Zlato sýkora koňadra, stříbro vrabec, bronz modřinka. To jsou nejčastěji pozorovaní ptáci během Ptačí hodinky v Ústeckém kraji. Dva dny dobrovolníci pozorovali ptáky na zahradách, v domácích krmítkách, v lesích a parcích. Ornitologům tak pomáhali sčítat druhy žijící v regionu.

„Krmítko mám na balkoně už dlouhá léta, rád se o něj starám a pozoruji život na něm. Rád koukám, jak je tam živo, jaké druhy mi tam přijdou. Když jsem se dozvěděl o Ptačí hodince, byl jsem rád a hned jsem se rozhodl, že se zapojím. A už přispívám svým pozorováním třetí rok. Má to hned další smysl,“ vypráví Jakub Šafařík ze Žatce, jak se do projektu sčítání ptáků zapojil. „Nejvíc jsem letos viděl sýkorek,“ pokračoval jeden z dobrovolníků.

Právě sýkora koňadra byla už čtvrtý rok po sobě nejpočetnějším ptákem pozorovaným na krmítkách v Ústeckém kraji. Nejvíce jich dobrovolníci ostatně napočítali i v letech 2021, 2020 a 2019. Na druhé pozici je vrabec domácí, třetí skončila v žebříčku sýkora modřinka. „Je to stabilní výsledek. Odpovídá to zastoupení druhů u nás. Vždy je nejvíce koňader, vrabců a následují modřinky,“ potvrdil Jaroslav Bažant, ornitolog z mosteckého muzea.

Míša Muzikářová.
Míša nebyla doma už pět let. Co se stalo? Kriminalisté pátrají dál

Hojně se na severu Čech při sčítání objevoval také zvonek zelený, hrdlička, straka, brhlík, pěnkava nebo strakapoud. „Složení druhů pozorovaných na krmítkách je dlouhodobě podobné,“ komentoval to Bažant.

Veřejnost ale poslala údaje o pozorování i některých vzácnějších druhů. Zapsaná byla například také pěnice červenohlavá, ťuhýk šedý, sojka zlověstná, výr velký nebo orel skalní.

Mírně přibývá teplomilných druhů. „Jak se otepluje, objevují se některé teplomilnější druhy. Naopak ti, co mají více rádi zimu, létají více na sever,“ pokračoval ornitolog.

Ilustrační foto.
Kyberšikana nám přerůstá přes hlavu, zní ze škol. V kraji je na vzestupu

V Ústeckém kraji se letos do již čtvrtého ročníku projektu zapojilo rekordních 2658 pozorovatelů z řad veřejnosti. Celkem zaregistrovali 53 624 ptáků. „Tato pozorování nám ornitologům velmi pomáhají, opravdu dost. Zpřesní nám počty, sčítání nám ukazuje, jaká populace ptáků u nás v zimě je, jaké jsou tu druhy,“ dodal Bažant. Odborníci pro dobrovolníky nabízejí také pomůcky, jak které druhy poznat.

„Každým rokem počet účastníků roste, což je velmi potěšitelné. Dobrovolná účast veřejnosti je jedinou možností, jak získávat potřebné údaje z rozsáhlého území. Všem účastníkům patří velký dík,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Pomocí dlouhodobého projektu odborníci zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. „I tyto údaje jsou pro nás důležité a prosíme sčitatele o jejich zaznamenání,“ sdělila koordinátorka Ptačí hlídky Alena Jechumtál Skálová.

Parkem s Janem Rudolfem na zámku v Krásném Dvoře.
Zážitkové hry v přírodě vznikly během lockdownu. Velké oblibě se těší dál

Program je určený pro veřejnost a je vhodný pro každého, i bez předchozích zkušeností se sčítáním ptáků. Prvního ročníku v lednu 2019 se zúčastnilo 14 tisíc lidí, druhého ročníku v lednu 2020 víc než 21 tisíc lidí a třetího ročníku přes 27 tisíc lidí. Letos se zapojilo už 34 862 lidí. Ve všech ročnících byla i v celé republice nejpočetněji pozorovaným ptákem sýkora koňadra.

Pozorovat je možné kdekoliv – na zahradě, na balkoně, v parku, u lesa. Sčítání probíhalo dva dny, každý dobrovolník si ale vybral jen jednu hodinu, kde na svém místě pozoroval, zapisoval si výsledky a následně je odeslal odborníkům. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku, Rakousku, Německu a v dalších zemích.