Velmoc ve stínu. Světoví investoři objevují Česko

Temná proroctví o tom, že se světová ekonomika z pandemické krize jen tak nevzpamatuje, není třeba dlouho hledat, protože jsou ve všech novinách a všude na internetu. Extrémní zdražování, nová recese, bezedné dluhy, toho všeho se dočkáme v roce 2022. Zvláště krušné to bude mít Česká republika, která příliš spoléhala na průmysl a teď se jí to všechno sečte.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala v automobilce v Nošovicích

Výrobní hala v automobilce v Nošovicích | Foto: Alexandr Satinský | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Po krizi se totiž relativně rychle probraly ekonomiky, které stojí na službách, ať už se tím myslí bankovnictví, byznys s digitalizací, obchod nebo třeba turistika. Ovšem průmysl trpí potrháním globálních dodavatelských sítí, fabriky týdny stojí, a jestli začnou letos využívat svůj potenciál, to nikdo neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Holub: Velmoc ve stínu. Světoví investoři objevují Česko

Nemluvě o tom, že žijeme v přelomové době, při které se ukazuje, jak je ten náš tradiční průmysl beznadějně zastaralý. Protože je příliš náročný na energii, bude trpět rostoucími cenami energetických surovin.

Někde se průmysl modernizuje, ovšem to jde jenom v bohatších státech, těch skutečných lídrech technologického pokroku. Čechům, jako vždycky, nezbude než klopýtat za těmi úspěšnějšími. Tohle všechno se můžeme dočíst v tuzemských médiích.

Kompetence Čechů

Nepochybně je možné pochválit analytiky, kteří objevují slabiny tuzemské ekonomiky a vyzývají k nápravě. Na druhé straně přináší tato kritická metoda zvláštní slepotu. Člověk nemůže vidět možnosti, které se nabízejí na každém, tedy i na nedokonalém trhu.

Upozornil na ně v deníku Financial Times guru světových investorů Ruchir Sharma ze společnosti Morgan Stanley. Vychází z toho, že investiční aktivity oživily v mnoha zemích na světě už v roce 2021. Hlavním příjemcem globálních finančních toků jsou přirozeně státy s velkými technologickými firmami, tedy především Amerika. Při drahých energiích mají dobré vyhlídky i země jako Saúdská Arábie a Rusko.

Ovšem není možné zapomínat na průmyslové mocnosti, především Českou republiku. Loni bylo podle experta právě Česko druhou nejlepší adresou pro investory na světě.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla. ‚Přesto zaostáváme,‘ hodnotí odborník

Číst článek

Odhady známého ekonoma mohou být přehnané, pokud má ovšem aspoň částečně pravdu, pak se letos není čeho bát. Čína se uzavírá světu, a tím i zahraničnímu obchodu, proto na významu nabývají státy, do kterých je možné přesunout výrobu, tedy v první řadě nenápadná průmyslová velmoc ve středu Evropy.

Geniální mozky z obou stran Atlantiku produkují stále nové vynálezy a obdivuhodné prototypy. Ovšem někdo musí tyto vynálezy uplatnit v sériové výrobě, a tedy se vysoko cení kompetence Čechů.

Zdejší průmysl může být zastaralý. Špatně může být klidně všechno v této zemi, ovšem v přílivu zahraničních investic se všechny slabosti převrátí v dosud netušenou sílu. A letos, v roce 2022, se to ukáže.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy.

Petr Holub Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme