Hlavní obsah

Soudkyně umožnila Janouškovi přerušení trestu, podle NSS nechybovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kárný senát Nejvyššího správního soudu v pondělí smetl ze stolu žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou. Před soud ji pohnala bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), které se nelíbilo, že soudkyně dvakrát povolila prodloužit přerušení trestu podnikateli Romanu Janouškovi odsouzenému za to, že v opilosti po nehodě srazil řidičku druhého vozu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Článek

Podle NSS se ale nejednalo o kárné provinění. Kárný senát v čele s Tomášem Langáškem měl o zamítnutí kárné žaloby jasno. „Pokud by měl být soudce postihován za své právní názory, nezávislost justice by se rozpustila jako pára nad hrncem,“ zdůraznil Langášek s tím, že Janouškovi byl trest opakovaně prodlužován a nikdo proti tomu neprotestoval.

Bartošová rozhodovala až v roce 2020 a o rok později. „Teprve proti poslednímu rozhodnutí podalo státní zastupitelství stížnost, navíc poté Vrchní soud v Olomouci nezpochybnil to, že odsouzený Janoušek je stižen nemocí trvale ho ohrožující na životě,“ upozornil Langášek s tím, že Bartošová rozhodla i v souladu s názorem Vězeňské služby.

Benešová podá kárnou žalobu na soudkyni, která přerušila trest Janouškovi

Domácí

„Jediné, co jí lze vytknout, je to, že k tématu sledování neuvedla pár vět do svého rozhodnutí. Zásadně však odmítáme, že by to mohlo založit její kárné provinění,“ dodal Langášek.

Podle bývalé ministryně Benešové rozhodla soudkyně o přerušení trestu v příkrém rozporu se zjištěným stavem, přičemž na Janouškovy prohřešky ji opakovaně upozornila pražská justice. „Odsouzený žil aktivním společenským a sportovním životem, což vzbuzovalo pochyby o přerušeném trestu. Kárně obviněná ignorovala jednoznačná zjištění justice, seznámila se s nimi, ale při svém rozhodování je nevzala v potaz,“ prohlásila před kárným senátem zástupkyně ministerstva Kateřina Skalková.

Pražský soud totiž nechal Janouška sledovat a zjistil, že podnikatel byl v lázních, v galerii a vyjel si na kole. Soudkyně Bartošová přesto přerušení trestu dvakrát prodloužila. „Její postup otřásl důvěrou veřejnosti k soudu,“ dokazovala Skalková.

Janoušek vzdal snahu o započtení přerušeného trestu

Krimi

Sama Bartošová, která má v současnosti na starosti například korupční kauzu Stoka, svou vinu jednoznačně odmítla. „Nerozhodla jsem podle očekávání veřejnosti, ale přísně podle právního řádu a v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím. Kdybychom do pozice pana Janouška dosadili nějakou jinou osobu, tak se domnívám, že by politiky a ministerstvo nijak nezajímala. Já jsem k němu přistupovala stejně jako ke každému jinému, kdo trpí takto závažným onemocněním,“ zdůraznila Bartošová.

Janouškovo počínání zjištěné při sledování označila soudkyně za chybu, na druhou stranu se ale zeptala, zda by se někdo jiný v jeho kůži choval jinak. „Pokud by byl člověk ve stavu, kdy neví, zda se zítra vzbudí, tak by své povinnosti možná také překročil,“ konstatovala.

Roman Janoušek nastoupil do vězení (22. července 2021)Video: Česká televize ČT24

Za Bartošovou se jasně postavili i její kolegové z brněnského krajského soudu. „Jako soudce tu dnes stojím za svůj právní názor. A to je o moc smutnější než jakékoli kárné potrestání. Je mi smutno z toho, jaká neúcta ze strany politiků k justici panuje,“ zakončila Bartošová.

Janoušek si odpykává 4,5 roku vězení za to, že v Praze autem v opilosti srazil ženu. Do věznice se vrátil loni v létě.

Soud zamítl žádost lobbisty Janouška o započtení přerušeného 4,5letého trestu

Krimi

Předtím měl trest opakovaně přerušený, a to na základě lékařských posudků, podle nichž u něj existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku a potřebuje dohled.

Do vězení se vrátil po zásahu Vrchního soudu v Olomouci, podle kterého podnikatelův zdravotní stav nebrání jeho pobytu ve vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám