Britská vláda se chystá na dva roky zmrazit koncesionářský poplatek BBC

foto Ilustrační foto - Logo britské televizní stanice BBC.

Londýn - Finance vysílací společnosti BBC utrpí v následujících dvou letech značnou ránu, neboť britská vláda se chystá i přes aktuální vysokou inflaci zmrazit koncesionářský poplatek tohoto veřejnoprávního média. Informace britského tisku dnes potvrdila ministryně kultury Nadine Dorriesová. Naznačila také, že pro období po roce 2028 bude vláda zvažovat zrušení koncesionářského poplatku.

S informací o plánu ponechat roční poplatek na současné úrovni 159 liber (4660 Kč) na domácnost přišel původně nedělník Mail on Sunday, následně ji potvrdily zdroje listu Financial Times (FT) a vpodvečer pak i ministryně Dorriesová. V posledních letech poplatek narůstá v závislosti na inflaci, nyní se jedná o novém finančním rámci BBC, který má platit od dubna. Roční příspěvek přitom vláda zmrazí na dva roky, oznámila ministryně s tím, že jde o součást snah ochránit veřejné finance.

Dorriesová dále řekla, že koncesionářský poplatek se po uplynutí dvouletého období na další čtyři roky zvedne v závislosti na inflaci. Podle ministryně, že bude třeba přehodnotit vhodnost existence koncesionářského poplatku ve světle nových technologií, které vnesly revoluci do mediální krajiny, v níž působí i stoletá BBC. "Nadešel čas začít si klást opravdu vážné otázky týkající se dlouhodobého modelu financování BBC," řekla dnes Dorriesová poslancům. "A zda je povinný koncesionářský poplatek spojený s trestněprávními postihy jednotlivých domácností nadále vhodný," dodala politička.

Takový postup by ulevil spotřebitelům, kteří se potýkají s rostoucími životními náklady, pro BBC by ale byl velmi nepříjemný. Koncesionářské poplatky tvoří skoro tři čtvrtiny rozpočtu vysílací společnosti a pokud by se nemohly zvyšovat jako dosud, vyžádalo by si to značné škrty, píše FT. Inflace by v Británii mohla na jaře dosáhnout 30letého maxima šesti procent či více, a BBC by tak mohly chybět i dvě miliardy liber (58,5 miliardy Kč). Společnost se přitom snaží obstát v konkurenci soukromě financovaných zpravodajských serverů nebo streamovacích služeb.

Budoucnost BBC je neustálým předmětem politických debat a vláda v poslední době navrhuje reformu jejího financování, připomíná agentura Reuters. Existence koncesionářského poplatku je nicméně do konce roku 2027 garantovaná zvláštní vyhláškou, která vytyčuje způsob financování a misi vysílací společnosti. Kancelář premiéra Borise Johnsona o víkendu uvedla, že dlouhodobý ekonomický model BBC je "předmětem pokračujících vyjednávání".

Ministryně Dorriesová ovšem naznačila, že chce s aktuálním modelem skoncovat. "Toto oznámení o koncesionářském poplatku bude tím posledním," uvedla v twitterovém příspěvku, v němž sdílela odkaz na článek Mail on Sunday. "Přišel čas na debatu o nových způsobech, jak financovat, podporovat a prodávat skvělý britský obsah," dodala Dorriesová.

Některá média posun ve vládních plánech interpretují jako součást úhybného manévru premiéra Johnsona, který se snaží získat zpět podporu Konzervativní strany za skandálu kolem večírků v Downing Street v době přísných protiepidemických restrikcí. Kromě plánu týkajícího se BBC lze v tomto kontextu vnímat rovněž informaci o záměru povolat vojáky do operace proti nelegální migraci přes Lamanšský průliv.

"Boris Johnson doufá, že sada úliteb směrem k pravicovější části jeho strany pomůže oslabit příliv dopisů Grahamu Bradymu," píše dnes web Politico v odkaze na proceduru, kterou mohou konzervativní poslanci vyvolat hlasování o nedůvěře ve svého lídra.

Podle deníku The Guardian je pravděpodobné, že plán zmrazit koncesionářský poplatek BBC bude populární mezi členy a voliči Konzervativní strany, jejíž představitelé dlouhodobě vyjadřují výhrady vůči práci tohoto veřejnoprávního média. Opoziční labouristé naopak Johnsona obviňují, že útočí na BBC ve snaze udržet se v premiérském postu. "Předseda vlády si myslí, že ti, kdo informují o jeho porušování pravidel by měli nést následky, zatímco on vyvázne bez trestu," řekla stínová ministryně kultury Lucy Powellová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď