Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horští záchranáři Štefan a Jan zemřeli při záchraně turisty: Kolegové uspořádali krásnou pietní akci

Aktualizováno -
18. ledna 2024
11:27
Autor: jel - 
17. ledna 2022
19:27

V roce 1975 na Sněžce za mrazivého počasí uklouzl turista a zřítil se z hory dolů. Dva záchranáři Štefan Spusta a Jan Messner se mu vydali okamžitě na pomoc, přestože neměli potřebné vybavení. Celá záchrana skončila tragédií a zemřeli oba dva muži i turista. Horská záchranná služba pořádá pravidelně v den, kdy kolegové zahynuli, pietní výstup na Sněžku. Mezi účastníky byli i příbuzní Štefana Spusty a Jana Messnera.

Více než tři desítky horských záchranářů z celého Česka a také jejich kolegové z polského Gopru vyrazili na pietní výstup na Sněžku. Ten se koná již od roku 1976 a horoslužebníci si tak připomínají tragickou událost z 16. ledna 1975.

Jan a Štefan se tehdy chystali zabezpečit namrzlý chodník. V tutéž dobu ze Sněžky sestupovali manželé. Muž bohužel v jednom místě podklouzl na namrzlé cestě a zřítil se. „Přestože oba horoslužebníci neměli potřebné vybavení, rozhodli se k okamžité akci a chtěli ke zřícenému turistovi sestoupit,“ popsala tragickou událost v minulosti horská služba na svých stránkách

Bohužel vše skončilo obrovskou tragédií. Jan při sestupu podklouzl a Štefan se ho snažil zachytit, kolega ho bohužel strhl s sebou. „Oba záchranáři se tak ze svahu zřítili. Jan Messner byl mrtvý na místě, Štefan Spusta zraněním podlehl později. Pád nepřežil ani turista, kterého se horalové pokoušeli zachránit,“ doplnila horská služba. 

Na tradiční výstup na Sněžku se letos vydal také synovec Štefana Spusty, Valerián, který je profesionálním fotografem a dobrovolním členem HS ve Špindlerově Mlýně a také Martin Messner, syn zesnulého Jana Messnera. Ten je záchranářem v okrsku Strážné.

„Vzpomínková akce byla tentokrát doprovázena zimním počasím s množstvím nového sněhu a silným větrem tolik typickým právě pro Sněžku,“ uzavřela HS a připojila k příspěvku fotografii z výstupu.

Video  Blesk Podcast: Náčelníci horských služeb bijí na poplach. Lidi lezou v teplákách a teniskách do hor  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi