V pozdním podzimu se na pultech trhů a obchodů objevuje všemi oblíbené ovoce tomel. Je to nejen chutné, ale i zdravé ovoce, protože obsahuje mnoho látek nezbytných pro naše tělo. Jaké je využití tohoto slunného ovoce a jak jej správně používat, se dozvíte z našich informací.

Tomel je krásný rozložitý strom. Lidé pěstují tomel po tisíce let pro nepřekonatelnou chuť jeho plodů, které mohou mít barvu od jasně oranžové, načervenalé až po hnědou. Předpokládá se, že rodištěm tomelu je Čína, její subtropické oblasti s teplými, vlhkými léty a mírnými zimami.

V současnosti se tomel pěstuje v mnoha regionech naší planety s vhodným klimatem. Proto existují další odrůdy tohoto ovoce – japonské, americké, indické atd. Tomel má mnoho dalších názvů, které potvrzují jeho velký přínos pro naše tělo. Jsou to: jablko východu, ovoce bohů, oheň Jupitera atd.

Zrání plodů tomelu trvá až do pozdního podzimu. Tehdy se dužina ovoce stává měkkou a šťavnatou. V důsledku dlouhodobého skladování a mrazení plody tomelu zesládnou a dužina rosolovitá.  

Plody jsou zcela jedlé s výjimkou semen a sepalů. Může být konzumován syrový, stejně jako vařený, konzervovaný a sušený. Ovoce však v tomto případě ztratí aroma, ale sladkost si zachová. Tomel je vhodný ke konzumaci, i když je přezrálý, zatímco ostatní ovoce v tomto stavu je považováno za zkažené.

Mezi stovkami druhů a odrůd tomelu jsou na světě nejoblíbenější dvě odrůdy. Tohle je Hachiya a Fuyu. 

Plody Khachiya mají tvar srdce. Obsahují velké množství tříslovin. Právě ony dodávají nezralému ovoci kyselou a hořkou chuť. Takové ovoce se nedoporučuje, protože může způsobit zažívací potíže. Tento druh tomelu lze konzumovat pouze tehdy, když jsou jeho plody plně zralé.  

Plody Fuyu obsahují také třísloviny, ale nejsou svíravé. Na rozdíl od Hachia se plody Fuyu, které svým vzhledem připomínají rajčata, dají jíst, i když nejsou úplně zralé. 

Tomel lze konzumovat syrový, sušený, pečený i vařený. Je široce používán v želé, nápojích, pečivu, kari a pudincích. Ale jeho měkká, sladká a lahodná dužina je jen jednou stránkou jeho dobré pověsti zdravého ovoce.

Tomel může být nejen skvělou svačinou a přísadou do salátů, smoothies a dezertů, ale má také mnoho zdravotních výhod. Tomel snižuje známky stárnutí, zlepšuje zrak, snižuje krevní tlak a hmotnost.

Zde je seznam hlavních užitečných vlastností, které jsou vlastní všem odrůdám tomelu. 

1. Tomel je zásobárna prospěšných živin

Plody kaki jsou nejen chutné, ale jsou doslova napěchované živinami, jejichž užívání je pro naše zdraví nejpřínosnější.

Jeden střední tomel (168 g) obsahuje:

  • 118 kal
  • 31 g sacharidů
  • 1 g bílkovin
  • 0,3 g tuku
  • 6 g vlákniny
  • Vitamín A: 55 % denní doporučené dávky
  • Vitamin C: 22 % denní doporučené dávky
  • Vitamin E: 6 % denní doporučené dávky
  • Vitamin K: 5 % denní doporučené dávky
  • Vitamin B 6 : 8 % denní doporučené dávky
  • Draslík: 8 % doporučené denní dávky
  • Měď: 9 % denní doporučené dávky
  • Hořčík: 30 % denní doporučené dávky.

Tomel je také dobrým zdrojem thiaminu (B 1 ), riboflavinu (B 2 ), kyseliny listové, hořčíku a fosforu.

Tyto světlé plody, jak vidíme, mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na vlákninu, díky čemuž jsou nepostradatelné ve stravě těch, kteří se snaží snížit svou váhu. Pouze jeden plod tomelu obsahuje poloviční denní dávku vitaminu A, který je důležitý zejména pro ochrannou funkci organismu, dobrý zrak a nitroděložní vývoj plodu.

Kromě vitamínů a minerálů obsahuje tomel řadu prospěšných rostlinných složek, včetně tříslovin, flavonoidů a karotenoidů. Listy tomelu mají také vysoký obsah vitamínu C, tříslovin a vlákniny. Používají se při přípravě léčivých čajů.

Pokračování na další straně