Na Pelhřimovsku otevírají tříkrálové kasičky. Vybralo se víc než při poslední koledě před dvěma lety

19. leden 2022 09:20

Oblastní charity na Vysočině se pustily do sčítání výtěžku z letošní Tříkrálové sbírky. Pokladničky rozpečetili i na Pelhřimovsku v Nové Cerekvi.

Vedení Nové Cerekve spolu se pracovníky pelhřimovské charity právě otevírá kasičky, do kterých v předchozích týdnech koledníci vybírali příspěvky letošní Tříkrálové sbírky. „Jedna tisícovka, jeden, dva tři, čtyři, pět, šest pětistovek,“ počítá starosta městyse Zdeněk Rajdlík vysypané bankovky a mince.

„Deset padesátikorun, dva, čtyři, šest dvacetikorun a tři desetikoruny. Celkem se vybralo krásných 46.160 korun,“ pochvaluje si spočítaný výtěžek Zdeněk Rajdlík.

Letos koledou

Zatímco v loňském roce nemohli kvůli epidemickým opatřením s kasičkami chodit koledníci po domácnostech, a tak starosta sčítal obsah jen tří staticky umístěných schránek z obce, letos mu jich na stole přistálo celkem osm.

„Koledníci nám chodí jednak po Nové Cerekvi, ale taky po místních částech, kterých máme kromě Nové Cerekve ještě šest. Myslím, že je to velmi záslužná činnost od těch koledníků a řekl bych, že ta sbírka byla velice úspěšná.“

Více peněz

Podle mluvčí pelhřimovské charity Dominiky Dufkové to zatím na větší výtěžek vypadá i v dalších obcích. Sečtené mají pracovníci zatím zhruba dvě třetiny všech kasiček. „Pokud můžu srovnávat třeba pelhřimovskou koledu samotnou, která se vloni vlastně vůbec neuskutečnila, protože koledníčci nemohli vyrazit do ulic, tak ve srovnání s předloňským rokem je lepší o třicet tisíc. Myslím, že to vypadá nadějně, že bychom mohli přesáhnout ten předloňský výtěžek. Ten loňský už jsme přesáhli, protože jsme přes půl milionu, loni jsme měli 400 tisíc.“

Podle Dominiky Dufkové přispívali letos lidé hlavně koledujícím. I když charita statické kasičky rozmístila, zájemci do nich vhazovali peníze méně než loni, kdy šlo o jedinou možnost, jak charitu osobně podpořit. I nadále mohou lidé zasílat finanční příspěvky do online sbírky, která potrvá celý rok.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související