Hlavní obsah

Vláda se rozhýbala, vyhlášku nařizující povinné očkování bude řešit už ve středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O úpravě vyhlášky o povinném očkování rozhodne vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na svém středečním zasedání. Šéf kabinetu to oznámil v úterý po jednání se zástupci odborů a podnikatelů. Původně chtěla vláda vyhlášku minulého kabinetu, která má začít platit od března, řešit až v půlce února.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Nejprve jsme řekli, že představíme upravenou vyhlášku do poloviny února. Rozhodli jsme se to ale zrychlit, aby měli lidé jistotu, jak to bude. Chceme rozhodnout o vyhlášce už zítra,“ řekl premiér po jednání tripartity.

Detaily k povinnému očkování nicméně představí až po středečním jednání.

„Povinné očkování znamená spoustu sociálních a legislativních důsledků. Je potřeba promýšlet dřív, než se takové rozhodnutí udělá,“ uvedl Fiala.

Vláda drží lidi schválně v šachu kvůli povinnému očkování

Domácí

Vyhlášku o povinném očkování pro lidi starší 60 let a některé profesní skupiny schválila krátce před svým koncem vláda premiéra Andreje Babiše (ANO).

Z úst současného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ale vzápětí zaznělo, že minimálně pro seniory nad 60 let povinnost nechat se očkovat zruší. Zda se to dotkne i profesních skupin, zatím neřekl.

Povinnost se má konkrétně týkat zdravotníků, sociálních pracovníků a studentů těchto oborů, pokud mají i praktickou výuku, dále vojáků, zpravodajců, policistů a strážníků, hasičů, včetně těch dobrovolných, a pracovníků hygienických stanic.

Času jim přitom mnoho nezbývá. Pokud chtějí dvoudávkovou vakcínu, měli by na první dávku zajít v příštích dnech, jinak to se všemi potřebnými intervaly nemusí do 1. března stihnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám