Chlumec je krásným „středobodem“. Během půl hodiny jste v Praze, Hradci, Pardubicích nebo Kolíně

17. leden 2022

Zamíříme do Chlumce nad Cidlinou, kde už hezkých pár let starostuje Miroslav Uchytil zvolený za KDU-ČSL. A bude nás zajímat nejen to, jaký byl pro Chlumečáky uplynulý rok, ale také to, co všechno chystají a připravují do nejbližší budoucnosti.

Kolik let už starostujete v Chlumci nad Cidlinou? Váš kolega, starosta Trutnova Ivan Adamec se loučil po 23 letech se starostováním. Jak je to u vás?
Ano, v podstatě jsem začal starostovat stejně jako Ivan Adamec v roce 1998, čili sloužím už 24. rok. Leč ještě 4 roky předtím jsem byl místostarostou, takže moje původní kariéra chemika se změnila už před 27 lety.

Vy jste chemik?
Jsem chemik makromolekulární chemie. A v úřadu si někdy docela rád vzpomenu na svoji původní profesi, protože jsem také pracoval kdysi ve výzkumném ústavu a vyvíjeli jsme nátěrové systémy pro kolejová vozidla, čili různé nové typy nátěrových hmot.

Chystáme bytovou výstavbu a připravujeme se na to, že během několika let bude mít naše město minimálně o 1 000 obyvatel víc.
Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou (KDU-ČSL)

Jak se za vašeho starostování proměnil Chlumec nad Cidlinou?
Na tuto otázku musí odpovědět především místní patrioti, já sám jsem v Chlumci nad Cidlinou náplava. Ale věřím, že se podařilo v Chlumci leccos nového postavit, občas mě potěší lidé, kteří po nějakých letech přijedou do Chlumce, a chválí, že se naše město stále rozvíjí. A důležitý fakt také je, že předloni byl Chlumec vyhodnocen jako nejdynamičtěji se rozvíjející město z celého kraje Královéhradeckého.

Čtěte také

Hodně je jezdilo přes Chlumec nad Cidlinou, protože to byl spoustu let hlavní tah z Hradce Králové na Prahu. Až to vyřešila dálnice, takže možná i díky tomu se stal Chlumec městem čistějším a klidnějším?
Nedávno jsem si tak trochu čistil své skříně a přišlo mi až neuvěřitelné, kolik energie jsme věnovali dostavbě dálnice D11. V podstatě jsem vystěhoval 2,5 skříně, to znamená několik metráků materiálů, protože hlavní stan dostavby dálnice D11 byl u nás v zasedací místnosti. Kdysi jsem založil kontrolní dny dostavby dálnice a myslím si, že jsme s tou výstavbou tenkrát celkem rekordně pohnuli. Od Poděbrad jsme se za 3,5 roku dostali před Hradec Králové.

Co bylo pro vás za těch 27 let na radnici tím nejtěžším okamžikem?
Právě situace ohledně dopravy, protože já jsem se také chvíli živil trošku ekologií, uměl jsem počítat imise a nebylo mi jedno, když ve výfukových plynech kamionů, které přes nás projížděly, byly nosánky našich novorozenců v kočárcích. Protože benzen je karcinogenní chemikálie, která unikala vždy z katalyzátorů. To byl jeden ze stimulů, který nás hnal do útoku, abychom s tou dopravou něco udělali. A povedlo se.

Čtěte také

Kdybych se zeptal, z čeho jste měl největší radost, bude to opět souviset s dopravou?
Samozřejmě. Doprava teď vede mimo město, ale současně nám dálnice neuvěřitelně přinesla body pro rozvoj města, protože konečně i mladým rodinám dochází, že Chlumec nad Cidlinou je strategicky vynikajícím způsobem položený pro dopravu třeba i do Prahy za lepším zaměstnáním. I s dojížděním jste za 35 minut v Praze na Černém Mostě, ale i v dalších městech, jako jsou stotisícové Pardubice i Hradec Králové, nedaleko je Kolín. Ale i přímo u nás v Chlumci je celá řada nových pracovních příležitostí.

Takže jste takovým dobrým středobodem?
Bez spolupráce a bez dobrých radních, které okolo sebe vždy mám, bychom asi tohle všechno nedokázali.

Čtěte také

Co všechno je před vámi teď aktuálně na stole? Čím se zabýváte?
Připomínkujeme takzvané zdvojkolejnění tratě, které zase protne Chlumec nad Cidlinou, ale i tohle považujeme za požehnání pro naše město, protože jsme významným železničním uzlem. Všechny rychlíky u nás budou stavět a bude s tím souviset i totální modernizace našeho nádraží, samozřejmě s bezbariérovými výstupy a tak dál. Dále se u nás chystá veliký miliardový projekt. To souvisí s tím, že skončila po mnoha desetiletích rezonanční pila, která dodávala dřevo na hudební nástroje. Bohužel stalo se, ale hledali jsme nové využití a našel se developer. Tedy v tom místě, v podstatě v centru města, vznikne mnoho nových bytů.

Potom připravujeme více než 100 parcel pro rodinné domy, tam bych k nám rád skutečně pozval mladé rodiny, aby se zajímaly o bydlení u nás v Chlumci, protože se pokusíme tak trochu držet i ceny na uzdě, alespoň u parcel, které bude prodávat město. Uvědomujeme si, že mladí musí na bydlení nějak dosáhnout. Souvisí s tím samozřejmě i rekonstrukce naší školy a školek, to připravujeme také. Připravujeme se, že během několika let bude mít naše město minimálně o 1 000 obyvatel víc.

Čtěte také

Dále je hodně důležitý projekt zase naopak pro starší občany. Doufám, že získáme dotaci 35 milionů na projekt, který se jmenuje Denní pobytové centrum pro staré lidi. Abych to přiblížil, není to ta nejposlednější štace domova důchodců, kde je člověk trvale umístěn. Chceme vybudovat zařízení, které už v menším u nás máme. Chtěl bych v dalších třech letech, které před námi jsou, tak trochu pootevřít oči i svým kolegům starostům, že tohle je potřeba. Zařízení, denní pobytový stacionář s veškerým komfortem.

Říká se tomu švédský, skandinávský model. Člověk, pokud ještě trochu může, tak bude ráno odvezen do takového zařízení, kde o něj bude dobře postaráno, bude tam mít program a kamarády, ale každý den uvidí svoje nejbližší, protože bude přivezen zase zpátky domů. To znamená, že takoví lidé budou mít důstojné stáří, kam až to půjde, a současně tím rozvazujeme ruce jejich dětem, kteří si často kladou otázku, co s maminkou, co s tatínkem, bojí se o svoji kariéru. Tohle je nesmírně důležitý projekt, doufám, že ho zrealizujeme. A chtěl bych tento modelový dům představovat kolegům starostům, abychom se dali touto cestou v Královéhradeckém kraji, potažmo v celé republice. Protože to je podle mě nesmírně krásný úkol a přinese určitě ovoce.

Miroslav Uchytil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Jakuba Schmidta se starostou Chlumce nad Cidlinou Miroslavem Uchytilem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.