Sponzorováno

Juvenilní idiopatická artritida – co je to – příznaky, příčiny a léčba 4.85/5 (13)

  • Juvenilní idiopatická artritida je nejběžnějším typem artritidy u dětí a dospívajících.
  • Obvykle způsobuje bolest a zánět kloubů v rukou, kolenou, kotnících, loktech a/nebo zápěstí. Může však ovlivnit i jiné části těla.
  • Juvenilní idiopatická artritida se dříve nazývala juvenilní revmatoidní artritida (JRA), ale název se změnil, protože to není dětská verze nemoci dospělých. Termín "juvenilní artritida" se používá k popisu všech kloubních stavů, které postihují děti a dospívající, včetně juvenilní idiopatické artritidy (JIA).
  • Slovo "idiopatický" znamená neznámý a vědci si nejsou jisti, proč se u dětí vyvíjí juvenilní idiopatická artritida. Věří, že děti s JIA mají určité geny, které jsou aktivovány virem, bakterií nebo jinými vnějšími faktory. Neexistuje ale žádný důkaz, že by nemoc způsobovaly potraviny, toxiny, alergie nebo nedostatek vitamínů.

Juvenilní idiopatická artritida, dříve známá jako juvenilní revmatoidní artritida, je nejčastějším typem artritidy u dětí do 16 let.

Juvenilní idiopatická artritida může způsobit přetrvávající bolesti kloubů, otoky a ztuhlost. Některé děti mohou pociťovat příznaky pouze několik měsíců, zatímco jiné mají příznaky mnoho let.

Některé typy juvenilní idiopatické artritidy mohou způsobit vážné komplikace, jako jsou problémy s růstem, poškození kloubů a zánět oka. Léčba se zaměřuje na kontrolu bolesti a zánětu, zlepšení funkce a prevenci poškození.

Příznaky juvenilní idiopatické artritidy

Nejčastější příznaky juvenilní idiopatické artritidy jsou tyto:

  • Bolest kloubů. I když si vaše dítě nemusí stěžovat na bolesti kloubů, můžete si všimnout, že kulhá – zvláště hned po ránu nebo po spánku.
  • Otok kloubů. Otoky kloubů jsou běžné – často jsou poprvé zaznamenány u větších kloubů, jako je koleno.
  • Ztuhlost kloubů. Můžete si všimnout, že vaše dítě vypadá „nemotorněji“ než obvykle, zejména ráno nebo po spánku.
  • Horečka, zduření lymfatických uzlin a vyrážka. V některých případech se může objevit vysoká horečka, zduření lymfatických uzlin nebo vyrážka na trupu – což je obvykle horší večer.

Juvenilní idiopatická artritida může postihnout jeden nebo více kloubů. Existuje několik různých podtypů juvenilní idiopatické artritidy, hlavní z nich jsou systémová, oligoartikulární a polyartikulární. Jaký typ má vaše dítě, závisí na příznacích, počtu postižených kloubů a na tom, zda jsou výraznými znaky horečka a vyrážky.

Stejně jako jiné formy artritidy je juvenilní idiopatická artritida charakterizována obdobími, kdy příznaky vzplanou, a obdobími, kdy mohou být příznaky minimální.

Příčiny juvenilní idiopatické artritidy

Juvenilní idiopatická artritida nastává, když imunitní systém těla napadá vlastní buňky a tkáně. Není známo, proč se to děje, ale zdá se, že roli hraje jak dědičnost, tak prostředí.

Rizikové faktory

Některé formy juvenilní idiopatické artritidy jsou častější u dívek.

Komplikace

Juvenilní idiopatická artritida může mít za následek několik závažných komplikací. Ale pozorné sledování stavu vašeho dítěte a vyhledání vhodné lékařské pomoci může výrazně snížit riziko těchto komplikací:

Oční problémy. Některé formy mohou způsobit zánět oka. Pokud se tento stav neléčí, může mít za následek šedý zákal, glaukom a dokonce slepotu. Zánět oka často probíhá bez příznaků, proto je důležité, aby děti s tímto onemocněním byly pravidelně vyšetřovány oftalmologem.

Růstové problémy. Juvenilní idiopatická artritida může narušovat růst a vývoj kostí vašeho dítěte. Některé léky používané k léčbě, zejména kortikosteroidy, mohou také inhibovat růst.

Diagnóza juvenilní idiopatické artritidy

Diagnostika juvenilní idiopatické artritidy může být celkem obtížná, protože bolest kloubů může být způsobena mnoha různými typy problémů. Žádný test nemůže potvrdit diagnózu, ale testy mohou pomoci vyloučit některé další stavy, které mají podobné příznaky a symptomy.

Krevní testy pro diagnostiku

Některé z nejběžnějších krevních testů pro podezřelé případy jsou tyto:

  • Rychlost sedimentace erytrocytů (ESR). Rychlost sedimentace je rychlost, kterou se vaše červené krvinky usazují na dně zkumavky s krví. Zvýšená frekvence může znamenat zánět. Měření ESR se primárně používá k určení stupně zánětu.
  • C-reaktivní protein. Tento krevní test také měří hladiny obecného zánětu v těle, ale v jiném měřítku než ESR.

    Sponzorováno

  • Antinukleární protilátky. Antinukleární protilátky jsou proteiny běžně produkované imunitním systémem lidí s určitými autoimunitními onemocněními, včetně artritidy. Jsou ukazatelem zvýšeného rizika zánětu oka.
  • Revmatoidní faktor. Tato protilátka se příležitostně vyskytuje v krvi dětí, které mají juvenilní idiopatickou artritidu a může znamenat vyšší riziko poškození artritidou.
  • Cyklický citrulinovaný peptid (CCP). Stejně jako revmatoidní faktor je CCP další protilátkou, která se může nacházet v krvi dětí s juvenilní idiopatickou artritidou a může ukazovat na vyšší riziko poškození.

U mnoha dětí s juvenilní idiopatickou artritidou nebudou v těchto krevních testech nalezeny žádné významné abnormality. Na to je třeba také myslet.

Zobrazovací testy

K vyloučení jiných stavů, jako jsou zlomeniny, nádory, infekce nebo vrozené vady, lze provést rentgenové záření nebo zobrazení magnetickou rezonancí.

Zobrazovací testy lze také čas od času po diagnóze použít ke sledování vývoje kostí a k detekci poškození kloubů.

Léčba juvenilní idiopatické artritidy

Léčba juvenilní idiopatické artritidy se zaměřuje na pomoc vašemu dítěti udržovat normální úroveň fyzické a sociální aktivity. K dosažení tohoto cíle mohou lékaři použít kombinaci strategií k úlevě od bolesti a otoku, udržení plného pohybu a síly a prevenci komplikací.

Jaké jsou tedy možnosti léčby juvenilní idiopatické artritidy?

Léky

Léky používané k pomoci dětem s juvenilní idiopatickou artritidou jsou vybírány tak, aby zmírnily bolest, zlepšily funkci a minimalizovaly potenciální poškození kloubů.

Mezi typické léky patří:

Nesteroidní protizánětlivé léky. Tyto léky, jako je ibuprofen a naproxen sodný, snižují bolest a otoky. Mezi vedlejší účinky patří žaludeční nevolnost a mnohem méně často problémy s ledvinami a játry.

Antirevmatika – Chorobu modifikující léky (DMARD). Lékaři tyto léky používají, když samotné nesteroidní protizánětlivé léky nedokážou zmírnit příznaky bolesti a otoku kloubů nebo pokud existuje vysoké riziko poškození v budoucnu. DMARD lze užívat v kombinaci s nesteroidními protizánětlivými léky a používají se ke zpomalení progrese juvenilní idiopatické artritidy. Nejčastěji používaným DMARD u dětí je metotrexát (Trexall, Xatmep, další). Nežádoucí účinky methotrexátu mohou zahrnovat nevolnost, nízký krevní obraz, problémy s játry a mírně zvýšené riziko infekce.

Biologické látky. Tato novější třída léků, známá také jako modifikátory biologické odpovědi, zahrnuje blokátory tumor nekrotizujícího faktoru (TNF), jako je etanercept (Enbrel, Erelzi, Eticovo), adalimumab (Humira), golimumab (Simponi) a infliximab (Remicade, Inflectra, další). Tyto léky mohou pomoci snížit systémový zánět a zabránit poškození kloubů. Mohou být použity s DMARD a dalšími léky.

Jiná biologická činidla působí na potlačení imunitního systému mírně odlišnými způsoby, včetně abataceptu (Orencia), rituximabu (Rituxan, Truxima, Ruxience), anakinry (Kineret) a tocilizumabu (Actemra). Všechna biologická léčiva mohou zvýšit riziko infekce.

Kortikosteroidy. Léky, jako je prednison, mohou být použity ke kontrole příznaků, dokud nezačne působit jiný lék. Používají se také k léčbě zánětu, když není v kloubech, jako je zánět vaku kolem srdce. Tyto léky mohou interferovat s normálním růstem a zvýšit náchylnost k infekci, proto by se obecně měly používat po co nejkratší možnou dobu.

Fyzikální terapie

Váš lékař může doporučit, aby vaše dítě spolupracovalo s fyzikálním terapeutem, který mu pomůže udržet klouby flexibilní a udržet rozsah pohybu a svalový tonus. Fyzikální terapeut nebo pracovní terapeut může poskytnout další doporučení týkající se nejlepších cvičení a ochranných pomůcek pro vaše dítě.

Fyzikální nebo pracovní terapeut může také doporučit, aby vaše dítě používalo kloubní podpěry nebo dlahy, které pomáhají chránit klouby a udržovat je v dobré funkční poloze.

Chirurgická operace

Sponzorováno

Jen ve velmi závažných případech může být nutná operace ke zlepšení funkce kloubu.

A dále si přečtěte

Zdroje článku a odborné studie

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva