Rakousko věří v masivní nástup 5G sítí, tamní asociace investuje dvě miliardy eur do jejich rozvoje

17. leden 2022

Optické a 5G sítě jako jasná vize pro budoucí rozvoj telekomunikačního trhu v Rakousku. To je budoucnost u našich jižních sousedů v případě Asociace provozovatelů alternativních telekomunikačních sítí. Její členové oznámili, že budou do rozvoje těchto technologií investovat v příštích letech částku dvě miliardy eur, tedy v přepočtu necelých 50 miliard Kč.

Rakouští politici schválili v loňském roce Zákon o modernizaci telekomunikací. Ten mimo jiné odráží nekompromisní nástup OTT, tedy nelineárních služeb typu Netflix a Disney+, ale také dalších operátorů. Zákon dále přináší důležitý impuls pro rychlejší a celostátní rozšíření gigabitových sítí. Asociace provozovatelů alternativních telekomunikačních sítí je proto připravena masivně zainvestovat do rozvoje těchto technologií v následujících letech. 

Prezident asociace Markus Fellhofer doufá, že právě tato organizace bude hrát klíčovou roli při zavádění nových technologií, aby bylo možné dosáhnout pokrytí optickými sítěmi na celostátní úrovni. Možnost zpracování 5G signálu v současné době přinášejí nové mobilní telefony, Do budoucna se počítá s tím, že by mohl fungovat i tzv. „5G broadcast“, který by umožnil distribuci obsahu v nových sítích na stávající telekomunikační infrastruktuře.

autor: lukpo
Spustit audio

Související