K vyzkoušení budou třeba boby, saně a skeleton. K dalším připraveným sportům budou patřit také skoky na lyžích, biatlon se střelbou na terč z laserové malorážky či curling. Otevření festivalu připadá na 4. února, kdy mají děti pololetní prázdniny. „Chtěla bych pozvat všechny školáky a jejich rodiče i prarodiče, aby si užili hned první den festivalu a prázdniny strávili aktivně. Věřím, že právě možnost vyzkoušet si různé sporty na jednom místě pomůže přivést děti ke sportu," řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Michal Krištof je jedním ze třech hráčů Komety nominovaných na olympijské hry v Pekingu.
Komeťáci pojedou na olympiádu. Tři jsou v nominaci Slovenska

Festival bude v Brně už potřetí, po zimní verzi před čtyřmi lety a letní loni v létě. Tentokrát bude jediným v celé republice. Na sedmnáct dnů se jeho dějištěm stane areál Nové Zbrojovky. „V létě tvořily šedesát procent návštěvníků rodiny a podle následného průzkumu dvaapadesát procent rodičů našlo právě tam nový sport pro své děti. Věřím, že stejně tomu bude i v zimě, kdy jsme připravili speciální program pro jihomoravské školy," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Curlingové dráhy

Už několik let fungují v areálu curlingové dráhy. Na letošní zimu se tam přesunulo i kluziště od sochy Jošta v centru města. Dělníci postupně budují také snowpark, kde bude prostor pro snowboarding či akrobatické lyžování. Lidé si vyzkouší také běžecké lyžování a bruslení na ledových cestách. Dohromady festival nabídne téměř dvacet zimních sportů.

Řidič David Hrůza pomohl lidem z hořícího domu v brněnské Bystrci.
Brněnský šalinový hrdina zachránil lidi z hořícího domu: Kouř byl hrozný, říká

Festival se uskuteční v termínu od 4. do 20. února. Kvůli pandemické situaci je kapacita omezená, a to momentálně na tisíc návštěvníků v jeden moment. Od 2. února bude fungovat rezervační systém sportovišť a prodej vstupenek na webu festivalu.

Bezpečnostní opatření se budou odvíjet od aktuálních vládních nařízeních. „Nyní spolupracujeme s hygieniky a jsme připraveni pružně reagovat na aktuální stav. Dokážeme například regulovat kapacitu návštěvníků areálu a zajistit testovací centrum," ujistil místopředseda výboru Libor Varhaník.

Plán areálu Olympijského festivalu v Brně.Plán areálu Olympijského festivalu v Brně.Zdroj: se souhlasem Českého olympijského výboru

Ambasadorem festivalu je bývalý krasobruslař Tomáš Verner, který fanouškům předvede v zahajovací den exhibici. Jako poslední člen štafety olympioniků, která začne v centru Brna, zapálí oheň Olympijského festivalu. Převezme jej od někdejší tenistky Lucie Šafářové, jež byla ambasadorem letní verze akce.

Výběr sportů na Olympijském festivalu
boby, skeleton, saně: rozjezdy a jízdy pro veřejnost
curling: celý den volné sportování
běžecké lyžování: volné běžkování
biatlon: střelba na terč z malorážky
snowpark: snowboarding, akrobatické lyžovánískoky na lyžích
snow volejbal
rychlobruslení na slightboardu
bruslení a hokej

Novinkou festivalu bude Olympijský dům, který bývá běžně přímo v dějišti her. Opatření v pořádající Číně jeho vytvoření tentokrát neumožní. Lidé tam zhlédnou sportovní přenosy nebo se občerství.

Organizátoři lákají hned na několik akcí v programu. V neděli 6. února přijede do areálu oslavit své narozeniny brněnský lezec Adam Ondra. V době her bude dokonce kulatých padesát hokejové legendě Jaromíru Jágrovi, s nímž zástupci výboru jednají o příjezdu. Předposlední den festivalu pak uplyne přesně dvacet let od zisku zlaté olympijské detaily akrobatického lyžaře Aleše Valenty.