STAN vrátí 3,5 milionu korun. Zda to ale Rakušan myslí se změnou politické kultury vážně, se teprve ukáže

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Vedení Starostů a nezávislých dost rázně skoncovalo s pochybnostmi o finančních darech od právnických osob – hnutí vrátí veškeré firemní dary, které na jeho účet přišly od loňských sněmovních voleb až do dnešního dne. Celkem jde o 3 420 000 korun. Zda jde o ojedinělé gesto učiněné pod mediálním tlakem, anebo o nastolení nového trendu, ale zatím nevíme.

Na něco podobného tady věru nejsme zvyklí. Většina politické reprezentace se v posledních letech při vysvětlování rozličných kauz držela osvědčené strategie – tj. zapírat, zapírat a zapírat. A pokud se to neosvědčí, pak opět zapírat. Hnutí STAN sice nepřiznalo jakékoli pochybení, přesto učinilo dost radikální opatření – vrátí všechny firemní dary, které na jeho účet přišly od podzimních sněmovních voleb do dnešního dne. Jedná se o dary v souhrnné hodnotě 3 420 000 Kč. A nejen to, STAN se napříště obejde bez firemních dárců, a to až do projednání novely, která zpřísní zákon o politických stranách.

„Naše financování – a na tom si trváme – není v žádném ohledu v rozporu se zákonem. Je to skutečnost prokazatelná a dohledatelná,“ zdůraznil Rakušan na tiskové konferenci, která se konala v dolní komoře po jednání předsednictva Starostů a nezávislých. Podle něj si ale vedení hnutí uvědomuje zátěž, která poškozuje pověst a mediální obraz nejen Starostů, nýbrž především celé koaliční vlády, která chtěla být nositelem změny. Změny, jež se měla týkat nejen obsahu, ale také formy vládnutí. Aspoň tak to lídři všech pěti stran říkali před volbami.

Jak už to tak ale bývá, realita byla a je od voleb o dost rozporuplnější. Což jde skoro výhradně na hrb Starostů. 

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak Rakušan zdůvodnil, že STAN vrací penze?
  • Jaké opatření hnutí přijalo, aby se problémy se sponzory neopakovaly?
  • A na čem může ztroskotat Fialova vláda?
sinfin.digital