Vyšetřovatel kauzy Parkanové: Rezignaci nechystám

Klíčová postava kauzy bývalé ministryně má v policii stále na starost všechny politicky citlivé případy.

Trvalo to dvanáct let. Šest let vyšetřování, dalších šest let soudních tahanic. Až pak si Vlasta Parkanová vyslechla definitivně osvobozující rozsudek. Už se na tom nic nezmění, nejvyšší žalobce Igor Stříž oznámil, že nepodá v případu dovolání.


Vlasta Parkanová na snímku z března 2009 během neformálního zasedání ministrů obrany EU. Vedle ní sedí Javier Solana. Foto: eu2009.cz

Ta dekáda ale Vlastu Parkanovou stála kariéru i zdraví. Příběh s údajně předraženým nákupem letounů CASA nalomil její psychiku natolik, že se ani jednou neúčastnila soudního líčení, aby nemusela na veřejnost.

Ve vyšetřování její kauzy sehráli hlavní roli dva muži – policista Jiří Mazánek a žalobce Jan Kořán. Ani jeden z nich navzdory rozsudku dnes nepřipouští chybu, jak plyne z jejich reakcí na dotazy Neovlivní.cz.

Policista Mazánek má jasno: rozhodně kvůli kauze rezignovat nehodlá. Jiří Mazánek přitom v éře Andreje Babiše kariérně povýšil. Dnešní plukovník se stal ředitelem specializované policejní jednotky NCOZ, která má na starost vyšetřování prakticky všech politických kauz.

“Pan ředitel NCOZ plukovník Mazánek o rezignaci neuvažuje,” uvedl nyní na dotaz Neovlivní.cz jeho mluvčí Jaroslav Ibehej.

Z obsáhlejší reakce, kterou následně ředitel Mazánek zaslal emailem, vyplývá, že do dnešního dne v kauze Parkanové trvá na svém a s argumentací v osvobozujícím rozsudku nesouhlasí.

“V průběhu přípravného řízení byla shromážděna další řada svědeckých výpovědí a listinných důkazů, které ze strany policejního orgánu odůvodňovaly zahájení trestního stíhání a rovněž návrh na podání obžaloby, jak ostatně konstatuje ve své zprávě i nejvyšší státní zástupce. Nepřísluší nám komentovat mnohaletou dobu soudního řízení, kdy samozřejmě respektujeme pravomocný rozsudek…Jako novátorský nám přijde názor, že věc (letadlo) nelze ocenit, když v rámci přípravného řízení byly shromážděny příslušné podklady a mimo zpracovaný znalecký posudek bylo i dalšími znalci uvedeno, že to lze,” napsal.

Soud ovšem v pravomocném rozsudku konstatoval, že Parkanová žádnou škodu nákupem letounů nezpůsobila a debata o ocenění letadel byla irelevantní. “Letouny, které získala Česká republika, byly v nejlepší výbavě, která byla do té doby vyrobena, a jednalo se o výbavu specifickou a nadstandardní. Zjišťovat proto, zda stanovená či nabídnutá kupní cena odpovídá nákupům dřívějším, v úplně jiné specifikaci, jiném počtu letounů, do jiné destinace a o rok dříve, je jednak nereálné, ale zejména případné výsledky neaplikovatelné pro současný obchod,” stojí v rozsudku, z něhož citoval web Aktuálně.cz.

A co se týče údajné škody a viny exministryně pak soud výslovně v rozsudku uvedl: “Nebylo shledáno porušení povinností při realizaci zakázky na nákup transportního letounu CASA C-295M, tedy nemohlo být shledáno ani naplnění jakékoliv podstaty trestného činu. Nebylo shledáno žádné pochybení, které by mohlo založit trestní odpovědnost. Nebyl zjištěn ani vznik škody, což rovněž musí vést k závěru ohledně nenaplnění jakékoli skutkové podstaty trestného činu.”

A podobně jako plukovník Mazánek dnes argumentuje i státní zástupce Jan Kořán. I on říká, že rozsudek respektuje, ale nemůže akceptovat názor soudu, že nelze letouny ocenit.

“Státní zastupitelství nemůže takový názor akceptovat, jelikož dovedeno do absurdna, soud obecně zpochybnil možnost stanovení přiměřené ceny u nákupů armádní techniky. Podle obžaloby není totiž možné, aby se na nákup vojenského materiálu typu letounů CASA nevztahoval žádný právní předpis, který by upravoval stanovení přiměřenosti kupní ceny pro stát, tedy ceny, která není přemrštěná, a jejíž výše není dána pouze dohodou smluvních stran. Je přece zapotřebí trvat na povinnosti, dosáhnout co nejvýhodnější ceny kontraktu hrazeného ze státního rozpočtu. Soudy dále nepřihlédly k tomu, že znalecký ústav měl pro stanovení ceny všechny potřebné údaje k ocenění letounů CASA C-295M, zajištěné v zahraničí,” stojí v Kořánově reakci. Celé stanovisko ZDE.

Soudní finále případu, který pro plukovníka Mazánka a doktora Kořána nedopadl dobře, pro ně navíc přichází v nejméně vhodnou dobu.

Proč? A jak působení svého podřízeného v kauze hodnotí Lenka Bradáčová? Již brzy na Neovlivní.cz.

Zdroj náhledové foto: eu2009.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email