Jak sušit mango

Nakoupili jste si na svátky zásobu nádherně zralého ovoce a rádi byste si ho uchovali i na příští měsíce? Zjistěte například, jak sušit mango a další chutné exotické plody tak, aby vám svou chutí dělaly radost třeba ještě na začátku léta.

Zhruba v období Vánoc bývá v obchodech ta správná sezóna na, kterou milují všichni fanoušci exotického ovoce. Jedině v této době si lze pořídit i jindy mnohdy opomíjené kousky, jako jsou fíky, karamboly nebo třeba mango – a to přesně ve stádiu té správné zralosti a šťavnatosti. A mnoho nich si lze i nasušit.

Nasušte si mango

Pokud chcete začít se sušením, musíme si nejdříve ovoce nakrájet na ideálně tenké plátky. V případě manga by to mělo být šest až 8 milimetrů. Tyto kousky je vhodné rozložit na plech vyložený pečícím papírem anebo samozřejmě použít sušičku, pokud ji máte k dispozici. Mango je také nutné před sušením oloupat, protože jeho slupka se jednoduše nejí.

Teplota na sušení manga

Ovšem jen správné nakrájení nestačí. Důležité je také zvolit tu správnou teplotu. V sušičce nebo v troubě je nutné nastavit maximálně 50 °C. Při vyšších teplotách ovoce snadno přeschne a nebude ani zdaleka tak dobré, jak bychom od něj nejspíš chtěli.

Jak poznat hotové mango

Důležité je také zmínit fakt, že ovoce se má za všech okolností vždy sušit a nikoli vařit doslova ve vlastní šťávě. Odtud také onen požadavek na nízkou teplotu. Pokud tedy ovoce vkládáte do trouby, tak ji vždy nejdříve důkladně předehřejte, tím tomuto nežádoucímu procesu vždy dokonale zabráníte.

A jak dlouho se bude ovoce sušit? A pamatujte si, že tento proces nelze urychlit, 6-8 hodin je tedy minimum, jen málokdy se tento proces dá jakkoliv zkrátit. Ale po celou tuto dobu ovoce pozorně sledujte. Pokud se totiž scvrkává zároveň začíná hnědnout nebo černat, pak to znamená, že je teplota příliš vysoká a je třeba ubrat. Usušené ovoce je po rozkrojení vláčné, ovšem beze stopy tekutin uvnitř.

Kde a jak mango skladovat

Jakmile máte usušeno, nechte přes noc sušené ovoce dobře vychladnout. Ale opravdu jen přes noc, nesmí do sebe totiž nasát příliš mnoho okolní vlhkosti. Pokud by se to stalo, přišel by celý proces sušení jednoduše vniveč. Ovoce tedy proto uložte do vakuovací krabičky a dobře uzavřete.

Vytvořte si vlastní ovocnou směs

Mango vám však mnohem lépe zachutná, pokud ho smícháte s těmi správnými komponenty. Do směsi se hodí především ořechy v čokoládě, a to od těchto druhů: Mandle, kešu, pistácie, para ořechy, sušené ovoce, semínka, plody v čokoládě a jogurtu, ořechy v čokoládě, ovoce v čokoládě, plody v jogurtu a plody v karobu. To vše dodá jeho sladkosti ten správný rámec, který ji umravní do žádoucí roviny. Skvěle vám také zachutná třeba v jogurtu nebo v ovesné kaši. Zaručeně.

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno