Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Je to pravda? Válenky hlásí návrat! Letos jsou ale konečně vkusné

25. listopadu 2022 | 06:00

Móda z přelomu devadesátek a nového milénia nabývá už od předloňského roku nebývalé intenzity a opětovného zájmu. Britney Spears, Paris Hilton, Nicole Richie, Lindsay Lohan či členky Destiny’s Child v čele s Beyoncé. Ikony tehdejší doby, které zapříčinily módní šílenství. Po jejich vzoru se nosily trendy jako krátké crop topy i minisukně, bokovky, kabelky à la „bagetky“ i denim s barevnými výšivkami či kamínky. Šílenství, které opět propuklo. A tak není divu, že se na první příčky v žebříčku módních hitů derou boty, které připomínají ruské tradiční válenky i bačkory. Jsou letos doopravdy vkusné?

UGG boty se vezou na módní vlně Y2K  

Y2K. Styl odrážející módu před zhruba 20 lety získal své pojmenování po počítačové programátorské chybě roku 2000, kvůli které hrozily kolaps bankovního systému, elektráren nebo zhroucení leteckého provozu. Tento trend nyní zavířil módními vodami a získal jasnou převahu. Řeč není jen o nástupu širších džín níže posazených v bocích, metalických odlesků, ale především i o návratu takzvaných ugg bot, které získaly opětovnou přízeň díky známým kráskám. A je to tu zase.  

Tip na video: Jak vrstvit na podzim a zimu?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

V roce 1995 totiž obletěly svět snímky Pamely Anderson, která měla k červeným jednodílným a ostře vykrojeným plavkám obuté vysoké béžové boty. Dělaly jí vítanou společnost před natáčením ikonického seriálu Pobřežní hlídka, aby jí bylo od nohou teplo. Dalším milníkem, který tyto boty katapultoval do výšin, byl rok 2000, kdy je moderátorka Oprah Winfrey označila za jednu ze svých oblíbených věcí. Téměř každý rok od 90. let minulého století totiž sestavuje seznam produktů, které miluje – od oblečení přes jídlo až po technologie. A aby toho nebylo málo, modly, ke kterým jsme tehdy vzhlížely, se obouvaly do ugg boots. Kate Moss k nim nosila lehce širší bokovky, které zastrkala do bot. Doladila je rolákem a chlupatou vestičkou. Nicole Richie je obouvala k titěrným denimovým šortkám, Paris Hilton i Britney Spears k teplákům. Dle popisu tehdejšího stylingu se může zdát jejich nošení rozporuplné. Někdy na pláž k plavkám, jindy v zimním zakuklení? Jak tomu máme rozumět? 

Původ tradičních bot a americký gigant  

Ačkoliv se tyto boty staly velkým byznysem pro americkou značku UGG s ochrannou známkou v názvu, za kterou stojí společnost Deckers Outdoor Corporation, původ pramení v Austrálii. Tam pojmenování „ugg“ označuje obecný termín pro nepopiratelně nejpohodlnější boty z ovčí kůže a ovčího rouna. Jejich přesný původ je ale dosti sporný. Počátky jejich komerční výroby se tradují do 30. let minulého století, kdy první boty údajně vznikly v Blue Mountains na ochranu před chladem a zimou. Pozdější popularitu si získaly v 70. letech, navrženy tehdy byly australskými surfaři, aby boty absorbovaly vodu z vlhkých chodidel a udržely je v teple, protože je tamější moře po čas léta abnormálně studené.    

Za příběhem amerického gigantu však stojí podnikatel, surfař, dnes vyhledávaný obchodní lídr Brian Smith, který se v roce 1978 přestěhoval za snem do jižní Kalifornie. Začal prodávat do kalifornských obchodů se surfařským vybavením boty z ovčí kůže, ty se staly symbolem plážové kultury. Po 17 letech, kdy tržby jeho podnikání dosáhly 15 milionů dolarů, prodal firmu společnosti Deckers Outdoor Corporation. Značka UGG později rozšířila sortiment nad rámec své ikony o oblečení i doplňky.  

Dnešní UGGsmánie  

A jakou podobu mají nyní? Podle aktuálních trendů a kolekce UGG pro rok 2022, kterou odtajnila značka na počátku roku v kampani v čele se zpěvačkou a herečkou Cher, jsou o dost minimalističtější. V propagačním videu kampaně, ve kterém 76letá ikona vede diváky meditační místností exotického domu, má na sobě sofistikované pantoflíčky i klasické mini boty. A právě tuhle elegantnější nižší verzi si oblíbily současné ikony stylu – od Kaia Gerber po Kendall Jenner – ale i světové a české módní influencerky, které udávají módní směr. K béžovým a hnědým odstínům bot volí legíny nebo rovné straight jeans, které jsou hratelné s minimalistickými kabáty a hřejivými svetry.  

Toužíte po těchto ikonických botách? Vsaďte na černou či hnědou klasiku:

nabízí obchodů za ceny od Kč
Srovnat ceny na Zboží

nabízí obchodů za ceny od Kč
Srovnat ceny na Zboží

Milované i nenáviděné  

Celý život jsem strávila tím, že mě lidi buď nenáviděli, nebo milovali. Chci říct, že chceš být milován, ale nakonec... Je mi to vlastně jedno,“ vyjádřila se v kampani Cher, která rozjímala nad svým snem filmové hvězdy. V původním znění byl však konec o dost ostřeji řečen.

Podobná metafora v nás dříme i ohledně těchto hřejivých bot. Jsou nenáviděné i milované. Nenáviděly jsme je za jejich rychlé zničení se a omšelý vzhled, milovaly za naprosté pohodlí. Letos je však dost možná budeme milovat nejen díky komfortu, ale i konečně inspirativnímu stylingu z Instagramu.

Stylové zimní boty za nejvýhodnější ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na nepříliš valný styling celebrit po roce 2000, ale i na současné iterace těchto bot se můžete podívat do naší fotogalerie: 

Autor: Žaneta Podlahová