Otestovali jsme: Jak se lyžuje ve středisku Loser-Altaussee

Vzhledem k tomu, že jsme v Solné komoře projeli skoro již všechna střediska, padl tentokrát výběr na cestě z lyžování v Tauplitz na trochu zastrčené středisko Loser. Kvůli své nadmořské výšce a poloze nám dlouho nepadlo středisko do cesty, až nyní. Byl konec ledna a Evropa se potýká s ne úplně bohatou zimou na sníh. Ale zde hlásili zhruba 130cm, což slibovalo dobrou lyžovačku.

Cesta z Prahy do Altaussee

Příjezd z ČR je poměrně rychlý a jednoduchý. Z Prahy trvá cesta necelé 4,5 hodiny a cca 380km, jede se klasicky na České Budějovice, dále Linz, z něho na Salzburg a sjezd na Gmunden a Bad Ischl. Jediná překážka je těsně před cílem překonání sedla Potschen Pass, kterému bych se asi vyhnul, kdyby byla nějaká sněhová kalamita. V tom případě by byla lepší cesta přes dálnici A9 a sjet na Liezen. Dojede se tedy do městečka Altaussee a z něho je zapotřebí dojet ještě pár kilometrů po trochu užší silnici vinoucí se podél řeky. Pak se náhle prostor otevře a jste u parkovišť, které přímo navazují na spodní sedačkové lanovky.

Až na nejvyšší bod

Takže jak jsem již naznačil, nadmořská výška je malá 1770 m.n.m. ovšem se sněhem zřejmě problém nemají a i převýšení skoro 1000m je skvělé. Také délka sjezdových tratí 34 km není úplně nejvíce, ale na víkend plně dostačující. Od centrálních parkovišť uděláte pár kroků a jste u kasy a hned si můžete vybrat na jakou stranu pojedete. Buď je na výběr pohodlná krytá 6-ti sedačka Sandling jet, nebo do hlavního areálu pod místní skalnatou dominantu – horu Loser (1838m), expresní 6-ti sedačkou s bublinou Loser jet. Ta vás vyhodí již v pořádných horách, alpská scenérie je příjemně doplněná pohledem na jezero Altausseer See a samozřejmě největší pecka – Dachstein masiv. Kousek se sjede a nasednete na dvojsedačku, již postarší a pomalou, ale to vlastně vůbec nevadí, protože máte alespoň dostatek času se pokochat nad vámi čnícím vrcholkem Loser a na druhé straně snad celá Solná komora s vrcholem Dachsteinu. Po výstupu z této sedačky je možné hned nastoupit na další, konkrétně 4 sedačku Loser Fenster, která vede na nejvyšší bod areálu. Odsud je ještě možné přejet na dva vleky kotvového typu.

Lidu-prázdné svahy pod vrcholem Sandling

Po výčtu dopravních možností se konečně dostáváme na vlastní ježdění. My jsme po ránu zvolili hned východní svahy pod vrcholem Sandling, nalákal nás pohled na perfektní manžestr, široké sjezdovky a nikdo na nich. Proto jsme udělali hned několik parádních rychlých jízd na dvou červených sjezdovkách, které byly opravdu zábavné a dlouhý dojezd zajišťoval pohodlné dobrždění i tomu, kdo to opravdu rozpálil. Pak jsme ovšem chtěli vidět vršek areálu a jeli směr Loser. Nahoře nás přivítala krásná pláň s poměrně velmi pestrou modrou sjezdovkou a i když se jednalo skoro o jižní svah, byla v perfektním stavu a to i přes větší nápor lyžařů. Samozřejmě jsme si dali i neupravenou freeridovou černou trasu, ovšem bylo týden po posledním sněžení, tedy to byl beton. Nejlepší sjezd je bezesporu z vrcholu až dolů do údolí. Začíná se pestrou a zábavnou modrou, pak je velmi kochací pasáž a končí se skvělou červenou fis-kou a ta uspokojí myslím i ty nejnáročnější lyžaře.

Po lyžovačce do Loserhutte na něco dobrého

Co se týče jídla, tak to doporučuji jednoznačně Loserhutte. Je to taková klasika s nádherným výhledem na Dachstein, terasou a pod nohami máte skalní stěnu, na jejímž konci je jezero. Zkrátka paráda. Uvnitř ale není obslužná, nýbrž samoobslužná horská restaurace s množstvím preparátů zvěře. Samozřejmě je v areálu restaurací více a i takové mále sruby, kde si jen třeba na chvíli při kávě odpočinete.

A co děti?

Další atrakcí střediska je i 9 km dlouhá sáňkařská dráha, což musí být naprostá bomba. Dále je zde samozřejmě i oddělený dětský park, funpark se skoky a nespočet tras na freeride a skialpinismus. Vyznavači tohoto sportu zde mají opravdu hodně možností a i jejich počet to jen dokazoval.

Ubytování 

Ubytovací možnosti jsou buď klasicky dole v Altaussee, nebo přímo pod sjezdovkou, kde je nově vybudována v podstatě vesnička z domků a apartmánů. Také je možné využít kombinaci skipasu s lázněmi, kdy za 52 EUR máte celodenní skipas + 4 hodiny koupačku.

Celkově bych hodnotil středisko Loser-Altaussee velmi pozitivně, zejména bych vyzdvihnul atmosféru místa, skvělé výhledy, velmi různorodé terény a dosti pestrou zábavu při zachování klidu a pohody. Nejsou zde davy lidí, takže ideální pro rodinnou dovolenou. Proto toto středisko vřele doporučuji!

Oficiální stránky střediska: https://www.loser.at/

Interaktivní plán střediska: https://www.loser.at/de/der-loser/winter/lifte-pisten/

Testovací jezdec Jan Kopáček

Panu Kopáčkovi velice děkujeme za report, za který od nás obdržel skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Loser-Altaussee? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.