patrný zvýšený počet domácích turistů,“ uvedl předseda představenstva PCT František Cipro.

Třetí nejnavštěvovanější věží byla loni Prašná brána s 27 072 návštěvníky a na čtvrtém místě je Staroměstská mostecká věž. Nejnižší počet lidí zašel na Novomlýnskou vodárenskou věž.

Nejvytíženějším měsícem byl srpen, kdy se některou z věží či bludiště rozhodlo navštívit 146 775 lidí. Druhý nejvyšší počet lidí dorazil v červenci a nejméně návštěvníků měly památky na začátku sezony v květnu.

PCT se stará o Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu, bludiště na Petříně, Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věž, Svatomikulášskou městskou zvonici a Novomlýnskou vodárenskou věž.

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více