Do českých kin se valí lavina severských filmů. Začíná Festival SCANDI

19. leden 2022

Dnes začíná osmý ročník přehlídky současného severského filmu SCANDI. Diváci se můžou těšit na bohatý filmový program naplněný festivalovými předpremiérami i žánrovými tituly. A jak se letošní ročník liší od těch minulých?

Čtěte také

„Tento rok je to kvalitou i kvantitou výjimečné, jako kdyby covid nebyl. Máme skoro deset premiér jen v kinech, kromě toho šest premiér v online. Dokonce jsme si dovolili zaexperimentovat i s němými filmy, které budou v Edison Filmhubu doprovázené živou muzikou,“ přibližuje Ivan Hronec, ředitel společnosti Film Europe, která festival pořádá.

Podle něj se současná filmová distribuce bez online prostředí už neobejde. To dokazuje i jejich televizní kanál Film Europe Channel i videotéka Edosonline. 

Festival SCANDI zahájí historický film Margrete - královna severu. Panovnice v roce 1402 dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. „Margrete je o první politické unii, té, která na několik století definuje skandinávskou soudržnost. Zároveň je to žena, která politicky sjednocuje tato území, předtím se to nepodařilo nikomu. Postavení žen ve vysoké politice, byznysu a kultuře tam skutečně má tradici,“ dodává Hronec.

Za další neobyčejný snímek považuje cenami ověnčený film Utéct. Tvůrci v něm skloubí animaci, dokument i hraný film. Zaručeným diváckým hitem se prý stane třeba komedie Divoch. Program je ale mnohem širší a vybere si určitě každý. Festival trvá celý týden od 19. do 25. ledna v pražských i mimopražských kinech a online. 

Cenami ověnčený snímek Utéct, který je v programu Festivalu SCANDI
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio