Dovolená

Chystáte se na Silvestra k moři? Pozor, ať se nechytnete do covidové pasti

Pokud chcete na oslavy vycestovat, komplikacím se nevyhnete / Shutterstock
Kam na Silvestra? Možná zatím nemáte konkrétní plány, pouze víte, že letos chcete zažít něco opravdu speciálního. Jenže opatření proti šíření koronaviru i letos komplikují cestování i oslavy příchodu nového roku.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. prosince 2021   |   10:02

Pokud chcete na oslavy vycestovat, komplikacím se nevyhnete. Chystáte se do tropů za sluncem? Pak vám jistě přijde vhod přehled platných epidemiologických opatření.

Co vás čeká v Egyptě

Egypt umožňuje vstup na své území všem osobám s dokončeným očkováním bez nutnosti předložení PCR testu. Země naopak nezavedla výjimky pro osoby, které již covid-19 prodělaly.

Opatření proti koronaviru komplikují oslavy příchodu nového roku

Samozřejmostí je, že každý cestující musí vyplnit egyptský formulář, tzv. prohlášení cestovatele s osobními údaji, které následně odevzdá při příletu do Egypta. Ubytovací, stravovací či dopravní služby jsou v zemi standardně v provozu a nejsou nijak omezeny. O aktuální situaci v konkrétní destinaci je vhodné se informovat ještě před započetím cesty, a to na Velvyslanectví Egypta v Praze nebo u poskytovatele cestovních služeb.

Tunisko nepožaduje vstupní formulář

Tunisko může navštívit pouze očkovaný jedinec. Země ale nepožaduje vstupní formulář ani povinnou karanténu po příletu. Platí zde zákaz shromažďování v uzavřených prostorách. Při příletu do země budou všem cestujícím prováděny rychlotesty přímo na letišti. V případě pozitivního výsledku bude cestující na vlastní náklady umístěn do příslušného karanténního zařízení, jak uvádí české ministerstvo zahraničních věcí.

Kanárské ostrovy a Baleáry

V zimních měsících láká mnoho turistů Kanárské ostrovy nebo Baleáry. Jde o autonomní společenství Španělska, platí zde stejná pravidla jako v království ležícím na Pyrenejském poloostrově. Výhodou může být i to, že zemi mohou navštívit i neočkovaní nebo lidé s prodělaným covidem. Samozřejmě za dodržení podmínek týkajících se předložení negativního testu.

Cestující musí vyplnit online příjezdový formulář a obdržet příslušný QR kód. Osoby mladší 12 let nemusí předkládat žádné z uvedených potvrzení, nicméně QR kód ano. Ve Španělsku je ochrana dýchacích cest povinná ve všech uzavřených prostorách s přístupem veřejnosti, ve všech otevřených prostorách bez možnosti zachovávat 1,5 metrový odstup od ostatních osob a ve všech dopravních prostředcích.

Thajsko úterý obnovilo povinnou karanténu

Thajsko znovu zavádí povinnou karanténu pro návštěvníky ze zahraničí. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na thajskou vládní mluvčí. Důvodem jsou obavy z šíření nové koronavirové varianty omikron. V zemi stále platí nouzový stav a cesta sem je možná pouze tzv. semi-komerčními lety vybraných leteckých společností. Vstoupit do země ale mohou i neočkovaní. V hotelové karanténě budou muset zahraniční turisté strávit sedm až deset dní. 

Tamní úřady od 1. listopadu povolovaly občanům z desítek států světa, včetně České republiky, návštěvu země bez nutnosti karantény. Museli se ovšem prokázat certifikátem o dokončeném očkování proti nemoci covid-19 a mít před odletem a po příletu do Thajska negativní test na koronavirus.

„Po 21. prosinci již nebudou přijímány nové registrace do programu Test and Go, bude možná pouze karanténa nebo návštěva ostrova Pchúket,“ oznámila mluvčí thajské vlády. Zhruba 200 000 lidí, kteří se již k pobytu bez karantény v zemi zaregistrovali, bude moci podle thajské vlády tohoto povolení nadále využít. Například na oblíbený ostrov Pchúket bude možné se vydat bez nutnosti karantény, turisté ale nebudou smět ostrov za celou dobu pobytu opustit.

Dominikánská republika bez omezení

Jak informuje na svých stránkách české ministerstvo zahraničí, Dominikánská republika je pro turisty otevřená a letecké spojení na ostrov je funkční. Pro vstup do země není vyžadován negativní PCR test. Po příletu do země probíhají na letištích kontroly teploty cestujících a namátkové kontroly pomocí rychlotestů. Pokud bude mít cestující certifikát o očkování, rychlotestu podroben nebude. 

Před příletem a odletem je nicméně třeba vyplnit elektronický zdravotní formulář. Jediný případ, kdy je pro vstup do zařízení nutné prokázat se certifikátem o provedeném očkování či negativním PCR testem ne starším 7 dní, je návštěva restaurací, barů, diskoték, obchodů, posiloven a jiných služeb mimo hotelové resorty. Pro samotné ubytování není vyžadováno očkování ani PCR test. Povinná je v tomto případě ochrana dýchacích cest na veřejných místech a v uzavřených prostorech. 

Zdroj: mzv.cz, covid.gov.cz

Další zajímavé články
Reklama