Otestovali jsme: Lyžování ve středisku Schlick 2000

Trasa

Praha: 560 km, cca 6 hod, po dálnici D5 směr Plzeň (Rozvadov - Nürnberg) – A93 Regensburg- A9 +A99 +A8 München- Inntal (Kufstein) A93 (směr Innsbruck)-Brenner-exit Stubai

Příjezd do střediska

Po brennerské dálnici, přes most Europabrücke až k výjezdu Schönberg, první obci údolí Stubaital, dále pak na Mieders, Telfes, Fulpmes. Po sjezdu z dálnice je nutné zaplatit mýtné pro vjezd do stubaiského údolí, cena je 3 Eura, zpoplatněn je i výjezd, platba v hotovosti. Nebo bez mýtného poplatku podél dálnice, po staré brennerské silnici. Po 6 km sjezd do městečka Fulmpes, průjezd městem - značení Schlick 2000. Parkoviště je pod údolní stanicí lanovky, parkování zdarma. Mezi parkovištěm a stanicí je cca 300 - 800 metrová vzdálenost. Pokud nechcete jít pěšky, je potřeba popojít na zastávku na příjezdovou silnici, což je vzdálenost maximálně 100 metrů, kde zastaví všechny projíždějící skibusy.

V údolní stanici, před pokladnami, je zároveň zastávka skibusů, které jezdí do poměrně širokého okolí. Skibusy je možné využít při výletech: například z/do Neustiffu vede krásná zpevněná turistické cesta ideální např. pro tažení dítětě na sáňkách :). V údolní stanici je také pobočka Intersport - půjčovna lyží, možnost oprav a menší obchod. Objednávku půjčení lyžařského vybavení je možné provést on-line, výhodou je při zapůjčení setu pro dospělou osobu zapůjčení setu zdarma pro děti do 8 let - na stejný počet dní.

Skipasy

Při zakoupení vícedenní permanentky pro dospělou osobu mají děti do 8 let lyžování zdarma. Tento rok došlo ke snížení věkového limitu pro skipas zdarma z 10 let na 8, nicméně ve středisku Stubai jsou zvýhodněné děti do 10 let stále. Pro vydání karty je potřeba předložit doklad s daty narození dětí. Skipasy lze platit kartou, vždy je připočten poplatek 2 Eura za skipas, který se pak vyzvedává oproti skipasu v automatu. Naproti pokladnám je čítač najetých kilometrů - po přiložení skipasu se objeví graf s počtem najetých kilometrů, časovými údaji, počtem kilometrů na vlecích/lanovkách, který je možné zdarma vytisknout. Vzhledem k blízkosti Innsbrucku bývá o víkendech větší nával dychtivých lyžařů. Pokud přijedete odpoledne doporučuji zakoupení skipasů předem, pokladny zavírají v 16.30 hodin, vyhnete se rannímu návalu u pokladen, zvláště o víkendech.

Středisko

Lyžařské středisko leží z velké částí na úpatí horského masivu Karkkögel, rozkládá se v areálu mezi 1000 mnm (Fulmpes) a 2240 mnm (Sennjoch). Sjezdovky všech stupňů obtížnosti, jedna vysokorychlostní (Speedstrecke) a měření výškového profilu (Skiline) jsou výzvou pro vyznavače sjezdového lyžování, zatímco milovníci volné jízdy využijí jízdu v hlubokém sněhu stranou od sjezdovek. Vrcholem střediska je šestisedadlová lanovka CD& Zirmachbahn s komfortními, vyhřívanými sedačkami, která Vás během tří minut přepraví z údolí 1.910 mnm do výšky 2.240 mnm. Nejnovější je sedačková lanovka D - 4er Panoramabahn (1.913 mnm - 2.112 mnm) z loňské sezóny, která ústí u horní stanice kabinové lanovky a je obslužná pro dvě kratší sjezdovky obtížnosti červená a černá. Středisko patří do skupiny Stubai a tudíž v případě vícedenního pobytu na různých místech lyžování v Tyrolsku je možno využít skipasu platného pro Stubai Gletscher, rozdíl cca 40 Euro na 6 ti denní skipas. V případě SuperSkipasu Stubai je zahrnut i vstup do bazénu v Neustiff. Nečekejte žádný aquapark, je zde jen bazén a malé brouzdaliště pro batolata. Příjemné je propojení bazénu do exteriéru - plavání s výhledem na Alpy je nečekaně romantické. Bazén, novější, je také ve Fulmpes - sauna se platí extra.

Ve Fulmpes také funguje venkovní, ale zastřešené, veřejné kluziště. Otevřeno je každý den odpoledne, vstupné 2 až 4 Eura, je možné za úplatu i zapůjčení bruslí. Pro větší skupiny je možnost pronájmu části kluziště na hokej nebo curling. Jsou zde k dispozici pojízdné figurky zvířat fungující jako opora pro začínající bruslaře.

Středisko hodnotím jako ideální místo pro rodiny s dětmi. Kromě lyžování jsou zde také sáňkařské dráhy. Outdooroví nadšenci si přijdou na své na trasách určených pro skialpinismus či pěší turistiku. Z parkoviště vás vyveze kabinová lanovka do střední stanice Kreuzjoch, místa, které působí jako rozcestník, odkud je možno se vypravit do různých směrů podle individuálních preferencí každého lyžaře. Jednou z možností je vypravit se zpět dolů směrem k parkovišti, využít dětský skipark či kratší sjezdovky (kotvy/pomy vhodné pro zaučující se lyžaře). Pro učící se nejmenší lyžaře jsou další vhodné loučky s kotvami u spodní stanice čtyřsedačkové lanovky.

Pokud budete v jízdě pokračovat na vrchol Kruzjoch (2.136 mnm), je potřeba sjet po modré a pak se již středisko rozbíhá do více stran. Zahrnuje sjezdovky nenáročné úrovně, ale i červené a černé. Nejnovější lanovkou z roku 2013 je kapotovaná šestisedačka s vyhřívanými sedadly místo původních dvou kotev vedoucí na Sennjoch.

Občerstvení

Co se týče občerstvení - je zde široká nabídka celkem šesti chat. Pro rodiny s menšími dětmi doporučuji samoobslužnou resturaci Schlickeralm (1.645) u údolní stanice čtyřsedačkové lanovky Sennjoch. Trhanec s rozinkami s vanilkovou polevou a jablečným pyré nám všem chutnal, ale po 13 hodině už bývá vyprodaný. Výhodou je prostorná dětská herna - samostatná místnost s kobercem, klouzačkou a dalšími herními prvky.

Další bufetová restaurace je na vrchní stanici kabinkové lanovky Kreuzjoch - s fascinujícím panoramatickým výhledem a nejvýše položenou pizzerií (čerstvá, zde vyráběná pizza). Úschovní skříňky (za poplatek) a WLAN zdarma. Slunečná plošina s ledovým barem a lehátky zdarma, možnost sledování TV. K dispozici plážové koše pro vyznavače opalování. Letos byl instalován venkovní dětský herní prvek se skluzavkou a tubusem.

Na vrchní stanici čtyřsedačkové lanovky Sennjoch je nejvýše položená a nejslunnější možnost posezení v oblasti Schlick - venkovní bar i tradiční rustikální restaurace.

 Závěr

Celkově lyžování ve středisku hodnotím jako pohodové a příjemné, v horních polohách jsme si užívali skvělého počasí a v rámci možností i slušně upravených sjezdovek. Co se týká lanovek a vleků, byli jsme spokojeni, nikde jsme nečekali, nicméně u údolní stanice bylo nutné obrnit se trpělivostí na cca 10-20 minut především o víkendech. Vhodné pro rodiny, náročnějším lyžařům doporučuji popojet o 20 km dále na Stubaiský ledovec, kde je kupodivu výhodnější skipas pro rodiny s dětmi - děti do 10 let jezdí zdarma.

Oficiální stránky střediska: https://www.stubai.at/skigebiete/schlick2000/

Interaktivní plán střediska: https://www.stubai.at/skigebiete/schlick2000/skigebiet/pisten-anlagen/

Testovací jezdkyně Blanka Stibůrková

Paní Stibůrkové velice děkujeme za report, za který od nás obdržela skipas ZDARMA. CHCETE SE TAKÉ STÁT NAŠÍM TESTOVACÍM JEZDCEM A DOSTAT SKIPAS ZDARMA? NEVÁHEJTE SE REGISTROVAT na e-mailu info@sguide.cz.

Máte zájem o dovolenou v Rakousku a lyžovat ve středisku Schlick 2000? Neváhejte kontaktovat naše Travel Designéry. Rádi vám s výběrem poradíme.