Sněmovní výbor doporučil vydání bývalého primátora Svobody ke stíhání v kauze opencard

Sněmovní mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil plénu vydat bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání v případu někdejší městské karty opencard. Uvedl to člen výboru Marek Benda (ODS), podle předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO) bylo hlasování jednomyslné. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni.

Tento článek je více než rok starý.

praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bohuslav Svoboda (ODS) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období totiž poslanci někdejšího primátora k trestnímu stíhání nevydali. V předminulém období ho sněmovna vydala, v roce 2016 ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Žádostem o vydání budou znovu čelit Babiš, Svoboda a Maříková. Získali novou imunitu

Číst článek

Svoboda, jenž před výborem vystoupil, řekl, že o vydání ke stíhání požádal. Pohled na případ, jak uvedl, nezměnil. „Obžaloba byla nesmyslná, a pokud věříme, že máme spravedlivé soudnictví, tak závěr nemohl být jiný než ten, že byli všichni, kteří mají zatím ukončené řízení, osvobozeni,“ uvedl. Doufá, že soud kauzu „smete pod stůl“ i v jeho případě. „Pravda je, že se říká, že za to bylo pět milionů za mě, a já si říkám, že to je málo za primátora,“ poznamenal Svoboda.

V případu opencard čelilo několik někdejších představitelů hlavního města stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Podle tvrzení obžaloby v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili tehdejšího vlastníka práv k opencard, když ho magistrát oslovil jako jedinou firmu v jednacím řízení bez uveřejnění.

Soud obžalované nejprve dvakrát shledal vinnými. Nakonec, po změně žalobkyně a soudce, vyslechli osvobozující rozsudky. Podle soudu městští politici nerozhodli svévolně, ale na základě odborných stanovisek. Museli také navázat na činnost předchozí reprezentace hlavního města. Počátky opencard spadaly do období působení primátora ODS Pavla Béma.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme