Ukrajinský exprezident Porošenko se vrátil do vlasti, kde mu hrozí vězení

foto Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) na snímku z 17. ledna 2022.

Kyjev - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko se dnes vrátil do vlasti, kde mu hrozí zatčení kvůli podezření z vlastizrady. Porošenko už dříve označil obvinění za vykonstruované lidmi z okolí jeho nástupce v prezidentském úřadě Volodymyra Zelenského. Další krok je nyní podle ukrajinských médií na soudu, jenž rozhodne, zda Porošenka pošle do vazby. Soud večer jednání odložil a rozhodnutí oznámí ve středu, uvedla agentura Unian.

Bývalá hlava státu je vyšetřována kvůli podezření z vlastizrady, z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Úřady Porošenka podezírají, že se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl - i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska - na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Porošenko, který svůj přílet z Varšavy živě přenášel na internetu, nejprve podle agentury Reuters obvinil pohraničníky, že mu při celní kontrole zabavili pas. Později oznámil, že mu byl cestovní doklad vrácen, načež se vyšel přivítat před letištní halu s davem svých příznivců. Někteří podle agentury AP nesli transparenty s nápisy "Potřebujeme demokracii" a "Zastavte represe".

Podle ruskojazyčného serveru stanice BBC Porošenko po setkání s příznivci zamířil k soudu, který rozhodne o jeho vzetí do vazby. "Úřady jsou zmatené, slabé a místo toho, aby bojovaly proti (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, snaží se bojovat s námi," prohlásil během pauzy u soudu Porošenko před davem svých stoupenců, kteří se sešli i před soudní budovou. Stání se nakonec protáhlo do pozdních večerních hodin a soud poté jednání odročil na středu.

Prokuratura soud žádá, aby poslal někdejšího prezidenta do dvouměsíční vazby, anebo mu v případě propuštění na svobodu vyměřil kauci ve výši jedné miliardy hřiven (asi 757 milionů korun). Obžaloba dále chce pro exprezidenta povinnost nosit elektronický náramek, odebrání jeho pasu a požaduje pro něj zákaz opouštění Kyjeva bez povolení, napsal server Ukrajinska pravda.

V rámci vyšetřování byl Porošenkovi zmrazen majetek a v případě odsouzení mu hrozí až 15 let vězení. Porošenko trvá na své nevině a tvrdí, že jeho prezidentský nástupce Zelenskyj se ho snaží politicky zdiskreditovat, aby odvedl pozornost od četných problémů Ukrajiny. Zelenského administrativa se od vyšetřování distancovala a uvedla, že prokuratura a soudy jsou nezávislé. Porošenka zároveň obvinila z toho, že se cítí být nad zákonem.

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014 poté, co demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj Porošenka porazil ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi. Porošenko, jenž vlastní čokoládovny Rošen a několik televizních stanic, je v současné době členem parlamentu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď