Teplice: Další hrobky na městském hřbitově budou patřit městu

18.01.2022 11:07 | Tisková zpráva

Na městském hřbitově se nachází velké množství starých opuštěných hrobek, z větší části německých. Záměrem města je postupně převést některé tyto objekty do majetku města.

Teplice: Další hrobky na městském hřbitově budou patřit městu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Radnice v Teplicích

Vzhledem ke stáří staveb se na hřbitově každoročně provádí zabezpečení těch objektů, u nichž hrozí riziko ohrožení návštěvníků hřbitova nebo okolních hrobů či hrobek. Část hrobek už byla do majetku města zařazena v předchozích letech. Například v roce 2020 převzalo statutární město Teplice do svého majetku 20 opuštěných hrobek a zároveň bylo vytipováno dalších 19 hrobek, o jejichž převzetí v prosinci na posledním zasedání rozhodli zastupitelé. V některých případech se jedná o cenné objekty, ať už historicky, architektonicky nebo esteticky a podle možností bude alespoň část z nich restaurována.

Restaurování jedné hrobky je poměrně nákladné - pohybuje se v rozmezí 90-120tis. Kč. Město každoročně uvolňuje z rozpočtu pro tento účel částku 150 – 200 tisíc korun, a opravit se tak podaří jednu až dvě hrobky za rok. Například v roce 2020 se po restaurování velmi důstojné podoby dočkala hrobka významného architekta Gustava Adolfa Jirsche. I tak na hřbitově zůstává mnoho hrobových míst, o která se nikdo nestará, jsou zarostlá, nebo dokonce nebezpečná.

„Hřbitov má být důstojným místem a sloužit žijícím, aby mohli vzpomínat na své předky. V případě, kdy už nejsou žijící, kteří by vzpomínali a hrobová místa akorát zarůstají lebedou, neplní hřbitov svojí funkci. A my se snažíme buď taková místa nabídnout k dalšímu využití nebo architektonicky zajímavé hrobky nebo hroby významných osobností a rodů opravujeme a udržujeme jako odkaz na teplickou historii.“, říká primátor města Hynek Hanza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.