Zakladatel a duchovní otec Divadla Spejbla a Hurvínka Josef Skupa by letos oslavil 130. narozeniny

Letošní rok nebude pro Divadlo Spejbla a Hurvínka jen tak ledajaký, čekají ho oslavy již 130 let, jež letos uplynou od narození zakladatele a duchovního otce divadla, profesora Josefa Skupy. Ten se narodil dne 16. ledna 1892 ve Strakonicích. Divadlo si toto kulaté výročí bude připomínat po celý letošní rok řadou akcí, které si pro své fanoušky připravilo. Ti se mohou těšit na spoustu zajímavostí ze života Josefa Skupy, s nimiž se budou moci seznámit na Facebookové stránce divadla i při poslechu podcastu moderovaného Spejblem a Hurvínkem. Nedaleko Plzně se mohou spolu s rodinou a přáteli projít novým zážitkovým okruhem Spejbla a Hurvínka, otevřeným právě při příležitosti tohoto významného výročí. Místo se krátce nato stalo oblíbeným cílem výletníků a těší se značnému zájmu veřejnosti. Divadlo Spejbla a Hurvínka si letos jako připomínku své úplně první zahraniční cesty do Paříže z roku 1929 tento svůj zájezd téměř po sto letech zopakuje a vystoupí v pařížském Českém centru. Také na domácí dejvické scéně se bude na co těšit, připravený je bohatý program. První představení tohoto roku, nazvané Pohádky pro Hurvínka, se uskuteční už v sobotu 15. ledna a následovat jej bude výběr řady oblíbených her pro malé i velké diváky. V sobotu 12. února bude v divadle se svým koncertem hostovat Hurvínkova oblíbená kapela Bombarďák a bude to jízda… tu si určitě nenechte ujít!

V minulých letech slavily svá významná životní jubilea obě oblíbené postavy, mladší Hurvínek už 90 let, a starší Spejbl dokonce rovnou stovku! Na začátek letošního roku připadá další mimořádné výročí. Dne 16. ledna uplyne 130 let od narození zakladatele divadla prof. Josefa Skupy. Divadlo si při této příležitosti pro své fanoušky připravilo spoustu speciálních překvapení. „Naši fanoušci budou moci na profesora Skupu zavzpomínat mimo jiné při poslechu našich pokračujících divadelních podcastů moderovaných přímo Spejblem a Hurvínkem. Pozvali si totiž zajímavého hosta, který má k Josefu Skupovi opravdu osobní vztah. Letos si také připomeneme první a velmi úspěšnou cestu do Paříže, která v roce 1929 odstartovala éru zahraničních zájezdů. V květnu tohoto roku se symbolicky vrátíme právě do francouzské metropole a hostovat budeme v Českém centru,“ říká Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Kromě již uvedených aktivit čeká na příznivce divadla po celý rok bohatý program, v němž nebudou chybět workshopy, představení pro malé i velké a mnoho dalších překvapení… zatím nebudeme prozrazovat. Pokud vlastníte sociální sítě, pak určitě sledujte Divadlo Spejbla a Hurvínka na Facebooku, aby vám žádná z chystaných akcí a novinek neutekla.

Ohlédnutí za životem Josefa Skupy – svým divadlem vytvořil žijící legendu

Prof. Josef Skupa se narodil se ve Strakonicích, ale vyrůstal v Plzni a také v Mladějovicích, kde byl jeho strýček řídícím učitelem. Nadaný chlapec, který výborně kreslil, nakonec vystudoval pražskou Umělecko-průmyslovou školu, poté se vrátil do Plzně jako středoškolský profesor. Spolupracoval jako výtvarník s Městským divadlem, a především začal hrát s loutkami v poloprofesionálním divadle Feriálních osad. Tam se v roce 1920 narodil Spejbl a v roce 1926 i Hurvínek. Díky velké popularitě, kterou si spolu se Spejblem a Hurvínkem vydobyl, se mohl profesor Skupa v roce 1930 osamostatnit. Zrodilo se tak Divadlo Spejbla a Hurvínka. V tomtéž roce se narodil i pejsek Žeryk a také Hurvínkova nerozlučná kamarádka Mánička. Její první podobu vytvořil Skupův žák, přítel a také spolupracovník Jiří Trnka. Divadlo si brzy získalo jméno, a to nejen v českých zemích, ale i v zahraničí. V roce 1933 se Skupa stal prezidentem mezinárodní loutkářské organizace UNIMA. Během druhé světové války divadlo drtila cenzura a sám Skupa byl kvůli odvážným textům, oficiálně však za poslech zahraničního rozhlasu, odsouzen k pěti letům žaláře v drážďanském vězení. Divadlo bylo uzavřeno a loutky Spejbla a Hurvínka skončily v trezoru plzeňského gestapa. V roce 1945 během bombardování Drážďan bylo vězení pobořeno a Skupovi se podařilo utéct.

Po válce tedy Divadlo S+H obnovil, tentokrát ale již v Praze, kde měl více příznivců. V roce 1948 byl jmenován národním umělcem. Divadlo však uvádělo především osvědčený repertoár a mnoho nového nevznikalo. Skupa se potýkal se zhoršujícím se zdravotním stavem. Vedly se dokonce debaty o konci divadla. Ty však ukončilo oficiální jmenování Miloše Kirschnera nástupcem profesora Skupy v rolích Spejbla a Hurvínka. O budoucnost divadla bylo tedy postaráno. Krátce před svými 65. narozeninami, 8. ledna 1957, pak jeho duchovní otec zemřel. Po oficiálním rozloučení s Josefem Skupou v pražském Rudolfinu byl pohřben se všemi poctami na hřbitově v Plzni. „Nejen my, jeho následovníci v divadle, na svého zakladatele nezapomínáme. Zůstává pevně zapsaný i v letokruzích svých „lipových chlapců“. Prof. Josef Skupa založil divadelní tradici, která trvá dodnes a vychází z ní nejenom Divadlo Spejbla a Hurvínka. Přišel s moderním pojetím loutkového divadla a následovníků má dlouhou řadu po celém světě. Milý pane profesore, díky!“ dodává Denisa Kirschnerová.

Vydejte se po stopách Spejbla a Hurvínka do Plzně

Dne 16. 11. 2021 se coby připomínka významného výročí – 130 let od narození profesora Josefa Skupy – pro veřejnost slavnostně otevřel nový sportovně zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka po okolí Boleveckých rybníků u Plzně. Při slavnostním otevření nechyběli zástupci odboru sportu Magistrátu města Plzně, Plzeňské teplárenské, a. s., a Divadla Spejbla a Hurvínka včetně obou hrdinů.

 

Pokud si budete chtít užít příjemnou zimní procházku a při ní se i s dětmi pobavit, pak se určitě vydejte do okolí Boleveckých rybníků u Plzně. Na okruhu je rozmístěno deset stanovišť, na nichž se setkáte s dřevěnými sochami Spejbla i Hurvínka. Díky moderní technologii (po použití QR kódu) vás oba hrdinové pobaví krátkým veršovaným rozhovorem. Plnit také můžete různé úkoly a výzvy, nudit se tu rozhodně nebudete. Není divu, když motem celého okruhu je zábava, vzdělávání a pohyb na čerstvém vzduchu, při čemž vám budou dělat společnost dva velcí baviči.

Okruh začíná na hrázi Šídloveckého rybníku a je celoročně volně přístupný. Dá se projít pěšky i s kočárkem, anebo projet na kole, odrážedle či koloběžce. Je proto ideálním cílem pro rodinný výlet.

 

Také v zimním období na vás v Divadle Spejbla a Hurvínka čeká bohatý program a hostem bude i oblíbená kapela Bombarďák

Na rozdíl od předchozích let se divadlo pro diváky znovu otevře už v lednu. První představení roku 2022 nazvané Pohádky pro Hurvínka se odehraje v sobotu 15. ledna. Hurvínek s Máničkou si v něm užijí moře zábavy při své výpravě do pohádkového světa. Osvědčené tituly doplní i loňská novinka Hurvínek a nezvaný host. Chybět nebudou ani oblíbené hry určené dospělému publiku, například veleúspěšný Hotel Spejbl, ale ani speciální představení pro ty úplně nejmenší diváky – Žeryčku, hop!

V sobotu 12. února se na scéně Divadla Spejbla a Hurvínka poprvé představí Hurvínkova veleoblíbená kapela Bombarďák se svým mimořádně úspěšným interaktivním koncertem. Tato show se setkává s velkým ohlasem nejen u dětí, ale i u jejich rodičů. Je plná divokých písní
a ztřeštěných tanečků, scének okořeněných aktivním zapojením dětských diváků. Díky mnoha slovním narážkám a fórkům se nebude nudit ani dospělý doprovod. Podrobnosti najdete na webu kapely https://www.bongobombardak.cz/.

 

 

Víte, že…?

I díky celoživotní práci Josefa Skupy bylo v roce 2017 české a slovenské loutkářství, včetně Spejbla a Hurvínka, zapsáno na seznam světového nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu
a kulturu (UNESCO).

 

 

Divadlo Spejbla a Hurvínka v číslech:

  • Od svého založení v roce 1930 odehrálo divadlo tisíce divadelních představení doma a více jak 250 představení v zahraničí.
  • Bavilo diváky ve 34 zemích na 4
  • Spejbl i Hurvínek mluvili dosud dohromady 22 různými jazyky.

 

 

PROGRAM DIVADLA SPEJBLA A HURVÍNKA

 

LEDEN 2022

Sobota  15.1.     16:30     Pohádky pro Hurvínka

Koupit vstupenku

Neděle 16.1.      10:30     Pohádky pro Hurvínka

Koupit vstupenku

Neděle 16.1.      14:00     Pohádky pro Hurvínka

Koupit vstupenku

Pátek   21.1.      19:00      Hotel Spejbl

Koupit vstupenku

Neděle 23.1.      14:00     Hurvínkův popletený víkend

Koupit vstupenku

Úterý  25.1.       10:30     Žeryčku, hop!

»miminí« divadlo

Úterý  25.1.       14:00     Žeryčku, hop!

»miminí« divadlo

Úterý   25.1.      16:00     Žeryčku, hop!

»miminí« divadlo

Pátek   28.1.      19:00     Spejbl versus Drákula

Koupit vstupenku

Neděle 30.1.      14:00    Hurvínek mezi osly

 

 

ÚNOR 2022

Čtvrtek  3.2.    13:00      Žeryčku, hop!                                                    »miminí« divadlo

Sobota   5.2.    14:00      Hurvínek mezi osly

Koupit vstupenku

Neděle  6.2.     10:30      Hurvínek mezi osly

Koupit vstupenku

Neděle  6.2.     14:00      Hurvínek mezi osly

Koupit vstupenku

Úterý    8.2.     15:00      Žeryčku, hop!                                                   »miminí« divadlo

Středa   9.2.     10:00      Hurvínkova cesta do Tramtárie

Pouze na pokladně

Sobota  12.2.    10:00      BOMBARĎÁK (koncert – host)

Sobota  12.2.    14:00     Hurvínek a nezvaný host

Sobota  12.2.    16:30     Hurvínek a nezvaný host

Koupit vstupenku

Neděle  13.2.    10:30     Hurvínek a nezvaný host

Koupit vstupenku

Neděle  13.2.    14:00     Hurvínek a nezvaný host

Koupit vstupenku

Úterý    15.2.    10:00      Hurvínek mezi osly

Pouze na pokladně

Úterý     15.2.    13:00     Žeryčku, hop!                                                   »miminí« divadlo

Středa    16.2.   15:00     Žeryčku, hop!                                                    »miminí« divadlo

Pátek     18.2.    10:00     Jak s Máničkou šili všichni čerti

Pouze na pokladně

Sobota  19.2.    14:00     Jak s Máničkou šili všichni čerti

Koupit vstupenku

Sobota  19.2.    16:30     Jak s Máničkou šili všichni čerti

Koupit vstupenku

Neděle  20.2.   10:30      Jak s Máničkou šili všichni čerti

Neděle  20.2.   14:00      Jak s Máničkou šili všichni čerti

Úterý    22.2.    10:00     Hurvínek a nezvaný host

Pouze na pokladně

Úterý    22.2.   15:00      Žeryčku, hop!                                               »miminí« divadlo

Středa   23.2.  10:00      Hurvínek a nezvaný host

Pouze na pokladně

Středa   23.2.  14:30      Hurvínek a nezvaný host

Čtvrtek 24.2.  10:00      Hurvínek a nezvaný host

Pouze na pokladně

Pátek    25.2.  10:00      Hurvínek a nezvaný host

Pouze na pokladně

Pátek    25.2.  19:00     S+H – »Ve dvou se to lépe…«

Koupit vstupenku

Sobota  26.2.  14:00     Žeryčku, hop!                                                    »miminí« divadlo

Sobota  26.2.  16:30     Žeryčku, hop!                                                    »miminí« divadlo

Neděle  27.2. 10:30     Hurvínek a nezvaný host

Neděle 27.2.  14:00     Hurvínek a nezvaný host

 

 

OBSAHY HER D S+H

Nezvaný host u Spejblů – představení pro děti od 4 let

Představte si, že u vás jednoho dne zaklepe nezvaný host. Nejenže je nezvaný, ale navíc je úplně jiný než kdokoliv a cokoliv, co znáte. A to se přesně stane u Spejblů. Z ničeho nic u nich bydlí Člunozobec a Spejbl s Hurvínkem jsou rázem podnájemníci ve vlastním bytě.  Protože má Člunozobec opravdu nezvyklé potřeby a rituály, není možné s ním společný prostor sdílet. Jenže Člunozubec všechno ví, všude byl a neplatí na něj žádné logické argumenty, se kterými na něj Spejbl vyrukuje. Za to Hurvínek, ten si ví vždycky rady, na něj je i Člunozobec krátký a nebo je to naopak?

 

Pohádky pro hurvínka – představení pro děti od 4 let

Hurvínek s Máničkou se dostanou do světa pohádek. Na své pouti se seznámí nejen s Dlouhým, Širokým a Bystrozrakým, ale i s dědem Vševědem a dalšími pohádkovými postavičkami. A pořádně si to užijí!!

 

Hurvínkův popletený víkend – představení pro děti od 4 let.

Příběh o jednom zamotaném víkendovém odpoledni, ze kterého jde hlava kolem nejen Hurvínkovi, Máničce, panu Spejblovi a paní Kateřině, ale i dvěma medvíďatům, která utekla z cirkusu. Hra plná písniček a groteskních situací potěší i ty nejmenší diváky.

 

Hurvínek mezi osly – představení pro děti od 5 let.

Škola pro Hurvínka znamená jen velkou ztrátu času. Kéž by do ní už nikdy nemusel vkročit! Toto přání se Hurvínkovi splní, když se setká s prapodivnou osůbkou s oslíma ušima jménem Hýkálek!!! Ten ho totiž pozve do Oslova, města, o němž Hurvínek, a dokonce ani Mánička, nikdy neslyšeli. Děti si tam žijí jako v ráji! A jak by ne – nemusejí totiž chodit do školy! A tak se Hurvínek, navzdory Mániččiným protestům, vydává po boku Hýkálka do města Oslovo!! Jaké to tam doopravdy je, se spolu s Hurvínkem můžete přesvědčit i vy!

 

Hurvínkova cesta do tramtárie – představení pro děti od 4 let.

Kam se to ti dva zase dostali! Stačilo jen, aby se Hurvínek trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky, a už to celé začalo. Ocitli se totiž v zemi plné žíznivých květin, kde vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat, a už jim uvěznila Žeryčka! Jak si s tím oba poradili, to v pohádce o koloběhu vody v přírodě sami uvidíte.

 

Jak s Máničkou šili všichni čerti – představení pro děti od 5 let

pekelný muzikál pro děti

„To je k uzoufání, nosit stále ty samé, staré a nemoderní šatičky,“ vzdychá Mánička a smutně si prohlíží své spolužačky, pyšnící se modely podle poslední módy. Za jejich kamarádství a za krásné šatičky by dala cokoliv. Přátelství Hurvínka, lásku bábinky a snad by se upsala i samotnému čertu. Od přání ke skutku není daleko. Pak už nezbývá než nastoupit do tramvaje a vydat se do Ďáblic. Do samého pekla, kde šijí všichni čerti…Jakou cenu bude muset Mánička za splnění svých přání zaplatit a jak to nakonec dopadne, to se dozvíte ve hře plné písniček.

 

Žeryčku, HOP! – miminí divadlo (1-3 roky)

První divadelní zážitek, podívaná pro všechny smysly každého mimiňáka. Interaktivní divadelní program vytvořený přímo pro vnímání těch skutečně nejmladších diváků.
Z naší loutkové rodinky hraje v tomto představení pouze pejsek Žeryk, pro kterého se obyčejná procházka do parku změní v nádherné dobrodružství. Vydejte se spolu s ním do světa nad zemí. Do světa těch, co umí lítat, ptáků i mraků, do světa planet, kouzelných vesmírných tvorů a zářících hvězd. Napočítejte s Žerykem do nekonečna, a pak se vraťte zpátky na zem!

 

 

Hotel Spejbl – představení pro dospělé (a děti od 12 let)

Představení pochází z autorské dílny výtvarníka, režiséra a autora Mikiho Kirschnera a básníka a textaře Robina Krále. Dvojice stojí za úspěšnými hrami pro dětské diváky: Hurvínek mezi osly a Jak s Máničkou šili všichni čerti a do světa dospělých se spolu s hudebním skladatelem Janem Lstibůrkem vrací po předešlém netradičním noir muzikálu Spejbl a město hříchu.
Představení je inspirováno projektem Robina Krále a Jana Lstibůrka »Blázinec«
Spejbl s Hurvínkem pátrají v podivuhodném hotelu po vytouženém pokoji a klidu. Pokoj ani klid však nenacházejí, naopak se setkávají s jeho zvláštními nocležníky. Představení je unikátní nejen obsazením, kdy je každá z postav, nebo můžeme říct diagnóz nazpívána umělci zvučných jmen, jen namátkou: Klaustrofobikovi propůjčil svůj hlas Jiří Suchý, neurotikovi Ivan Hlas, jako další postavy uslyšíte Ivu Pazderkovou, Tomáše Hanáka, Tomáše Kluse, Ewu Farnou, Báru Basikovou, Davida Kollera, Xindla X … ad.
Představení je specifické také technologickým zpracováním. Každá »diagnóza« je vyjádřena osobitou technologií, podtrhující archetypy jednotlivých postav a atmosféru podivného světa ve kterém chybí jedna podstatná věc…. a od toho jsou tu Spejbl s Hurvínkem, aby ji nakonec našli a to se jim musí podařit, protože hotel se nachází ve Spejblově hlavě.
Divák má možnost, setkat se s různými principy práce s loutkou a loutkovými technologiemi, ve kterých se potkává archaičnost s moderními technologiemi a vytváří tak unikátní dojem z celého představení.

 

S+H – »Ve dvou se to lépe…«– představení pro dospělé (a děti od 12 let)

V duchu slavné československé tradice hovorů mezi V+W, H+W, S+Š, Š+G, L+S i S+H s nadhledem jim vlastním, glosují zásadní otázky mimo jiné – Kdo mě vede? Kam mě vede? Co ho k tomu vede? Kdo je, šmankote, navedl!!!
Během zcela originálních, myšlenkových ekvilibristik Spejbla a Hurvínka, divák zjistí, že ani život této dvojice nejde jako po drátkách, resp. po nitkách.
Martin Klásek pokračuje v autorském dialogu S+H v duchu Miloše Kirschnera, Heleny Štáchové a rozvíjí tak dál tuto tradici.

 

Spejbl versus Drákula- představení pro dospělé (a děti od 12 let)

Pan Spejbl se pustí do skládání muzikálu, který ho má zbavit dluhů. V přízračné atmosféře pařížské mansardy, která je svědkem Spejblových tvůrčích muk, nechybí upírobijec Hurvínek, podnikavá nymfoMánička, pes baskervillský alias Žeryk a paní Kateřina, která svede boj o Spejblovu přízeň s francouzskou dekadentní zpěvačkou chansonů Poulet. Jak vše dopadne, když se k nočnímu životu probere i žoviální hrabě Drákula, uvidíte na naší scéně.

 

 

KONCERT KAPELY BOMBARĎÁK

V D S+H 12. 2. 2022

Koncert pro děti plný divokých písní a ztřeštěných tanečků okořeněných interaktivní komunikací s dětským divákem. Skvěle přijímaný koncert je určen dětem, ale díky mnoha slovním fórkům se nebude nudit ani dospělý doprovod. Více na https://www.bongobombardak.cz/

 

Foto: Divadla Spejbla a Hurvínka / R. Janouschek, archiv

 

www.spejbl-hurvinek.cz