Lewandowski předčil Messiho, nejlepším trenérem je Tuchel. Jak dopadl Schick a jaké ocenění získal Ronaldo?

Lewandowski předčil Messiho, nejlepším trenérem je Tuchel. Jak dopadl Schick a jaké ocenění získal Ronaldo?

Polák Robert Lewandowski získal podruhé za sebou cenu pro nejlepšího fotbalisty za rok 2021 podle Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA). Předčil tak vítěze Zlatého míče Lionela Messiho i Egypťana Mohameda Salaha z Liverpoolu.

Lewandowski pomohl v minulé sezoně Bayernu k devátému mistrovskému titulu v bundeslize v řadě, přičemž zaznamenal 41 bundesligových branek, což mu stačilo k překonání dosavadního rekordu loni zesnulého Gerda Müllera z ročníku 1971/72.

„Jsem poctěn, že jsem získal tuhle trofej, a cítím hrdost. Vím, že patří mým spoluhráčům a trenérům. Všichni tvrdě pracujeme na tom, abychom vyhrávali. Pracovat s takovými lidmi je pro mě výjimečné,“ sdělil pokorně rodák z Varšavy, jehož slova nabídl web ČTK.

Trenérem roku se stal Němec Thomas Tuchel, který vloni dovedl Chelsea k triumfu v Lize mistrů. Brankářem roku se pak stal jeho svěřenec Édouard Mendy.

Nejhezčí gól nakonec vyhrál Argentinec Erik Lamela, jeho „rabona“ v dresu Tottenhamu předčila i dalekonosný lob Patrika Schicka ze zápasu se Skotskem.

Ocenění fair play získali lékaři, hráči a další členi dánské reprezentace, kteří na hřišti pomohli zachránit život záložníkovi Christianu Eriksenovi, jenž během červnového utkání proti Finsku na Euru zkolaboval.

Speciálního ocenění se dočkal i hvězdný Portugalce Cristiano Ronaldo, když se stal historicky nejlepším reprezentačním střelcem se 115 zásahy za národní tým.

Zdroj: ceskenoviny.cz, ČTK