Je to vynikající, dort je velký, krém je docela lehký, listové těsto dodává sofistikovanost.

Podívejte se na jeden z mých starých receptů na dort. Chtěl jsem něco jako domácí.

Říkejte mu „Napoleon“.

Ingredience na těsto

  • 3 hrnky mouky
  • 1 balení margarínu
  • 1/2 šálku studené voda
  • Špetka soli

Margarín, já měla „hostesku“, nastrouhejte ho na hrubém struhadle přímo na prosátou mouku, nalijte tam půl sklenice studené vody. Mouku rozetřu s margarínem a těsto je nejprve drobivé, ale postupně ho vyválím na homogenní bochánek, dělám to rychle, aby se  margarín nestihl zahřát a roztéct žárem rukou.

Hotovou buchtu rozdělili na čtyři části a dáme na 20-30 minut do lednice. Z hotového těsta mi vyšlo 12 koláčů, vyválených na tenko, průměr koláčků byl získán na celý plech. Před pečením je třeba koláč rovnoměrně po povrchu propíchnout nožem, jinak  se nafoukne bublinkami.

Pekla jsem při teplotě 200 stupňů, koláčky obracela nožem, trvalo to 2-3 minuty z každé strany. Výsledkem bylo, že každý koláč byl upečen za 5-6 minut. Hotovo asi za hodinu. To jsem udělal:

Dort z polotovaru. Koblihy jsou již potřené krémem a posypané drobenkou

Koláče jsou nafouklé, při pečení se nafouknou malými bublinkami, ale to je přesně to, co dort zdobí, hotový koláč se ukáže být promočený, ale nafouklý. Navíc se vrstvy neslepují,  ráda tento dort jím rukama  a zároveň ho rozebírám na tenké vrstvy krémem.

Nebojte se, že dort je tak vysoký a s dutinami. Přes noc se dokonale nasytí a nabude normálního  horizontálního  stavu.

Dort z 11 koláčů jsem složila, 12 rozdrobila a posypala drobenkou navrch i po stranách. Na pánvi jsem opražila velkou hrst vlašských ořechů, nasekala a na dort posypala drobenkou.

Pokračování na další straně