Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Omikron nebo delta? Podobné příznaky, odlišná léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 974x )

V Česku přibývá nakažených koronavirovou variantou omikron. Jak ale rozeznat jeho příznaky od dosud převládající varianty delta? Lékaři se v odpovědi shodují: nijak. Podle dosavadních poznatků má omikron prvotní příznaky velmi podobné deltě, ale také nachlazení nebo chřipce. I proto odborníci zdůrazňují důležitost PCR testů, které určí i variantu viru. U rizikových pacientů je znalost varianty klíčová, rozhoduje totiž o možnostech léčby.

shutterstock.com

Omikron má oproti deltě a dalším mutacím kratší inkubační dobu, ta se v jeho případě odhaduje na 3 dny, zatímco u ostatních variant to bylo až 5 dní. Odborníci se také shodují na tom, že omikron je sice oproti předchozí variantě delta asi 3x infekčnější, za to má ale mnohem mírnější příznaky a navíc zpravidla postihuje pouze horní cesty dýchací (proto je také snažší se jím nakazit), zatímco ostatní varianty koronaviru napadaly i dolní cesty dýchací.

Omikron příznaky

Příznaky varianty omikron se v mnohém liší od ostatních variant onemocnění covid-19. Mezi ty nejčastější patří:

  • silná únava,
  • bolesti celého těla,
  • silné noční pocení,
  • kašel,
  • bolest/škrábání v krku,
  • rýma,
  • bolest hlavy,
  • u dětí se může objevit i vyrážka,
  • naopak oproti předchozím variantám obvykle chybí ztráta chuti a čichu.

Jak zjistím, jestli mám omikron

Variantu nemoci covid-19, tedy zda mám omikron nebo jiný typ koronaviru, může určit pouze laboratorní PCR test.

Varianta omikron podle posledních zpráv z laboratoří v ČR již převažuje, nicméně podle odborníků její příznaky nelze rozlišit od ostatních respiračních chorob.
„Nepozná to ani pacient ani lékař. U omikronu navíc tak často nedochází ke ztrátě chuti a čichu a kvůli tomu je rozlišení ještě složitější. Proto je u nemocných důležité PCR testování, ideálně s tzv. diskriminačním PCR testem, který určí variantu koronaviru a lékař podle ní může nastavit léčbu. Ne všechny testy se ale takto provádějí, a proto u některých pacientů variantu viru neznáme,“ říká prim. MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. To může představovat problém právě v současné situaci, kdy se na území ČR střetávají dvě varianty.

Na variantě viru závisí léčba

U rizikových pacientů je znalost varianty klíčová. Na nastupující variantu omikron totiž nezabírají dosud hojně používané monoklonální protilátky.
„V tom případě může lékař předepsat antivirotikum molnupiravir, který se podává v tabletkách a pacient jej může užívat doma. Nově také pacientům můžeme podat remdesivir v infuzích, na které musí pacient přijít tři dny po sobě do nemocnice, což není úplně pohodlné,“ popisuje MUDr. Dlouhý. „Šalamounským“ řešením u neznámého typu koronaviru je pak podle něj podání jak antivirotik, tak monoklonálních protilátek u vysoce rizikových pacientů.
„Většina nakažených zvládne covid-19 doma a s užíváním běžných léků na horečku či kašel. Pomohou jim v tom Rady pacientům, které připravila Společnost infekčního lékařství a lze si je přečíst na jejích webových stránkách. Čtenáři zde naleznou mimo jiné informaci, kdo patří do některé skupiny pacientů s rizikem progrese covidu-19 do závažného onemocnění – tito lidé by měli v případě infekce vždy kontaktovat svého lékaře a probrat s ním další možnosti léčby,“ vysvětluje MUDr. Dlouhý.

S rostoucím výskytem varianty omikron přibývá praktických lékařů, kteří nové antivirotikum svým pacientům předepsali. Jedním z nich je MUDr. Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.
„Na přelomu roku jsem léčil manželský pár seniorů. Pán byl pozitivně testovaný bez určení varianty, takže jsem automaticky nasadil monoklonální protilátky. O dva dny později měla pozitivní test i jeho paní, tentokrát již s určenou variantou omikron. Té jsem nasadil molnupiravir. Shodou náhod jsem tak porovnal obě léčebné metody na jednom manželském páru,“ popisuje MUDr. Mucha. Podle něj lze předpokládat, že oba měli stejnou variantu viru. Monoklonální protilátky zůstaly bez efektu a muž měl vážnější průběh než jeho manželka Zdena, která užívala molnupiravir.
„Dopadlo to dobře, horečku jsem měla jen jeden den. Pak už jsem ani neležela, víceméně se to změnilo v rýmu, byla jsem zahleněná a jen jsem vykašlávala. A pak to odešlo úplně, snad během týdne,“ popisuje průběh paní Zdena (88). Lékaři nicméně nadále zdůrazňují, že nejlepší ochranou proti nákaze koronavirem je očkování, u rizikových skupin pak podání posilovací dávky vakcíny.

Domácí léčba COVID-19

Symptomatická léčba se pak neliší u covid-19 a ostatních infekcí dýchacích cest.

1. Odpočívejte, pijte dostatek tekutin, konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a stopové prvky.

2. Pokud máte horečku a/nebo bolesti doporučujeme užít 1 tabletu paracetamolu 500mg (např. Paralen 500), případně 1 tabletu ibuprofenu 400mg (Ibalgin 400) či 1 tabletu kyseiny acetylosalicylové 400-500 mg (Aspirin). Pokud jste v minulosti zaznamenali krvácení z trávicího traktu, či trpíte vředovou chorobou žaludku nebo onemocněním ledvin, preferujte paracetamol a poraďte se s lékařem, který lék je pro Vás vhodný. Je možné požádat vašeho lékaře také o předpis metamizolu (Novalgin 500mg). O kombinaci léků se poraďte s lékařem. Při vysoké a neklesající teplotě nad 38 st. C je možné užít 2 tablety paracetamolu 500mg najednou (nepřesahujte však dávku 6 tbl. paracetamolu 500 mg za den a dejte si pozor na kombinované přípravky, které již obsahují paracetamol (např. Coldrex, Zaldiar). V případě nejistoty konzultujte praktického lékaře. Možné je i tzv. fyzikální chlazení – obklady, zábal, nebo studená sprcha (v sedě, dolní končetiny namočit do studené vody od kolen dolů po dobu několika sekund).

3. Na kašel můžete užít volně prodejné léky - na suchý kašel antitusika (Tussin, Ditustat, Stoptussin, Levopront, Codein) na vlhký kašel expektorancia, léky ulehčující odkašlávání (Erdomed, ACC long, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin). Doporučujeme léky usnadňující odkašlání naposledy užít kolem 17.00 hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc. Případně je možné léky i kombinovat - přes den léky na odkašlání a na noc lék proti suchému dráždivému kašli (tedy např. ráno a ve 14.00 Erdomed, na noc Tussin či Stoptussin). Je také možné užívat přírodní přípravky (např. sirup z cibule a cukru, Kaloba, průduškový čaj, jitrocelový sirup). Pokud vás trápí kašel, bude se vám lépe stonat v polosedě než vleže a spát lépe na boku než na zádech. Na kašel a potíže s dýcháním zpravidla pomůže také časté větrání a stažení teploty na radiátoru, případně zvlhčení vzduchu v místnosti.

4. Při ucpaném nosu je vhodná aplikace nosních kapek a sprejů.

Kdy si přivolat pomoc

Stále ale pamatujte na to, že každá varianta nemoci covid-19 může mít těžký průběh a pokud navíc patříte do některé z rizikových skupin, jako jsou například diabetici, onkologičtí pacienti, lidé s kardiovaskulárními či plicními potížemi nebo pacienti s oslabenou imunitou, platí to pro vás dvojnásob. Pokud se u vás tedy objevuje některý z těchto příznaků, neváhejte volat záchranku:

  • Zdravotní stav se náhle začíná měnit k horšímu.
  • Intenzivní potíže s dechem. Nemocný nemůže říct celou větu v kuse bez zadýchání (na jeden nádech nenapočítá do deseti) nebo promodrává v obličeji či v okolí rtů.
  • Oxymetr vykazuje nedostatečnou saturaci. Varující je setrvalý pokles pod 93 %!
  • Intenzivní potíže se zrakem, sluchem či rovnováhou.
  • Selhává paměť.
  • Dostavují se mdloby nebo kolaps.
  • Objevují se jiné vážné příznaky, máte obavy a nemůžete svůj stav konzultovat se svým praktickým lékařem..

Pokud je to možné, snažte se v rámci přivolání ZZS mluvit pomalu a zachovat klid. Je důležité podat informaci, zda jste byli testováni na covid-19 či jste měli kontakt s covid-19 pozitivní osobou (posádka ZZS dle toho volí ochranné pomůcky).

Důležitá pravidla

Chraňte své blízké a dodržujte, prosím, následující pravidla, neboť jste nakažliví.

  • Omezte jakékoli návštěvy.
  • Doma by měli zůstat pouze členové domácnosti, kteří pečují o osobu s podezřením nebo onemocněním covid-19.
  • Separujte se od ostatních lidí v domácnosti.
  • Chcete-li chránit ostatní, používejte obličejové roušky, pokud jste s nimi ve stejné místnosti.
  • Izolujte se v dobře větrané místnosti s možností otevření okna.
  • Pokud nemáte k dispozici samostatnou toaletu, měl by izolovaný člověk po každém použití toaletu důkladně vydezinfikovat.
  • Používejte své vlastní ručníky, kuchyňské náčiní, sklenice na pití, ložní prádlo nebo jiné domácí potřeby běžně sdílené v domácnosti.
  • Pokud potřebujete např. do lékárny nebo na nákup, požádejte o pomoc své přátele, sousedy nebo sociální pracovníky. Podrobnosti také v okruhu Dobrovolníci.
  • Vyvarujte se přímého kontaktu při komunikaci s lidmi, např. si nechte doručit nákup za dveře.
  • Umyjte si ruce před a po jakékoli interakci s ostatními.
  • Postupujte podle pokynů lékaře a zavolejte mu, pokud se váš zdravotní stav zhorší.

Izolace je nyní jen 5 dní od pozitivního testu (den testu se počítá jako 0-tý). V případě, že nevykazujete příznaky onemocnění, jste po 5 denní izolaci považováni za zdravé a není třeba absolvovat již žádný test. Pokud příznaky vykazujete, izolace trvá do doby, než jste alespoň 2 dny bez příznaků, opět není potřeba žádný další test. Doporučuje se následujících 5 dní nosit respirátor nad rámec obecných pravidel pro nošení. Certifikát o prodělaném onemocnění je systémem generován pouze na základě pozitivního PCR testu, nestačí antigen.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Koronavirus: Mytí rukou je důležitá součást prevence

Správné mytí rukou je jednou ze základních prevencí před šířením nákazy, včetně viru chřipky nebo COVID-19. Většina lidí si však myje ruce špatně.

Jak se chránit proti nákaze? Pomůže vitamin D

Podle posledních studií je klíčovým faktorem pro odolnost proti infekcím dostatek vitaminu D. Ten má silný vliv na funkci protiinfekčních bariér ve střevech, plicích, kůži a placentě, které chrání tělo před napadením viry, bakteriemi a toxiny.

Berete léky na vysoký krevní tlak? Léčbu nepřerušujte.

V souvislosti se šířením zprávy, že dva z nejběžnějších druhů léků na vysoký krevní tlak mohou zvyšovat hrozbu nákazy novým koronavirem, mají pacienti obavy, zda mají tyto léky dále užívat.

Psychologové doporučují, jak se vypořádat s epidemií

Milí Češi a Moraváci na jedné karanténní lodi, víme, že jste ve stresu a pod tlakem. Neexistuje sice žádná zázračná rada, jak na dálku zatočit s úzkostí, psychickými potížemi či virem samotným, ale jako kliničtí psychologové a psychoterapeuti jsme pro vás připravili stručný soubor doporučení, který vám v tyto dny snad přijde k duhu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce